0
IT

ProRail gebruikt big data om spoorlopers te vinden

woensdag 6 december 2017 | 09:47 CET | Nieuws
ProRail gebruikt big data om te voorspellen waar er voetgangers over het spoor lopen. ToeZine schrijft over de app, ‘spoorlopertool’. Het personeel van ProRail gebruikt een app met op een landkaart alle actuele meldingen over incidenten langs de spoorwegen. Die app wordt aangevuld met andere gegevens en voorspellingen op basis van historische patronen.

ProRail heeft incidentenbestrijders in dienst, die dagelijks met een bestelbus rondrijden om de spoorlijnen en overgangen in Nederland te inspecteren. Deze medewerkers controleren preventief of stations, haltes en spoorwegovergangen nog in orde zijn en worden ingezet bij ongevallen en aanrijdingen. Sinds 1 augustus van dit jaar kunnen alle incidentenbestrijders van ProRail de app op hun tablet gebruiken.

Een spoorloper is iedereen die op de rails komt op plekken waar dat verboden is. Soms wordt er een gat in het hek gemaakt door wandelaars of omwonenden die sneller willen oversteken door de wijk. Soms maken mensen van een bedrijf of een school een kortere route naar het perron. En soms loopt er iemand met de gedachte om een eind aan zijn of haar leven te maken. De gevolgen zijn groot: er zijn ieder jaar aanrijdingen met dodelijke afloop. Maar ook als er geen letsel is, machinisten geven meldingen door en daarom gaat iedereen uit voorzorg langzamer rijden, dat leidt tot vertragingen. 

ProRail heeft een app ontwikkeld met een kaart van Nederland en alle spoorlijnen. Met rode stippen op de kaart wordt aangegeven waar er problemen zijn en welke locaties het belangrijkst zijn. De meldingen van machinisten zijn de belangrijkste datalaag. 

ProRail voegt ook informatie toe uit openbare bronnen, zoals locaties van bedrijven, scholen en ggz-instellingen en voorspellingen, zoals weer, schoolvakanties en sportwedstrijden. Op termijn is het de bedoeling dat ook gemeenten lokale activiteiten invoeren. Alle data wordt geanalyseerd op patronen. Die voorspellende waarde is nog wennen, vertelt een gebruiker van de app, een incidentenbestrijder die al tien jaar ook boa is. De app geeft niet aan wat de reden is van een hotspot en incidentenbestrijders moeten daarom leren om niet alleen op hun ervaring en gevoel te vertrouwen.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe