0
Breedband

Spotify groeit weer in Nederland, betalende klanten >50%

maandag 5 maart 2018 | 09:59 CET | Nieuws

Spotify is in Nederland veruit de meest gebruikte muziek-streaming dienst en hier komt op korte termijn geen einde aan. De dienst groeit al een paar kwartalen nauwelijks, maar hier lijkt in het eerste kwartaal van 2018 weer een positieve verandering in te komen. Het percentage betalende gebruikers ligt in dit eerste kwartaal ook al een jaar boven de 50 procent. 

Uit onderzoek van Telecompaper Consumer Insights blijkt dat het aantal gebruikers van Spotify de afgelopen drie jaar is toegenomen met zestig procent. In het eerste kwartaal van 2015 waren er nog 3,9 miljoen gebruikers, voor het eerste kwartaal van 2018 komt dit naar verwachting uit op 6,2 miljoen. Ter vergelijking, Apple Music heeft momenteel 1,1 miljoen gebruikers in Nederland, Deezer volgt met ruim 800 duizend. 

Sinds het tweede kwartaal van 2017 stijgt het aantal gebruikers van Spotify nauwelijks. Verwachting is dat hier in het eerste kwartaal van 2018 een verandering in komt en de streamingdienst weer een groei laat zien van 200 duizend klanten in een kwartaal tijd. Deze timing is gunstig in het licht van de plannen van Spotify om naar de beurs te gaan

Aantal betalende klanten verdrievoudigd

Het aantal betalende klanten van Spotify is de afgelopen drie jaar meer dan verdrievoudigd, van bijna 1 miljoen in het eerste kwartaal van 2015 naar 3,3 miljoen in het recente kwartaal. Hiermee is ook het aandeel betalende gebruikers gestegen van 24 procent in 2015 tot naar verwachting 53 procent in het nog af te ronden eerste kwartaal van 2018. Een deel van deze betalende klanten neemt Spotify af via een derde partij, bijvoorbeeld KPN die het in het contract verrekent. In het laatste kwartaal van 2017 waren er wereldwijd 70 miljoen betalende Spotify gebruikers, zo maakte het bedrijf aan het begin van dit jaar bekend.

Streaming neemt toe, downloaden neemt af

Terwijl streaming muziek in opkomst is, neemt downloaden duidelijk af, blijkt uit ander onderzoek van Telecompaper Consumer InsightsSlechts 24 procent van de Nederlanders heeft het afgelopen jaar nog wel eens videocontent zoals films en series, muziek of games gratis gedownload, terwijl deze betaald beschikbaar was. In 2013 deed 41 procent dat nog regelmatig. 

De in ons land uitstekende dekking van 4G en de steeds goedkopere grote databundels maken het gemakkelijker om te streamen. Consumenten geven echter ook diverse redenen voor hun voorkeur. Zo geeft 12 procent aan dat het nu makkelijker is om betaalde content te verkrijgen. Kennelijk zijn er genoeg mensen die willen betalen voor een alternatief, mits dat eenvoudiger te gebruiken is en goede kwaliteit biedt. Ook gaf 8 procent van de mensen aan minder te downloaden omdat content steeds moeilijker te vinden was. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe