0
Mobiel

2015 goed jaar voor Huawei-smartphones

vrijdag 18 december 2015 | 16:16 CET | Achtergronden

De mobiele producten van Huawei beleefden een goed 2015. Het ging vooral goed in West-Europa waar het Chinese bedrijf al jaren zijn zinnen zet op de high-end markt, het segment waar brand awareness bepalend is voor succes. Concurreren op het hoogste niveau doet Huawei nog niet, maar inmiddels dienen Huawei-smartphones, vooral gelet op de prijs, steeds vaker als alternatief voor topmodellen van onder meer Sony, LG en HTC. Tegelijkertijd kregen consumenten dit jaar de keuze uit smartphones van Honor, een sub-merk van Huawei, gericht op jongeren en prijsbewuste consumenten.

De strategie van Huawei lijkt te werken: de omzet uit onder meer smartphones en smart wearables in West-Europa verdubbelde dit jaar, naar zo’n 1,8 miljard euro, zo meldde het bedrijf onlangs in een persbericht. Hiermee gaf Huawei opnieuw het signaal af dat het bedrijf een belangrijke speler in Europa aan het worden is. De afgelopen jaren bouwde Huawei in Europa onuitputtelijk aan de opbouw van zijn reputatie in de Europese ICT-sector, ook in Nederland.

Terwijl de Enterprise-divisie van het bedrijf zich via smart city-projecten met diverse gemeenten en bedrijven in de kijker probeert te spelen, ligt de focus van de consumentendivisie vooral op het langzaam, maar zeker vergroten van marktaandeel. 

Daarvoor legde Huawei begin 2013 de basis met de aftrap van een wereldwijde marketingcampagne om zijn naamsbekendheid bij het grote publiek te vergroten. Begin 2014 claimde Huawei al een global brand awareness van 52 procent, een stijging van 110 procent ten opzichte van 2012. Dit dankzij tal van initiatieven waaronder sponsorovereenkomsten met voetbalclubs als Borussia Dortmund, AC Milan, Arsenal, maar ook vanwege de toegenomen promotie van het Huawei-merk door Europese carriers.

Ondertussen bleef Huawei sterk concurreren op prijs. In april vorig jaar introduceerde Huawei in Parijs de Ascend P7, de opvolger van de Ascend P6 die alweer bijna een jaar geleden in Nederland werd gelanceerd. De P7 is net als zijn voorganger uitdagend geprijsd voor en topmodel, namelijk 449 euro. De smartphone was daarmee aanzienlijk goedkoper dan de Samsung Galaxy S5 (699 euro), de Apple iPhone 5s (799 euro) , de Sony Xperia Z2 (649 euro) en de Nokia Lumia 930 (599 euro).

Positieve respons

Consumenten in Nederland bleken opvallend positief over Huawei als smartphonemaker, zo bleek uit onderzoek door Telecompaper in de zomer van 2014. Een kwart van de huidige eigenaren van een Huawei-toestel zou hun device zeer waarschijnlijk aanbevelen (de zogenoemde promoters). Hier tegenover stond elf procent die dit (zeer) waarschijnlijk niet zou doen (detractors). De Net Promotor Score (NPS) van Huawei kwam uit op 14 waarmee het bedrijf de enige leverancier was naast Apple met een positieve NPS.

Om door te pakken, introduceerde Huawei zijn sub-merk Honor eind 2014 in Europa. Honor richt zicht op de midrange-markt met betaalbare, maar uitgebreide smartphones. In de serie verschenen in Nederland onder meer de Honor 6 (299,99 euro) en de Honor 3C (139,99 euro) en de Honor 4X (199,99 euro). De toestellen van Honor zijn overigens alleen online verkrijgbaar.

De inspanningen van Huawei wierpen tot dusver hun vruchten af. Uit recent onderzoek door Kantar Worldpanel blijkt dat Huawei in het derde kwartaal van dit jaar was opgeklommen tot tweede Android-leverancier in Europa. Vorig jaar noteerde het bedrijf nog een zesde plek. Huawei groeide vooral in Spanje en Italië waar het profiteerde van de teleurstellende prestaties van onder meer Sony, HTC en Lenovo-dochter Motorola.

In Nederland echter is Huawei nog een marginale speler. Eind Q3 2015 bezat Huawei in Nederland op de markt voor smartphones een aandeel van vijf procent, stijging van één procent ten opzichte van een jaar eerder. Eind 2013 lag dit nog op slechts één procent.

Anticiperen op 2016

Huawei maakte onlangs twee ontwikkelingen bekend die het bedrijf de komende tijd meer armslag moeten geven op de Nederlandse markt. Deze maand nam Huawei Consumer NL pr-bureau Hill+Knowlton in de arm voor zijn PR-activiteiten in Nederland. Per 1 december neemt Hill+Knowlton het stokje over van Strategytella, dat sinds 2013 de PR deed voor Huawei.

Twee maanden eerder opende Huawei zijn eerste shop-in-shop in de Mediamarkt in de Amsterdam Arena. Huawei is van plan om meer van dergelijke shop-in-shops te openen. Afgelopen mei openden Huawei en T-Mobile in Amsterdam (Kalverstraat) een partnerstore, de eerste in zijn soort in Europa. Ook sub-merk Honor liet van zich horen. Honor wierp zich eind september op als sponsor van de derde editie van de Harbour Run, een hardloopwedstrijd op 11 oktober.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe