0
Mobiel

Virtuele merken bedienen ruim 40% Nederlandse mobiele markt

donderdag 2 januari 2014 | 09:24 CET | Nieuws

Op de Nederlandse markt zijn 64 virtuele aanbieders actief met in totaal 8,3 miljoen aansluitingen. De 64 aanbieders zijn uit te splitsen naar zelfstandige virtuele merken en virtuele merken die onderdeel van (een samenwerking met) de netwerk operators zijn. In de laatste categorie vallen dertien aanbieders en zij bedienen in totaal zo’n 4,9 miljoen aansluitingen. De overige 51 onafhankelijke MVNO's komen samen tot 3,4 miljoen klanten, ofwel 17 procent van de totale mobiele markt. Een half jaar eerder bedroeg dit 16,5 procent. Dat blijkt uit het rapport Dutch Mobile Virtual Operators Q3 2013 van Telecompaper.

Virtuele merken (MVNO's en virtuele merken van operators) hadden eind september 40,6 procent van de mobiele markt in handen. Het totaal aantal virtuele aansluitingen is sinds maart van dit jaar met 3,6 procent gegroeid tot 8,3 miljoen. Hi en Telfort zijn de twee grootste actieve virtuele operators. In het onafhankelijke segment blijven Lebara en Lycamobile groot, terwijl Tele2 groeit.

In een half jaar tijd zijn er zeven merken verdwenen en kwamen er vier bij. In de volle Nederlandse markt is het moeilijk om op te vallen, toch proberen nieuwe bedrijven klanten weg te kapen met diensten voor een specifieke doelgroep of als een extra dienst zoals kabelaar Ziggo. Een ‘me too’ merk beginnen is in de huidige markt geen goede strategie, vooral voor kleine aanbieders.

Regulering heeft ook impact op virtuele operators. De voorgestelde Europese scheiding tussen binnenlands verkeer en roaming kan kansen bieden voor zowel MVNO’s als MVNE’s. Anderzijds wordt ook een MVNO verplicht om de scheiding aan te bieden. De huidige economische malaise lijkt vooral de aanbieders uit het no-frills segment goed te doen.

Per 30 september 2013 waren er op de gehele Nederlandse mobiele markt 20,3 miljoen aansluitingen, zo bleek eerder uit het rapport Dutch Mobile Operators Q3 2013 van Telecompaper.


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe