0

Press Release

Netflix, Disney+ blijven groeien, Fox Sports komt weer op gang

Houten, The Netherlands, 05 October 2020 - Hoewel Netflix al jaren koploper is in de Nederlandse markt voor videostreaming, mede omdat het in 2013 de eerste toetreder was, is de rek er nog niet uit. De komende zes maanden verwacht 6 procent van de Nederlandse huishoudens zonder Netflix alsnog - of opnieuw - een abonnement te nemen op de SVOD-dienst (subscription video on demand). Dat blijkt uit het Video behaviour of Dutch consumers-rapport van Telecompaper over het tweede kwartaal van 2020.

Ook FOX Sports en nieuwkomer Disney+ (sinds eind vorig jaar actief in Nederland) kunnen op korte termijn groei verwachten, aldus het rapport. Maar waar betaalde streamingdiensten in volume groeien, blijven de streamingdiensten op advertentie-basis achter. De huidige recessie en internationale ontwikkelingen zoals nieuwe AVOD-diensten kunnen hier echter wel voor een verandering zorgen. 

Verdere groei Netflix, en Disney+

Hoewel de penetratie van Netflix bij huishoudens al op 40 procent ligt, oefent de dienst nog steeds aantrekkingskracht uit. Niet voor niets verwacht 6 procent van de Nederlandse huishoudens zich ergens in de komende zes maanden op Netflix te abonneren. Een gelijk aandeel mensen verwacht zich de komende zes maanden op Disney + te abonneren. Dit bevestigt de status van (inhoudelijk aantrekkelijke) nieuwkomer van de streamingdienst van Disney.

Aantal huishoudens met enkel Netflix daalt door toenemen concurrentie

Waar in het tweede kwartaal van 2019 nog twee derde van de huishoudens met een abonnement op een streamingdienst alleen Netflix had, is dat een jaar later nog maar de helft van de huishoudens. Vooral de komst van Disney lijkt hier debet aan. Inmiddels combineert 16 procent van de huishoudens met een abonnement op een streamingdienst Disney en Netflix, al dan niet in combinatie met andere diensten zoals Amazon Prime en Videoland. 

De populairste combinatie blijft voor vijfde kwartaal op rij Netflix met het Nederlandse Videoland. Waar bij Netflix de overgrote meerderheid van de abonnees Netflix als enige streamingdienst heeft, worden Videoland en Disney+ juist vaak in combinatie met een andere dienst afgenomen. 

FOX Sports: klantenbestand groeit weer

Toen bekend werd dat in het derde kwartaal van dit jaar de sportevenementen weer zouden beginnen, nam de intentie om vanaf het tweede kwartaal in te schrijven op premium sportpakketten (voor de komende zes maanden) snel toe. Vooral FOX Sports is een populair pakket om een abonnement op te nemen. Dit is overigens ook de dienst die het hardst werd getroffen door de lockdownmaatregelen die in Nederland tussen maart en juni van kracht waren. 

AVOD nog beperkt in Nederland, maar met potentie

In vergelijking met de betaalde streamingdiensten is de markt voor streamingdiensten die gebaseerd zijn op een advertentiemodel (AVOD) nog beperkt in Nederland. De economische recessie kan de populariteit van AVOD-diensten echter vergroten, wanneer consumenten besluiten om minder uit te geven aan streamingdiensten. 

Behalve naar YouTube, dat gedurende de afgelopen drie maanden 80 procent van de Nederlanders wist te bereiken, kijken Nederlanders vooral naar NPO Start, RTLXL en KIJK. SVOD-dienst Videoland doet overigens al een kleine stap richting AVOD: met zijn nieuwe hybride propositie (juli 2020) betalen abonnees voor het goedkoopste abonnement fors minder, maar krijgen wel reclames te zien. 

Wereldwijd is er een gestaag groeiend aantal streamingdiensten die een advertentie-propositie lanceren, zoals recent Warner Media's HBO en de joint venture Vuit in de VS. Mogelijk komen deze diensten ook op termijn naar Nederland. Dat zal zeker tot een positieve impuls van deze categorie leiden. 

Het rapport

Bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op doorlopend onderzoek van Telecompaper naar de Nederlandse videomarkt. Een gedetailleerde analyse van de Nederlandse markt voor premiumkanalen en streamingsdiensten is beschikbaar in ons kwartaalrapport Video behaviour of Dutch consumers, waarvan de laatste editie nu te koop is. Neem contact op met research@telecompaper.com om een exemplaar van het rapport te bestellen of een analyse op maat te ontvangen.

In het rapport zijn de volgende premiumkanalen en OTT-videodiensten opgenomen: Netflix, Disney +, Film1, Apple TV +, Ziggo Sport Totaal, FOX Sports, NLziet, Videoland, Amazon Prime, Ziggo Movies & Series ((X) L), Eurosport Player , Cinetree, Pathé Thuis, iTune, Google Play Store, Moviemaxx, Mubi, RTL XL, NPO Plus en KIJK.

Telecompaper

Telecompaper is een gerespecteerde, onafhankelijk opererende marktonderzoeker en een persbureau met een focus op de nationale en internationale Technologie-, Media- en Telecommunicatiesector (TMT). Telecompaper levert klanten informatie, inzichten, analyses en nieuws. Nationale en internationale bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen gebruiken onze informatie om beslissingen in alle geledingen van de organisatie te nemen en hun beleid uit te stippelen. Kijk voor meer informatie op onze website: www.telecompaper.com.Categories: Internet
Countries: NetherlandsCalendar   /   Industry Events

10 May Ceva Q1 2021
10 May Weibo Q1 2021
10 May Boingo Wireless Q1 2021
10 May Synchronoss Q1
10 May NortonLifeLock fiscal Q4, investors day
10 May 8x8 fiscal Q4 results
11 May Magyar Telekom Q1 2021
11 May Radcom Q1 2021
11 May Vizio Q1 2021
11 May Sonim Q1 2021
11 May Telefonica Brasil Q1 2021
11 May Allot Q1 2021
11 May Softbank FY results
11 May United Internet Q1 2021
11 May Lattice Semiconductor investor day
11 May Small Cells World Summit
12 May Airtel Africa Q1 2021
12 May Mediaset Q1 2021
12 May NEC FY results
12 May Telefonica Deutschland Q1 2021
12 May Deutsche Telekom Q1 2021
12 May Bredband2 Q1 2021
12 May Syn Q1 results 2021
12 May OTE Q1 2021
12 May Lumentum fiscal Q3
13 May Inwit Q1 2021
13 May Telefonica Q1 2021
13 May Poly fiscal Q4
13 May Alibaba Group Q1
13 May DZS investors day
::: More Calendar Items