0

Press Release

Toename gebruik Video on Demand, vooral via Netflix

Houten, The Netherlands, 18 August 2017 - Nederlanders kijken steeds meer Video on Demand (VoD). Netflix lijkt de grote aanjager van deze ontwikkeling. Met het toenemen van het aantal huishoudens met een abonnement op Netflix, stijgt het aantal on demand kijkminuten en het aantal Nederlanders dat doet aan bingeviewen. Televisie blijft het belangrijkste apparaat om streaming video te bekijken, maar moet steeds meer de laptop, smartphone of tablet naast zich dulden. Dat komt mede door apps van KPN en Ziggo, zo blijkt uit het rapport Video behaviour of Dutch consumers 2017 Q2.

Het aantal minuten per dag dat er gemiddeld wordt gekeken naar series, films en documentaires van on demand diensten zoals Netflix en Videoland, is in de afgelopen twee jaar verdubbeld. Werd er begin 2015 nog 11 minuten per dag besteed aan deze vorm van content kijken, in het tweede kwartaal van 2017 ligt dat op 23 minuten per dag. Het zijn met name twintigers die de afgelopen kwartalen meer on demand zijn gaan kijken, inmiddels gemiddeld 43 minuten per dag.

Netflix groeit door, weinig concurrentie

De afgelopen twee jaar verdubbelde ook het aantal Netflix-abonnementen: van 1,1 miljoen naar ruim 2,3 miljoen huishoudens. Daarmee wordt momenteel bijna een derde van alle Nederlandse huishoudens bereikt. Behalve  aanjager van de behoefte, lijkt Netflix momenteel ook de enige (s)VoD-speler te zijn die de behoefte naar een nieuwe manier van video consumeren kan bevredigen. 

Na Netflix zijn Videoland en RTL XL (abonnementsvariant) de meest populaire on demand diensten met allebei ruim 300.000 abonnees. Het succes van Amazon Prime Video, wel gerealiseerd in de Verenigde Staten, Duitsland en Engeland, blijft vooralsnog uit in Nederland.

Bingeviewen neemt verder toe

Met de opkomst van Netflix en de stijgende populariteit van video on demand neemt ook het aantal bingeviewende Nederlanders toe. Keek in 2015 nog de helft van de Nederlanders één of meer afleveringen van een serie achter elkaar, inmiddels is dat 61 procent. Met de opkomst van on demand kijken is de populariteit van het bingeviewen van gedownloade series of series op dvd ook afgenomen. Nederlanders betalen nu dus vaker of op andere manieren voor series die zij bingeviewen.

Andere manier van kijken van invloed op keuze apparaat

Niet alleen de komst van Netflix, maar ook de live TV apps van KPN/Ziggo en korte video’s op YouTube en Facebook zorgen ervoor dat de televisie niet langer het middelpunt is. Twintigers kijken 60 procent van de tijd  via de televisie, de overige 40 procent kijken zij content via een desktop, laptop, tablet of smartphone. Per dag bekijkt een twintiger gemiddeld 40 minuten aan video content op zijn smartphone een deel hiervan is live tv. Bijna 1,8 miljoen Nederlanders gebruiken wekelijks de Live TV apps van Ziggo of KPN op hun smartphone.

Populariteit on demand zal blijven toenemen

In de toekomst zal het aantal on demand kijkminuten verder stijgen. Niet alleen omdat er (voorlopig) nog Netflix-abonnees bij komen, maar ook omdat andere on demand-diensten, zoals Videoland, langzaam aan populairder worden.Verder zal het kijken van Live tv via mobiele apparaten (laptop, tablet, smartphone) verder toenemen. De apps hiervoor van onder andere KPN en Ziggo zijn al enige tijd buitenshuis te gebruiken. Door de steeds groter wordende mobiele databundels zal het gebruik naar verwachting verder toenemen.

Voor de redactie

Het Dutch Consumer Video Behaviour-rapport is een halfjaarlijks rapport dat uitgebreid inzicht geeft in videogebruikers, hun apparaten en abonnementen en de tijd die zij spenderen aan TV- en OTT-content. OTT-diensten worden geleverd over het internet en niet via een traditionele tv-aansluiting.

In het rapport worden de volgenden premium kanalen en OTT-videodiensten meegenomen: Netflix, Film1, Ziggo Sport Totaal, FOX Sports, NLziet, Videoland Unlimited, Amazon Prime, Ziggo Movies & Series, Cinetree, Lebara Play, MUBI, RTL XL, NPO Start, Kijk, Pathé Thuis, YouTube, Vimeo en de pluspakketten die door de tv-aanbieders worden aangeboden. 

De data is afkomstig van het Consumer Insights-panel, waarin elk half jaar ruim 10.000 Nederlandse consumenten worden ondervraagd. Prijs van het rapport is EUR 3.000.

Telecompaper

Telecompaper is een gerespecteerde, onafhankelijk opererende marktonderzoeker en persbureau met een focus op de nationale en internationale Technologie-, Media- en Telecommunicatiesector (TMT). Telecompaper levert klanten informatie, inzichten, analyses en nieuws. Nationale en internationale bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen gebruiken onze informatie om beslissingen in alle geledingen van de organisatie te nemen en hun beleid uit te stippelen. Kijk voor meer informatie op onze website: www.telecompaper.com.

Contact  

Sanne de Bruyckere en Chiel Boerrigter
Marktonderzoekers
Tel: 030 6349600
E-mail: sanne@telecompaper.com / chiel@telecompaper.comCategories: Internet
Countries: Netherlands