0
Algemeen

Overzicht van verschillende gamestreaming-diensten

dinsdag 14 september 2021 | 09:55 CET | Auteur: Imre Himmelbauer | Profiel

Gamestreaming is een collectieve naam voor een aantal diensten die via de cloud gaming naar de gebruiker brengen. Daarbij is onderscheid te maken tussen twee verschillende soorten abonnemten: gameabonnementen en cloudgaming. Bij de eerste vorm krijg je à la Netflix toegang tot een grote catalogus games voor een vast bedrag per maand, een games-as-a-service-abonnement. Bij het tweede soort, cloudgaming, worden de games via de cloud naar je toe gestreamd. Daarbij betaal je niet voor de software, maar voor de hardware die nodig is om de games te draaien: hardware-as-a-service.

Veel abonnementen van het eerste soort ondersteunen tegenwoordig ook streaming vanuit de cloud. Daardoor hoeft de gebruiker geen krachtige hardware te hebben en geen games meer te kopen: hij is in principe met het vaste, maandelijkse bedrag klaar. Daardoor is een strikte scheidslijn tussen de twee vormen soms moeilijk te maken. De lijst hieronder is ingedeeld aan de hand van de focus van de verschillende grote spelers op de gamestreaming-markt: sommige benadrukken het hardware-aspect, andere benadrukken hun uitgebreide software-bibliotheek.

Gameabonnementen (games-as-a-service):

Xbox Game Pass

Verreweg de grootste speler op het gebied van gameabonnementen op dit moment is Xbox Game Pass, de abonnementsdienst van Microsoft. In april meldde Windows Central dat de dienst inmiddels 23 miljoen abonnees heeft. Het abonnement heeft aparte tiers voor console en pc (ieder à EUR 9,99 per maand) of de Ultimate-tier, die EUR 3 per maand duurder is en op zowel pc en Xbox werkt. Ultimate-abonnees krijgen daarnaast toegang tot Xbox Cloud Gaming (waardoor ze games uit de cloud kunnen streamen) en Xbox Live Gold (waardoor ze games ook online kunnen spelen). Daarnaast bevatten zowel de consoleversie van Xbox Game Pass als Ultimate een abonnement op EA Play, de abonnementsdienst van gameontwikkelaar EA (hierover later meer). In Nederland is Xbox Game Pass Ultimate onder meer te krijgen bij een abonnement van KPN.

PlayStation Now

Sony’s PlayStation Now-abonnement is sinds 2015 beschikbaar in Europa. In eerste instantie betaalden gebruikers per tijdsperiode van gebruik, maar het bedrijf begon in 2015 met het aanbieden van een abonnementsmodel voor onbeperkt gamen. Daar is het bedrijf nu volledig op overgestapt. De dienst had volgens het Japanse bedrijf per 31 maart 2021 3,2 miljoen abonnees. Het geeft gebruikers toegang tot een uitgebreide catalogus aan verschillende games. Sony lijkt zich echter meer te focussen op oudere games: de PlayStation 4 is niet compatibel met de vorige generatie consoles, dus gamers die PlayStation 3-spellen wilden spelen en geen PlayStation 3 hadden, waren aangewezen op PlayStation Now. Overigens heeft de PlayStation 5 wel backwards compatibility met alle eerdere PlayStation-consoles. PlayStation Now kost, afhankelijk van de duur van het abonnement, maandelijks EUR 4,99 tot EUR 9,99.

Amazon Luna

Amazon heeft september 2020 ook een cloudgamingdienst gelanceerd, Luna. Luna is voorlopig in early access alleen in de VS beschikbaar, voor een bedrag van USD 5,99 per maand. Alle games worden door Amazon in de eigen cloud gegenereerd. Afgelopen december voegde Amazon ook ondersteuning voor geselecteerde Android-apparaten toe. Amazon werkt net als Microsoft samen met een grote gamesontwikkelaar, namelijk Ubisoft. Abonnees krijgen echter niet gratis Ubisoft+ (het gameabonnement van de ontwikkelaar) bij hun abonnement op Luna, maar kunnen mits zij een Ubisoft+-abonnement hebben de cloudinfrastructuur van Luna gebruiken om games van de Connect-dienst te streamen.

Switch Online

Nintendo geeft abonnees voor EUR 20 per jaar toegang tot het online spelen van zijn spellen. Daar voegt het ook toegang tot een select aantal NES- en SNES-spellen bij. De NES en SNES zijn respectievelijk de eerste en tweede homeconsole die Nintendo ooit gelanceerd heeft. De spellen dateren uit de jaren ’80 en ’90. Deze games zijn tot zeven dagen offline te spelen zolang de gebruiker een abonnement heeft. Daarna moet hij weer inloggen om toegang te behouden.

EA Play

EA Play is het gameabonnement van ontwikkelaar Electronic Arts. Het abonnement omvat twee tiers, EA Play en EA Play Pro, die respectievelijk EUR 3,99 per maand/EUR 24,99 per jaar en EUR 14,99 per maand/EUR 99,99 per jaar kosten. Bij EA Play krijgt de speler toegang toegang tot een catalogus aan games van de publisher en tot 10 uur lang toegang tot de nieuwste games, soms tot tien dagen vóór de release van het spel. Bij EA Play Pro is de catalogus groter en hebben gamers onbeperkt toegang tot nieuwe games, eveneens soms tot tien dagen voor de release. EA Play is inbegrepen bij Xbox Game Pass Ultimate en op die manier zijn de spellen in de EA Play-catalogus via de cloudinfrastructuur van Microsoft te streamen. De service is ook te krijgen bij EA’s eigen Origin-platform en Steam.

Ubisoft+

Naast EA heeft ook gameontwikkelaar Ubisoft een gameabonnement: Ubisoft+. Deze dienst kost EUR 14,99 per maand. Voor dat geld krijgen abonnees onder meer toegang tot nieuwe games op de releasedag en toegang tot meer dan 100 games. De dienst is te gebruiken met de cloudinfrastructuur van Amazons Luna. Daarnaast is er ook een bèta gaande, waarbij Ubisoft+ ook te gebruiken is met Googles gamestreaming-dienst Stadia, waarover we later meer vertellen.

Cloudgaming-abonnementen (hardware-as-a-service):

Google Stadia

Het in 2019 aangekondigde Stadia vertegenwoordigt Googles kijk op cloudgaming en gamestreaming in zijn geheel. Stadia is een op zichzelf staand systeem, los van andere grote pc-gamingplatforms als Steam en de Epic Games Store. Gebruikers die games willen spelen op Stadia, moeten deze kopen in de speciale store van Stadia. Stadia heeft een gratis abonnement en een Pro-abonnement, dat EUR 9,99 per maand kost. Bij het Pro-abonnement krijgen gebruikers de mogelijkheid om hun games in 4K te streamen met 5.1 surround sound. Bij de gratis versie gaat Stadia tot een Full HD-resolutie met stereogeluid. Daarnaast krijgen Pro-abonnees een aantal games gratis en krijgen ze speciale aanbiedingen. De gratis games blijven speelbaar zolang de gebruiker een abonnement heeft; zodra de gebruiker naar de gratis versie overgaat, moet de gebruiker de spellen alsnog aanschaffen of een nieuw abonnement nemen. De dienst is sinds november 2019 in Nederland te gebruiken.

Shadow

Shadow is eigendom van het Franse Blade, dat inmiddels gekocht is door Jezby Ventures, het investeringsfonds van OVHCloud-voorzitter Octave Klaba. Shadow biedt gebruikers voor een vast maandelijks bedrag een pc in de cloud. Daarop kunnen zij gamen, maar ook andere applicaties draaien, omdat Shadow in principe een volledig functioneel Windows-systeem in de cloud draait. Voorheen bood Shadow meerdere abonnementen op meerdere prijspunten aan, variërend van maandelijks EUR 14,99 tot EUR 49,99 (EUR 11,99 tot EUR 29,99 bij jaarlijkse betaling). Inmiddels biedt Shadow nog maar één abonnement aan. Dat abonnement is hetzelfde als het abonnement dat eerder maandelijks EUR 14,99 kostte, maar de prijs is inmiddels gestegen naar EUR 29,99, in een poging om de financiële problemen te verminderen. Klaba heeft al aangegeven dat Shadow zich in de toekomst wil gaan richten op bedrijven die hun fysieke pc’s vervangen door pc’s in de cloud.

GeForce Now

GeForce Now is de cloudgaming-dienst van Nvidia, dat vooral bekend is van zijn grafische kaarten. De service is sinds februari 2020 breed beschikbaar. Nvidia’s GeForce Now laat gebruikers ondersteunde games in de cloud draaien. De dienst ondersteunt Full HD met een maximale verversingssnelheid van 60 Hz. Gebruikers hebben de keuze tussen een gratis en een betaald abonnement, dat EUR 9,99 per maand kost (EUR 8,33 per maand bij een jaarlijks abonnement). Bij het gratis abonnement krijgen gamers een uur toegang. Daarna moeten ze weer in de wachtrij aansluiten totdat er een plek vrij komt. Betalende abonnees krijgen verlengde toegang, een voorrangspositie in de wachtrij en ondersteuning voor RTX-effecten, die games er nog beter uit moeten laten zien.

Vortex

Vortex is een cloudgaming-dienst die werd gelanceerd in 2017. Het biedt abonnementen aan voor maandelijks EUR 9,99, EUR 18,99 en EUR 27,99. Daarmee kunnen gebruikers games in HD-kwaliteit naar hun Windows-, Android- en MacOS-apparaten streamen. Bij de twee hoger geprijsde abonnementen wordt ook ‘binnenkort’ Full HD-kwaliteit beloofd. Afhankelijk van het abonnement kunnen gebruikers 50, 80 of 140 uur per maand gebruikmaken van de dienst. Het goedkoopste abonnement ondersteunt 77 games, de twee andere abonnementen 158. De twee duurdere abonnementen geven de speler ook toegang tot bepaalde games, zonder dat hij deze hoeft aan te schaffen. RemoteMyApp, het Poolse bedrijf achter Vortex, kreeg in 2020 nog een investering van EUR 2 miljoen van Deutsche Telekom.

Boosteroid

Het Roemeense Boosteroid is ontstaan in 2019 en heeft op dit moment servers in Roemenië, Italië, Slowakijke, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Het platform ondersteunt naar eigen zeggen meer dan 290 games in Full HD met 60 frames per seconde. Een aantal van die games zijn bij het abonnement inbegrepen. De dienst biedt een maandabonnement (Boosteroid Start) aan voor EUR 9,89 per maand of een jaarabonnement (Boosteroid Ultimate) voor EUR 49,89 per jaar, omgerekend zo’n EUR 4,16 per maand.Categorieën: Algemeen
Bedrijven: Amazon / Deutsche Telekom / Electronic Arts / Epic Games / Google / KPN / Microsoft / Netflix / Nintendo / Nvidia / OVHcloud / Sony / Ubisoft
Landen: Wereld
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

Log in of registreer om een reactie achter te laten.

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

BlueStacks introduceert bèta van gamestreamingdienst met Android-games

Published 01 okt 2021 13:39 CET | Wereld
BlueStacks, ontwikkelaar van emulatorsoftware waarmee Android-applicaties op computers gedraaid kunnen worden, heeft de ...

Sony neemt gameontwikkelaar Bluepoint over

Published 01 okt 2021 08:59 CET | Wereld
Sony heeft gameontwikkelaar Bluepoint overgenomen, zo meldt Sony in een blogbericht. Financiële details over de transactie zijn ...

Games wachten op hun 'Netflix-moment', maar dat komt waarschijnlijk niet

Published 20 sep 2021 07:00 CET | Wereld
Gaming lijkt de logische volgende entertainmentcategorie voor een abonnementsmodel. Na muziek (Spotify) en video (Netflix) lijken ...

Xbox-app op Windows 10 voegt streamingfunctionaliteit via console en cloud toe

Published 16 sep 2021 08:30 CET | Wereld
De Xbox-app op Windows 10 heeft ondersteuning voor Xbox Cloud Gaming en Remote Play toegevoegd. Daardoor is het vanaf nu mogelijk ...

Xbox Game Pass Ultimate ook te krijgen via abonnement van KPN

Published 01 jun 2021 08:38 CET | Nederland
Dankzij een samenwerking tussen KPN en Microsoft kunnen KPN-klanten vanaf juni hun abonnement uitbreiden met het gameabonnement ...

'Cloudgamingplatform Shadow in financiële problemen'

Published 03 mrt 2021 11:59 CET | Europa
Het Franse bedrijf Blade achter het cloudgamingplatform Shadow verkeert volgens bronnen rondom de dienst in financieel zwaar ...

Amazon's cloud gaming-service Luna beschikbaar voor Android

Published 16 dec 2020 13:19 CET | Wereld
Amazon's cloud gaming-service Luna komtbeschikbaar op Android, meldde The Verge, daarbij verwijzend naar een verklaring van het ...

Amazon lanceert Luna gamedienst voor USD 5,99

Published 25 sep 2020 07:39 CET | Wereld
Amazon introduceert een dienst voor streaming games, Luna. Luna is voorlopig alleen in de VS beschikbaar, voor een bedrag van USD ...

EA Play-abonnement vanaf 31 augustus live op Steam

Published 20 aug 2020 14:29 CET | Wereld
Electronic Arts zal vanaf 31 augustus het voormalige EA Access-abonnement beschikbaar stellen op Steam. Onder de naam EA Play ...

Microsoft voegt game-streaming toe aan Xbox Game Pass

Published 20 jul 2020 08:22 CET | Wereld
Microsoft voegt zijn gamestreamingplatform xCloud in september toe aan het Xbox Game Pass Ultimate-abonnement, meldt nu.nl op ...

Deutsche Telekom invests EUR 2 mln in gaming start-up RemoteMyApp

Published 01 jul 2020 10:49 CET | Duitsland
RemoteMyApp provides technology and gaming content to companies to support cloud gaming services. It also operates the cloud ...

Gaming-dienst Google Stadia vanaf 19 november beschikbaar in Nederland

Published 16 okt 2019 09:47 CET | Nederland
Google heeft bekend gemaakt dat de in maart aangekondigde streaming-dienst voor games, Google Stadia, vanaf 19 november in ...

Google kondigt game streaming-dienst Stadia aan

Published 20 mrt 2019 08:19 CET | Wereld
Google heeft aangekondigd dat het bedrijf later dit jaar game streaming-dienst Stadia op de markt gaat brengen. Deze 'Netflix ...

Sony komt met abonnementsmodel Playstation Now in VK

Published 12 okt 2015 11:10 CET | Verenigd Koninkrijk
Sony heeft zijn streaming game-dienst Playstation Now in het Verenigd Koninkrijk uitgebreid met een abonnementsmodel. De dienst ...

PlayStation Now in 2015 naar Europa

Published 20 jan 2014 10:58 CET | Europa
PlayStation Now, de streamingdienst voor PlayStation-games, zal in het eerste kwartaal van 2015 in Europa gelanceerd worden. Dat ...

Kalender   /   Evenementen

18 okt Apple Event
19 okt A1 Telekom Austria Q3 2021
19 okt Tele2 Q3 2021
19 okt Netflix Q3 2021
19 okt Iridium Q3 2021
19 okt Arm DevSummit
19 okt Pixel Fall Launch
19 okt Arm DevSummit
20 okt Crown Castle Q3
20 okt Verizon Q3 2021
20 okt Elisa Q3 results
20 okt Bango strategy day
20 okt Samsung Unpacked Part 2
21 okt AT&T Q3 2021
21 okt Orange Belgium Q3 2021
21 okt Telenor Q3 2021
21 okt Intel Q3
21 okt Telia Q3 results
21 okt Snap Q3
22 okt Doro Q3 results
22 okt Ericsson Q3 2021
::: Meer Kalender Items