0

Press Release

Facebook-app op 7,7 miljoen Nederlandse smartphones, einde aan daling

Houten, The Netherlands, 26 July 2019 - Het aantal gebruikers van de Facebook-app in Nederland lijkt te stabiliseren na eerdere dalingen. In het tweede kwartaal van 2019 is het aantal Nederlandse smartphone-gebruikers die de Facebook-app geïnstalleerd hebben staan gestegen. Daarmee is een einde gekomen aan de gestage daling die begin 2018 is ingezet en die werd versterkt door het Cambridge Analytica schandaal.

In totaal hadden in het tweede kwartaal meer dan 7,7 miljoen Nederlanders de Facebook-app op hun smartphone staan, zo blijkt uit de nieuwste editie van het Dutch Apps Market rapport van Telecompaper over het tweede kwartaal van 2019. Daarmee heeft momenteel 69 procent van alle Nederlanders tussen de 16-80 jaar de Facebook-app op de smartphone. Het aantal installaties is met 300.000 toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019, toen de Facebook-app een penetratie van 67 procent kende. 

Sterke reactie op privacyschendingen FB

Nederlandse Facebook-gebruikers hebben sterk gereageerd op de aanhoudende berichten over privacyschendingen via Facebook, wat leidde tot een daling in het aantal installaties in 2018. Het jongste nieuws - dat Facebook een boete van USD 5 miljard opgelegd heeft gekregen in de VS wegens misbruik van persoonlijke gegevens van gebruikers - kan betekenen dat de toename van het aantal Nederlandse gebruikers van korte duur is.

De installed base van Facebook Messenger liet in het tweede kwartaal een vergelijkbare toename zien. De IM-app is geïnstalleerd op 6,5 ​​miljoen smartphones. FB-dochter Instagram liet daarentegen een dip zien in het tweede kwartaal en zakte naar een installed base van minder dan 5 miljoen smartphones in Nederland, na een gestage groei in het afgelopen jaar.

De Nederlandse cijfers zijn in lijn met de gerapporteerde prestaties van het bedrijf in Europa. Facebook rapporteerde een daling van het aantal actieve gebruikers vanaf het tweede kwartaal van 2018 in Europa. De trend draaide pas eind vorig jaar om naar groei.

Tieners: liever Instagram en Snapchat dan Facebook

Het gebruik van Facebook in Nederland blijft het sterkst onder de 20-29-jarigen. 80 procent van hen heeft de app van het sociale netwerk op de smartphone geïnstalleerd staan. De 16-19-jarigen zijn minder enthousiast over Facebook, met minder dan zes op de tien die de app op de smartphone geïnstalleerd hebben na een sterke daling in het afgelopen jaar. De Instagram- en Snapchat-apps zijn veel populairder in de jongere leeftijdsgroep, met een installed base van meer dan 80 procent.

Ondanks de daling in de installed base van Facebook in het afgelopen jaar, is het gebruik van de app nauwelijks veranderd. Gemiddelde wordt de Facebook-app 25 dagen per maand gebruikt, waarmee er afgelopen twee jaar weinig is veranderd in het gebruik van de app. Meer dan 5,2 miljoen Nederlanders gebruiken de Facebook-app elke dag.

Dutch Apps Rapport Telecompaper

Telecompaper brengt ieder kwartaal het Dutch Apps Market Rapport uit. Het is een kwartaalrapport dat kijkt naar de ontwikkeling van mobiele apps op de Nederlandse markt. De rapporten dekken acht app-segmenten: spraak / messaging-apps, bank-apps, video apps voor smartphones, video-apps voor tablets, muziek-apps, provider-apps en game-apps. Inbegrepen apps zijn bijvoorbeeld WhatsApp, Facebook, ING Mobiel Bankieren, Rabobankieren, Netflix, RTL XL, Candy Crush, Wordfeud, Spotify en iTunes, waarbij voor iedere app splitsingen worden gemaakt naar markt, mobiele aanbieder, leeftijd, geslacht en type aansluiting (postpaid / prepaid).

Het Dutch Apps Rapport wordt samengesteld op basis van doorlopend onderzoek binnen het Consumer Insights-panel. Elke zes maanden worden ten minste 10.000 consumenten gevraagd naar hun gebruik van mobiele telefonie, breedbandverbindingen, vaste telefonie en tv, inclusief details over hun huidige situatie, koopgedrag, gebruik en churn. De resultaten zijn CBS-gestratificeerd voor geslacht, leeftijd (16-80) en opleiding.  Neem voor meer informatie, het bestellen van een exemplaar van het rapport of een gedetailleerde analyse over de installed base van apps contact op met research@telecompaper.comCategories: Mobile
Countries: Netherlands