0
Breedband

20 Jaar Amazon aan de beurs: van boeken naar world domination

vrijdag 17 maart 2017 | 11:14 CET | Achtergronden

Iedereen kent Amazon, maar het aantal gebruikers in Nederland is beperkt. De onderneming expandeert in vele richtingen, waaronder video. Ook in Nederland zullen we er meer mee geconfronteerd worden. Tijd om de onderneming onder de loep te nemen, die van een aandeel van 18 dollar bij de beursgang in 20 jaar tijd een vermogen maakte van meer dan 10.000 euro.

Amazon is een onvergelijkbare onderneming. De oprichting was in 1994, de lancering in 1995 en de beursgang in 1997 bij een uitgifteprijs van 18 dollar. De koers nu is ongeveer 850 dollar. Wie bij de beursgang 18 dollar investeerde in één aandeel, heeft door een aantal stock splits nu 12 aandelen met een totale waarde van ruim 10.000 dollar. En dat in een periode van 'bijna precies' 20 jaar (15 mei).

Visie

Oprichter Jeff Bezos, goed voor een belang van 17 procent, leidt het bedrijf met visie, gebaseerd op vier principes: customer obsession rather than competitor focus, a passion for invention, commitment to operational excellence en long-term thinking. Veel van de ontwikkeling en groei is terug te voeren op het financiële beleid. Het draait om cash genereren, niet om winst maken. Overtollige cash wordt geherinvesteerd, wordt gebruikt om de prijzen te verlagen en het restant wordt niet uitgekeerd maar blijft binnen de onderneming. De kaspositie staat per eind 2016 op 26 miljard dollar. Het personeelsbestand groeit vooral sinds 2013. Eind dat jaar stond de teller nog op 117.300, drie jaar later op 341.400 - een verdrievoudiging. Intussen weet Amazon zijn klanten tevreden te houden. Ondanks de spectaculaire groei (doorgaans boven de 20%) blijft de waardering op topniveau. De werknemers zijn niet altijd even tevreden, getuige stakingen in Duitsland. En die andere stakeholder, de Amerikaanse overheid, werd recent gepaaid met het vooruitzicht dat er tot medio 2018 in de VS nog 100.000 banen bijkomen. De omzet over vier kwartalen ging in Q3 2015 voor het eerst door de 100 miljard dollar heen en bedroeg over 2016 136 miljard dollar.

Overigens heeft Jeff Bezos ook nog een paar nevenactiviteiten, met name de gezaghebbende krant de Washington Post (dat onlangs het motto Democracy dies in darkness aannam) en raketlanceerder Blue Origin (motto: gradatim ferociter - geleidelijk, met kracht). Op dat laatste terrein concurreert hij met die andere opvallende figuur met a passion for invention: Elon Musk, van Tesla, SpaceX en de Hyperloop.

World domination

Amazon is allang niet meer alleen een e-commerce onderneming. Dat blijkt als we de activiteiten op een rijtje zetten. Je zou de indruk krijgen dat Bezos op niets minder dan world domination uit is. Anders dan bij Google (YouTube en Android), is er vooral sprake van autonome groei in plaats van groei door overnames. Twitch, voor gamers, is de belangrijkste uitzondering. Verschillende activiteiten raken aan de TMT-sectoren. Video is de belangrijkste activiteit, na e-commerce en AWS.

 • E-commerce. Er zijn Amazon-sites in 15 landen. Daarnaast heeft het verschillende andere sites, zoals Woot.com (daily deals), Diapers.com (baby-artikelen) en Audible.com (audioboeken).
 • Distributie. Het netwerk expandeert snel en bestaat uit honderden fulfillment centers en sortation centers wereldwijd. Ook heeft Amazon een groeiende netwerk in de VS van winkels, bestaande uit pick-up locations in universiteiten, boekwinkels en een testsupermarkt in Seattle. Voor de lange afstanden heeft Amazon vliegtuigen en een vliegveld in ontwikkeling. Drones moeten voor lokale bezorging ingezet gaan worden.
 • Bezorgdiensten. Met Amazon Prime kan de klant de bezorgkosten afkopen voor een jaarlijkse (of maandelijkse) fee. Zonder prijsverhoging voegt Amazon op gezette tijden diensten toe aan Prime, sommige tegen een aparte vergoeding, zoals: Prime Now (bezorgen binnen één of twee uur), Restaurant Delivery, PrimeFresh (levensmiddelen), Prime Video, Prime Music en Prime Photos (opslag).
 • Andere abonnementsdiensten. Het gaat hier om stand-alone contentdiensten, zoals Amazon Music Unlimited en Kindle Unlimited (e-books en audioboeken).
 • Software-ontwikkeling. Software is de basis van de dienstverlening maar leidt ook tot nieuwe diensten. Kunstmatige intelligentie speelt een grote rol. Alexa is de assistent van Amazon, die geïnstalleerd is op steeds meer devices. Volgens geruchten kan de Echo (zie onder) hierdoor zelfs veranderen in een (vaste) telefoon en intercom. Een ander product is een IoT-platform.
 • Advertising. Dit is een nog tamelijk nieuw onderdeel met grote potentie. Naarmate klanten meer op Amazon zoeken en niet met Google Search beginnen, verschuift advertentie-omzet van Google naar Amazon. Verder zijn er de fees die Amazon ontvangt bij de verstrekking van credit cards.
 • Webdiensten. Amazon Web Services (AWS) houdt de dienstverlening draaiend.
 • Zakelijke diensten. Onlangs kwam Amazon Chime op de markt, een dienst van AWS, in de categorie UCaaS (unified communications as a service). Met WorkMail en WorkDocs bouwt het daarnaast aan een office suite.
 • Manufacturing. Onder eigen of een andere naam laat Amazon dingen produceren in verschillende categorieën, zoals kleding. Elektronica is het belangrijkste. Amazon maakt e-readers (Kindle), tablets (Fire), decoders (Fire TV), smart speakers (Echo, Tap, Dot) en de Dash buttons (met één druk op de knop een specifiek artikel bestellen, zoals wasmiddel of koffie). Volgens geruchten heeft een volgende versie van de Echo een scherm.
 • Videoproductie. Amazon laat films en series produceren via onderdeel Amazon Studios.
 • Groene energie. Zonnepanelen op de eigen distributiecentra moeten ervoor zorgen dat zonne-energie in 2020 80 procent van de energiebehoefte dekt. Daarnaast zijn er diverse zonne- en windcentrales in de VS.
 • Gaming platform. Dit draagt de naam Twitch Interactive.
 • Informatiediensten. Bekende zijn IMDb (internet movie database), Goodreads en Shelfari (boeken) en DPreview (fotografie).
 • Wholesale. Amazon bouwt zijn eigen platforms. Ze dienen niet alleen voor eigen gebruik maar ook voor dienstverlening aan concurrenten. Dat levert een extra inkomstenstroom, het disciplineert de eigen retailactiviteiten en het houdt de overheid te vriend in geval de niet aflatende groei tot antitrust- of monopoliekwesties zou leiden. Dit geldt voor de e-commerce activiteiten, die onder de naam Fulfillment by Amazon ook aan andere retailers worden aangeboden. Hetzelfde geldt voor AWS, met Netflix als bekendste klant. Verder noemen we Amazon Channels (zie onder).

Video

Concentreren we ons vervolgens op video. Dit speelt een belangrijke rol in een fors deel van het bovenstaande. Waar voorheen de verkoop van DVD's belangrijk was, daar draait het nu vooral om streaming video. Veel van wat AWS doet, houdt verband met videoverkeer. Video stimuleert de verkoop van hardware, maar we moeten dit vooral andersom zien: tablets worden tegen afbraakprijzen verkocht (zes voor 250 dollar) om de consumptie van video te stimuleren. Met Amazon Channels (gestart in december 2015 onder de naam Streaming Partners Program) neemt Amazon een aantal back-office taken waar voor concurrenten, zoals billing, CRM en infrasructuur. Het aantal partners in de VS is inmiddels de 100 gepasseerd, waaronder Showtime (CBS), Starz, Seeso (NBC), HBO Now (Time Warner) en Cinemax Now. Zelf doet Amazon Channels ook een duit in het zakje, met Anime Strike. Dit kanaal biedt anime aan van partners HBO en Showtime, voor 5 dollar per maand. Recent kwam daar Heera bij (Bollywood content).

Het belangrijkste element van de videostrategie is Prime Video. In december 2016 ging het wereldwijd. Het gaat vol de concurrentie aan met Netflix, dat echter nog wel een straatlengte voor ligt met de ontwikkeling van eigen content, aanbevelingen, lokale content en STB-integratie. Netflix heeft al deals met tientallen service providers voor opname van de Netflix app in het set-top box platform, terwijl Amazon nog maar net komt kijken. Op het gebied van content timmert Amazon stevig aan de weg. Het produceert volop series en films. In maart komen vijf pilots uit, die bij bewezen succes omgezet worden in series. En er komt een serie die non-stop de 24-uurs race van Le Mans volgt. Dure producties, die de klanten moeten trekken, zijn bijvoorbeeld The Grand Tour (auto-show) en series van Woody Allen en van Robert De Niro. Bij de recente Oscars sleepte Amazon er twee binnen (voor Manchester by the Sea) en nog één voor een een film waarvoor het de rechten heeft (The Salesman). Volgens geruchten gaat sport deel uitmaken van het aanbod, kennelijk om zich te onderscheiden van Netflix, dat daar niet aan wil.

In Nederland is de bekendheid bij de consument waarschijnlijk beperkt. In november 2014 pas ging Amazon.nl van start, uitsluitend met digitale content (e-books). Prime Video heeft dan ook, afgaande op het Telecompaper Consumer Panel, een bescheiden aantal abonnees van een half procent van de huishoudens (vergelijk Netflix: 26%).

We kunnen concluderen dat Amazon zich verbonden heeft aan de videomarkt. Als internet major gaat het vol de concurrentie aan met de pure play Netflix. De sterk kasgenererende reus tegen de cash burning marktleider. Netflix moet immers om de paar kwartalen naar de markt om met vreemd vermogen de groei te financieren. Vandaar dat er regelmatig speculatie is over een overname door Walt Disney, dat na Pixar, Lucasfilm en Marvel wel weer een nieuwe klapper kan gebruiken. Amazon Video mag dan straatlengtes achterlopen op Netflix, het zal niet rusten voordat video een wereldwijd succes is. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe