0
Mobiel

CEO Doro: behoefte aan featurephone blijft bestaan

maandag 29 februari 2016 | 12:03 CET | Achtergronden

Doro heeft een goed jaar achter de rug. De omzet van de Zweedse maker van ouderentelefoons zag zijn omzet met 40 procent stijgen en ook het aantal verkochte telefoons zat in de lift. Verder verliep de integratie van CareTech succesvol en liggen er volop kansen op het gebied van digitale diensten. "Maar technologie alleen zijn geen diensten, zeker niet voor onze doelgroep", zegt CEO Jérôme Arnaud in een interview met Telecompaper. 

Doro heeft een goed jaar achter de rug. De omzet van de Zweedse maker van ouderentelefoons zag zijn omzet met 40 procent stijgen en ook het aantal verkochte telefoons zat in de lift. Verder verliep de integratie van CareTech succesvol en liggen er volop kansen op het gebied van digitale diensten. “Maar technologie alleen zijn geen diensten, zeker niet voor onze doelgroep”, zegt CEO Jérôme Arnaud in een interview met Telecompaper. 

Hoewel het Mobile World Congress (MWC) grotendeels in het teken stond van het Internet of Things (IoT) en virtual reality zijn deze ontwikkelingen nog nauwelijks relevant voor Doro. Integendeel, Doro is naar eigen zeggen een van de weinige bedrijven die anno 2016 telefoons aanbiedt die, gelet op de huidige maatstaven, overzichtelijk en eenvoudig in gebruik zijn. Dat moet ook wel want Doro verdient zijn geld met de verkoop van mobiele hardware en diensten aan de meest kwetsbare groepen in de samenleving. 

Global player

“Er komt steeds meer technologie beschikbaar die onze doelgroep niet aanspreekt. Het zorgt er juist voor dat ouderen zich minder aangetrokken voelen tot het gebruik van digitale producten en diensten. Bij ons hoeven zij zich hier geen zorgen om te maken”, legt Arnaud uit.

Arnoud startte zijn loopbaan bij Doro in 2000. Destijds verkocht Doro voornamelijk pc’s en vaste telefoons aan zowel consumenten als aan zakelijke gebruikers. Rond 2006 kwam de ommezwaai en werd besloten de focus te verleggen naar het aanbieden van communicatiemiddelen specifiek voor ouderen. Een jaar later werd Arnaud aangesteld als CEO van Doro. Sinds 2009 is het bedrijf, een global player, te vinden op de beursvloer van het MWC, qua standoppervlakte overschaduwd door partijen als Samsung, Huawei, Sony, LG en HTC. 

“Dat kun je geen concurrenten noemen. Zij hebben namelijk een brand conflict: zij willen met nieuwe technologieën duidelijk het jongere publiek aanspreken. Sommige van die partijen bieden wel telefoons voor ouderen, maar het mag geen naam hebben en end-to-end is het al helemaal niet”, zegt Arnaud. “Feit is echter wel dat onze doelgroep smartphones steeds vaker ziet liggen.” 

In Europa maken smartphones nu 40 procent uit van het totaal aantal verkochte mobiele telefoons van Doro, een jaar geleden was dat nog ongeveer 20 procent. “In 2014 gaf nog krap een derde van de ouderen aan een smartphone te willen kopen en nu is dat al zo’n 60 procent”, onderbouwt Arnaud verder. Tijdens het MWC introduceerde Doro de Doro 8031-smartphone, voorzien van een nieuwe interface, die gebruikmaakt van werkwoorden in plaats van pictogrammen. De Doro 8031 beschikt daarnaast over een ingebouwde coaching-functionaliteit, die gebruikers moet aansporen om het toestel te gebruiken. Naast een smartphone presenteerde Doro tevens drie 3G featurephones, de Doro 6520, 6525 en de 6530.

Wearables zijn nog niet opgenomen in het portfolio van Doro, maar in Q2 komt daar verandering in. Doro zal deze overigens niet onder eigen merk uitbrengen, maar het bedrijf zal optreden als distributeur voor een derde, onbekende, partij. “We kijken met interesse naar wearables, maar we springen niet overhaast in deze markt. We zien immers nog geen massale uptake door consumenten dus voor onze doelgroep is dit nog een brug te ver.”

Op overnamepad

Doro wil de komende jaren vooral grote passen maken op het gebied van digitale diensten die het leven van ouderen moeten vergemakkelijken. Daartoe lanceerde Doro in de zomer van vorig jaar Connect & Care, een sociaal netwerk voor mobiele telefoons die kan worden gebruikt door ouderen en naasten. Ook is het mogelijk om vrijwilligers van onder andere maatschappelijke organisaties te koppelen aan de app. Deze vrijwilligers kunnen ad hoc hulp bieden wanneer ouderen in hun directe omgeving direct hulp nodig hebben. 

Om zijn dienstenaanbod te uit te breiden, deed Doro de afgelopen periode diverse overnames. Eind 2014 kocht Doro de Zweedse telecare-specialist CareTech die binnen Doro werd omgedoopt tot Doro Care. Over geheel 2015 wist Doro Care op jaarbasis met 38 procent te groeien waarbij goede resultaten werden geboekt in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland. Via Doro Care werd onlangs nog de uit Noorwegen afkomstige sociale alarmcentrale Trygghetssentralen aangekocht, goed voor een jaaromzet van 68 miljoen Noorse kroon, circa zeven miljoen euro. 

“We verkennen nog steeds onze mogelijkheden en gaan over tot acquisities indien opportuun. Niet alleen willen we ons dienstenaanbod verder uitbreiden, maar ook in meer landen actief worden. Groeimarkten voor ons zijn binnen Europa voornamelijk Spanje, Italië en de Baltische staten, maar we kijken bijvoorbeeld ook met interesse naar Afrika en het Midden-Oosten.” tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe