0
Mobiel

Telecom Insights 5G (2): 5G drijvende kracht achter ontstaan landelijke digitale infrastructuur

donderdag 24 oktober 2019 | 13:47 CET | Nieuws
Er zijn weinig vragen in de telecom waarop het antwoord zo divers is als op de vraag: wat is 5G? De varianten in visie en toepassing zijn divers. In dit tweede artikel vooruitlopend op ons 5G-congres van 28 november, geheel gewijd aan de technologie, staan we stil bij de grote lijn in het 5G-debat in het algemeen en in het bijzonder hoe Eurofiber de vraag beantwoordt. Uit een gesprek met Telecompaper blijkt dat de onderneming hoge verwachtingen heeft van 5G als drijvende kracht achter het ontstaan van één grote digitale infrastructuur. Zaken die daarbij de nodige aandacht vragen zijn de maatschappelijke impact en de financiering.

Al voordat 4G zijn intrede deed, begon de ontwikkeling van 5G. Immers, onderliggend aan deze ijkpunten is een doorgaande ontwikkeling van 'releases' bij de instanties die zorgdragen voor standaardisering (3GPP, ITU). Met release 15 hebben we de eerste versie van 5G en in 2020 en 2021 volgen de releases 16 en 17, waarmee 5G zich verder ontwikkelt. En ook nu is al sprake van een volgende grote stap: de ontwikkeling van 6G, waarin de Universiteit van Oulu (Finland) een leidende rol speelt.

Indertijd werden een paar stippen op de horizon gezet waaraan 5G moest voldoen. Capaciteit, betrouwbaarheid en schaal werden vastgesteld in termen van bandbreedte, schaalbaarheid voor IoT-toepassingen en latency. In gesprek met Telecompaper omschrijft Bart Oskam, COO van Eurofiber, dit proces als een vorm van 'reverse engineering'. Eurofiber legt als glasvezelbedrijf het infrastructurele fundament onder 5G. Bij Eurofiber beschouwt men 5G als 'revolutie' ten opzichte van 4G, terwijl de overgang 3G-4G veeleer evolutionair was.

Toepassingen: drie gebieden

De toepassingen ziet Eurofiber grofweg in drie gebieden. Ten eerste is 5G een 'convenient upgrade' van 4G, met mobiliteit en FWA (fixed-wireless access) als belangrijkste toepassingen. Op In de tweede plaats zal 5G een rol spelen in de digitalisering en automatisering van de industrie via IoT-toepassingen, omschreven als 'Industry 4.0'. Voor Eurofiber is dit een echte 'game changer', met innovatie en efficiency als sleutelbegrippen. Als derde ziet men toepassingen die vooral leunen op de lage latency van 5G. Hier valt te denken aan toepassingen met AR (augmented reality) en 'operaties' (medisch of anderszins) op afstand, waarbij een videoverbinding terwille van het proces real-time moet plaatsvinden. 

Overigens delen de tweede en de derde categorie dat zij in belangrijke mate afhankelijk zijn 'edge computing' om de latency te verkorten tot slechts enkele milliseconden. Als we er voorts van uitgaan dat deze decentrale servers via glasvezel verbonden zullen zijn, dan wordt de rol van Eurofiber duidelijk.

Drie aandachtspunten

Vanuit zijn rol als leverancier van digitale infrastructuur ziet Bart Oskam drie grote kwesties rond 5G: convergentie, de maatschappelijke invloed en het belang van samenwerking.

Convergentie. Digitale infrastructuur wordt ‘seamless’, met 5G als drijvende kracht. Aan de 'achterkant' (stroom, opstelpunten, backhaul) zijn netwerken in hoge mate te combineren en er zullen nieuwe technologische en organisatorische oplossingen worden ontwikkeld om dit mogelijk te maken. Of Nederland zijn huidige Europese koploperpositie kan behouden, is voor een belangrijk deel afhankelijk van het tempo waarin deze ontwikkelingen in ons land plaatsvinden. Het ontstaan van een 'edge', waar storage en processing plaatsvinden, zal nog wel enige voeten in de aarde hebben. Voordat dit zoiets als de 'connected car' ondersteunt, zijn we waarschijnlijk 5-10 jaar verder.

Maatschappelijke impact. Aanleg van de voor 5G benodigde onder- en bovengrondse infrastructuur gaat letterlijk voeten in de aarde hebben. Gemeenten, operators, infrabedrijven en andere nutsbedrijven zullen hiervoor de handen ineen moeten slaan. Ook dient er synergie te worden gezocht met andere transities in de samenleving, waaronder de energietransitie, waarvoor eveneens grote infrastructurele werkzaamheden nodig zijn. Een krachtenbundeling is nodig om de overlast voor burgers en bedrijven beperkt te houden en om ervoor te zorgen dat er voldoende gekwalificeerd personeel is om de transities te realiseren. 

Een ander aspect van maatschappelijke impact heeft te maken met negatieve associaties die leven over de toenemende digitalisering. Het gevoel dat ‘technology is taking over our lives’ leeft bij steeds grotere groepen mensen en komt tot uiting in de discussies over straling, ruimtelijke ordening en de 'digital divide'. Het is belangrijk dat de sector actief deelneemt aan dit maatschappelijk debat.

Samenwerking. De uitrol van 5G vergt forse investeringen, en het is niet te verwachten dat elke operator dit op zichzelf zal gaan doen. De uitrol zal derhalve tot nieuwe vormen van samenwerking leiden. Hetzelfde geldt voor de genoemde convergentie en maatschappelijke aspecten. Eurofiber gelooft in zulke samenwerking in het belang van de Nederlandse maatschappij en economie. Het is daarom ook een van de initiatiefnemers van het Handvest 5G, waarin het met onder andere mobiele operators, overheden en energiebedrijven uitgangspunten heeft geformuleerd voor een goede uitrol van 5G in Nederland.

Op deze en andere zaken gaat Bart Oskam, COO van Eurofiber, nader in op ons Telecompaper Insights congres van 28 november in Utrecht.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën: Algemeen / Mobiel & Draadloos
Bedrijven: Eurofiber
Landen: Nederland / Wereld
::: voeg een reactie toe
Dit artikel is onderdeel van dossier(s)

5G in Nederland

,

FTTH

,

Virtual Reality


Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

Nederlandse digitalisersingsmissie naar Singapore

Published 06 nov 2019 16:26 CET | Nederland
Nederland organiseert komende week een digitaliseringsmissie naar Singapore met een delegatie van zestig personen uit ...

Minder dan de helft van alle vrouwen in de wereld gebruikt internet - ITU

Published 05 nov 2019 15:32 CET | Wereld
Meer dan de helft van de vrouwen over de hele wereld maakt nog steeds geen gebruik van internet. Het eerste rapport in de nieuwe ...

Ericsson: 5G wordt de drijvende kracht achter Industry 4.0

Published 31 okt 2019 13:15 CET | Duitsland
Onlangs opende Ericsson het Industry 4.0 Center of Excellence op de tech-campus van de RWTH Universiteit (Rheinisch-Westfälische ...

5G levert de wereldeconomie in 2030 USD 1,4 biljoen extra op - STL Partners

Published 29 okt 2019 08:46 CET | Wereld
Volgens een rapport van STL Partners, gemaakt in opdracht van Huawei, zullen nieuwe 5G mobiele technologieën de komende 10 jaar ...

InterDigital joins Finnish 6G Flagship Research Programme

Published 24 sep 2019 12:02 CET | Finland
Mobile and video equipment research and development company InterDigital said it is joining Finland's 6G Flagship Research ...