0
IT

Avaya verbreedt focus na herstructurering met IoT, AI

maandag 5 maart 2018 | 15:34 CET | Achtergronden

Avaya staat weer op de kaart. De schuldenlast is weggewerkt en de leverancier van VoIP-, UC- en call center oplossingen kan weer investeren in vernieuwing van het portfolio. Dat is ook nodig, want de komende jaren zorgen nieuwe technologieën zoals IoT en AI en nieuwe communicatiebehoeften voor veel verandering in vraag en aanbod. Communicatie wordt veel meer geïntegreerd in werkprocessen. Maar, stelt Ronald Rubens, VP Noord-Europa, leveranciers moeten niet uit het oog verliezen dat de basis eerst op orde moet zijn, voordat je kunt vernieuwen.

Ronald Rubens heeft jarenlang voor Avaya gewerkt, eigenlijk vanaf het begin van de onderneming die in 2000 voortkwam uit de verzelfstandiging van de Unified Communications- en callcenterdivisie van Lucent Technologies. Na een uitstapje van ongeveer een decennium, onder meer bij cloud-startups, kwam Rubens 2,5 jaar geleden terug op het oude nest. Niet lang daarna mocht hij aan de bak om uit te leggen dat het besluit van Avaya in januari 2017 om in de VS uitstel van betaling aan te vragen niet duidde op problemen zoals een dreigend faillissement en dat het daarnaast geen enkele impact had op de activiteiten van Avaya in Nederland.

Rubens: "Er was van een eigenlijke surseance geen sprake. Avaya was een beursgenoteerd bedrijf geweest totdat het van de beurs af was gehaald door investeringsmaatschappijen Silver Lake Partners en Texas Pacific Group. Er stonden veel korte en lange termijn leningen (schulden) op de balans door die overname en die moesten na tien jaar worden afgelost. De zogeheten Chapter 11 aanvraag was er vooral voor bedoeld om een tijd lang in alle rust aan de schuldenconstructie te werken. Operationeel was het bedrijf gewoon gezond en er was een positieve kasstroom. Dat gold ook voor alle divisies: IP-telefonie, unified communications en call centers."

Hernieuwde investeringen in kernactiviteiten

In december 2017 rondde Avaya de benodigde herstructurering af, kwam het uit ‘Chapter 11’ en besloot het in januari 2018 naar de beurs te gaan. Dat vond op 17 januari plaats. De korte- en lange termijnleningen waren verminderd tot drie miljard dollar en de rente op deze leningen teruggebracht met ongeveer 300 miljoen dollar waardoor kon worden geïnvesteerd in cloudgebaseerde UC- en call center-oplossingen.

In Europa en in Nederland had het uitstel van Avaya ook geen enkel direct effect op de activiteiten en verplichtingen van de onderneming, bijvoorbeeld richting distributeurs, resellers en eindklanten. Indirect was dat anders. Er kwamen natuurlijk toch vragen over, terwijl volgens Rubens concurrenten ook van de onzekerheid rondom de Chapter 11-gebeurtenissen gebruik probeerden te maken. "Maar uiteindelijk hebben we geen klanten verloren en er wel nieuwe klanten bij gekregen. Ik denk dus dat we alle vragen afdoende beantwoord hebben."

Focus op nieuwe technologie

De komende tijd wil Avaya zich, behalve op de bestaande activiteiten, ook gaan focussen op het toepassen van nieuwe technologieën zoals IoT en AI (kunstmatige intelligentie). Daarmee moeten de huidige activiteiten vooral versterkt en verrijkt worden. Een focus op IoT is ook niet voor de tijd, aangezien er al verwachtingen zijn dat er in 2020 meer IoT- dan ‘menselijke’ verbindingen zullen zijn. Het is logisch daar dus veel meer op in te zetten. Bij AI wordt er gekeken naar toepassen van technologie zoals blockchain, bijvoorbeeld om bij outbound call center verkeer het beste moment te kunnen kiezen om een klant te benaderen.

Communicatie met eindklant verandert enorm

Communicatie naar en van eindklanten verandert enorm, ziet Rubens. Er is veel meer sprake van proactief benaderen in plaats van het traditionele wachten tot een klant met een vraag, probleem of klacht aanklopte. 

"Vroeger belde een klant bijvoorbeeld een kabelaanbieder als hij een probleem had zoals geen tv-signaal. Dan moesten er allerlei stappen gezet worden, een heel script doorgenomen. In de nabije toekomst kan het zo zijn dat een app bij de klant op de smartphone of op een router zelf monitort en wanneer er iets fout gaat actief gegevens doorstuurt, zodat de kabelaanbieder aan de slag kan gaan om het probleem te helpen. Soms nog voordat een klant er iets van merkt. Anders hoeft dat hele script in ieder geval niet meer doorgenomen te worden wanneer een klant contact zoekt, omdat de fout al bekend is."

Een ander voorbeeld is de combinatie van communicatietechnologie in een lift. Bij een storing is het dan mogelijk om direct contact te leggen met de storingsdienst via een videoverbinding, waarbij een IoT-verbinding er voor zorgt dat monitoringgegevens doorgestuurd worden waarmee de storingsdienst beschikt over de benodigde gegevens. Dergelijke systemen worden al toegepast, dus het is niet eens meer toekomstmuziek.

Hybride vormen van communicatie

eCall, het Europese project om auto’s bij een incident automatisch een oproep te laten versturen naar 112, valt ook onder wat Rubens hybride vormen van communicatie noemt. Nu kan een auto ook al automatisch een oproep versturen, maar die komt dan bij de autoleverancier terecht. Zo is Tesla al vrij ver in het proactief monitoren en verhelpen van problemen. 

De volgende stap is om alle benodigde gegevens over een storing of ongeluk direct naar de meldkamer van de nooddiensten te versturen. "Dit soort initiatieven maken interactie veel efficiënter. Het betekent niet dat een klant of burger niet meer direct hoeft te communiceren, maar wel dat hulp of advies veel sneller en to-the-point kan worden gegeven."

Ook op het gebied van UC verandert er veel, waarbij nieuwe technologie zoals IoT (meer een concept dan een technologie overigens, MK) en AI een belangrijke rol speelt. Een voorbeeld is het in februari 2017 gelanceerde UC-platform Avaya Equinox, dat communicatie over elk soort device naadloos mogelijk maakt. Het systeem kan ook worden geïntegreerd in zakelijke toepassingen (en systemen zoals ERP- of CRM-programma’s) en browsers die werknemers gebruiken voor dagelijkse werkprocessen.

Integratie communicatie in bedrijfsprocessen

"Dit ga je steeds vaker zien, de integratie van communicatietechnologie in allerlei processen, zodat je op een intuïtieve manier kunt gaan chatten, mailen of bellen vanuit een werktoepassing. Het maakt daarbij eigenlijk niet meer zoveel uit of het mobile first is, dat is minder belangrijk dan het kunnen communiceren op elk moment vanuit het werkproces waar je op dat moment mee bezig bent. Het moet ook niet uitmaken uit welke diverse componenten zo’n werkomgeving is opgebouwd en of een communicatietool dat wordt ingebouwd van een andere leverancier is dan een CRM-toepassing. Dat zal de gebruiker een zorg zijn namelijk, die wil gewoon dat het werkt en dat het hem of haar helpt, niet hindert."

Wat leveranciers van communicatie-oplossingen of werkprocessen niet uit het oog moeten verliezen, is de basis. Niet alle afnemers zijn vooruitstrevend en zeker ook niet alle gebruikers. Bovendien hebben veel sectoren, zoals financials, zorg, overheden te maken met zaken zoals regulering, compliance. Het heeft, zo meent Rubens, weinig zin om enorm te innoveren en allerlei mooie nieuwe functies te bieden als die basis niet op orde is.

"Zo is eCall een prachtig concept. Maar het is belangrijker dat 112 of een ander alarmnummer 100 procent van de tijd doorverbindt naar de meldkamer. Je hebt niets aan een videoverbinding die de meldkamer toont wat er bij een ongeluk gebeurt als de netwerkverbinding wegvalt. Goed bereik is dus belangrijker. Pas als dat verzekerd is via bijvoorbeeld redundant uitgevoerde oplossingen, kun je verder bouwen aan nieuwe mogelijkheden."

Oog voor bedrijfscultuur

Daarnaast is het nodig om behalve voor het soort sector ook oog te hebben voor zaken zoals bedrijfscultuur. De ene onderneming in een sector zoals logistiek wil misschien voorop lopen met communicatie, de ander wil vooral goede service bieden, een derde onderneming richt zich misschien vooral op operational efficiency.

"Of die ene verzekeraar die stelt dat ze zich onderscheiden door maar lang genoeg gewoon te doen. Die gebruikt ook een call center-oplossing, maar met hele andere doelen dan een verzekeraar die zich focust op zoveel mogelijk online verkopen van simpele producten. Dat vergt weer een hele andere inrichting. Als leverancier moet je daar rekening mee houden, zodat het niet de IT-aanbieder is die allerlei maatwerk bovenop een oplossing moet bouwen."

Nederlandse bedrijven: continuiteit 

Rubens heeft het idee dat Nederland over het algemeen wel redelijk voorop loopt met vernieuwing. Maar ook hier is de bulk van de ondernemingen vooral bezig met het geleidelijk verbeteren van processen, niet met grote sprongen vooruit. "De doelstelling is toch meestal continuïteit. Dat leer je bijna van jongs af aan. Doe je dat, dan blijf je stabiel."

Ook is het zo dat vernieuwing hier wel vaak begint, maar niet wordt doorgezet. "Er wordt ook hier wel veel gesproken over smart cities, maar in de praktijk gebeurt er nog beperkt iets op dit gebied. De VAE zijn wat dat betreft al veel verder met het integreren van allerlei technische snufjes in een smart city concept, tot en met drones aan toe die de veiligheid van de omgeving in de gaten houden. Of denk aan eCall. Dat begon vanuit Nederland, maar momenteel lopen we in de uitvoering niet echt voorop."tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe