0
Mobiel

5G: vervanging van 4G, IoT en vast of toch iets nieuws?

maandag 5 maart 2018 | 12:36 CET | Achtergronden

Sinds de publicatie van de eerste 5G-standaard door de 3GPP (Release 15) concentreren de marktpartijen zich op het doen van netwerk- en interoperabiliteitstests. Daarmee gaat de ontwikkeling van 5G naar een volgende fase: van het opzetten van partnerships en laboratoria naar het in de praktijk brengen van de resultaten.

De ontwikkeling van 5G, formeel IMT-2020, startte al voordat in Nederland de 4G-veiling had plaatsgevonden. Een instituut zoals de Universiteit van Surrey toonde zich in 2012 een vroege deelnemer in de ontwikkeling. Zuid-Korea sprak begin 2014 de ambitie uit om tijdens de Olympische Spelen van 2018 een testnetwerk klaar te hebben en slaagde daar inderdaad in

Er brak vervolgens een periode aan waarin samenwerkingsverbanden gesmeed werden. Operators, vendors, universiteiten en overheden mengden zich in de strijd om de voorsprong, de patenten en het naar de eigen hand zetten van de standaard. Het resulteerde in de ontwikkeling van een aantal concepten die nu deel uitmaken van de nieuwe technologie: New Radio, Massive MIMO, Mobile Edge Computing, LAA, network slicing, beamforming en het gebruik van hoge frequentiebanden (mmWave). Alles globaal gericht op drie karakteristieken: hoge capaciteit (tot 10 Gbps), hoge kwaliteit (latency 1 milliseconde) en massaal gebruik van connected devices.

MWC Barcelona: testnetwerken en use cases

Tal van ondernemingen grepen het Mobile World Congress in Barcelona aan om hun 5G-plannen te ontvouwen:

5G: alternatief voor 4G, IoT, vast - of toch iets anders?

De grote vraag is nog altijd: waarom 5G? Er zijn verschillende antwoorden mogelijk.

  • Meer capaciteit. Het dataverkeer groeit, dus netwerken moeten verdicht worden en er is meer spectrum nodig, naast een efficiëntere technologie.
  • Een verbeterd 4G-netwerk. Met 4G hebben we een netwerk dat uitstekend functioneert voor video. Naar het zich laat aanzien zal 4G deze functie nog jaren na de introductie van 5G vervullen, maar 5G kan hier verdere verbetering brengen.
  • Een verbeterd IoT-netwerk. Allicht zullen ook de huidige op LoRa en LTE gebaseerde IoT-netwerken nog jaren functioneren, al was het alleen maar vanwege de kosten die erin geïnvesteerd zijn. In de 5G-wereld kan het zich ontwikkelen tot een netwerk van sensoren. In dit verband wordt de zelf-rijdende auto genoemd.
  • Een vervanging van het vastelijnsnetwerk. Met name AT&T en Verizon zetten hierop in.
  • Nieuwe toepassingen.

Ten aanzien van de nieuwe toepassingen noemen we de nieuwe samenwerking van China Mobile en Nokia, gericht op het ontwikkelen van innovaties zoals smart city, smart transportation en video analytics.

Verrassend genoeg lijkt ook broadcast TV onderdeel van 5G te kunnen worden. In de 4G-wereld is het LTE-Broadcast concept nauwelijks van de grond gekomen bij gebrek aan devices, al gaat Telstra er nog mee door. De nieuwe Samsung S9, en ook de S8, ondersteunen LTE-Broadcast en Telstra zoekt toepassing bij sportwedstrijden. Een consortium rond Telefónica Deutschland onderzoekt momenteel of 5G live televisie kan bieden op basis van het Further evolved Multimedia Broadcast Multicast Service (FeMBMS) protocol.

Winter Olympics Pyeongchang: live pre-5G-netwerk

Ten slotte de Olympische Winterspelen. Het Zuid-Koreaanse KT Corp heeft met succes een pre-5G netwerk getest in de 28 GHz band, met Ericsson, Intel, Toyota en Samsung als leverancier van een 5G-tablet. Camera's op de helmen van bobsleeërs en 300 drones zorgden voor in totaal 3.800 TB aan data. Ter vergelijking: KPN Consumer NL rapporteerde over Q4 2017 een datagebruik per postpaid-klant van 2,4 GB per maand. Dat komt overeen met een totaal van ruim 26.000 TB per kwartaal - slechts een zevenvoud dus. Anders gezegd: de Spelen boden in twee weken tijd evenveel data aan als alle 3,7 miljoen KPN klanten in dertien dagen consumeren. Het resulteerde in 3D-video en haarscherpe freeze-frames. Bij de volgende Spelen in Japan in 2020 belooft DoCoMo een commercieel 5G-netwerk in de lucht te hebben. Er moet dan sprake zijn van 360-graden video, 8K-video en smart city diensten.

6G?

Met 5G in aantocht mogen we vooruit kijken naar 6G. Iedere nieuwe generatie technologie lijkt de markt teleur te stellen, c.q. loopt achter de feiten aan bij de ontwikkeling van de vraag. In dat opzicht was 4G anders, omdat het een tamelijk definitief antwoord geeft op het passief consumeren van traditionele video. BT opperde de mogelijkheid dat 6G een eventuele teleurstelling van 5G gaat opvangen, maar anders overbodig zou zijn. Het Amerikaanse kabelbedrijf Charter lijkt 6G af te wachten om zijn Docsis-netwerk maximaal te kunnen monetariseren.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe