0
Mobiel

Christy Wyatt, Good Technology: 'Mobiele security is niet meer los te zien van mobiel beleid'

donderdag 27 februari 2014 | 11:44 CET | Achtergronden

Christy Wyatt staat ruim een jaar aan het roer bij zakelijke mobiele security-aanbieder Good Technology. Daarvoor heeft zij bij een reeks bedrijven al technologiegerichte managementfuncties ingevuld, waaronder bij de Citi Group en bij Motorola. Wat Wyatt opvalt, is de alomtegenwoordigheid van mobiele security, maar net zozeer de vroege fase waarin het denken over security als onderdeel van mobiel beleid zich bevindt, aldus de CEO in een gesprek met Telecompaper.

Good Technology begon ooit in de jaren negentig als aanbieder van onder meer beveiligd e-mailverkeer. Het bedrijf werd door Motorola overgenomen in de periode dat BlackBerry opkwam met zijn beveiligde zakelijke smartphones. Een jaar of vijf geleden werd Good Technology weer afgestoten en fuseerde daarna met een branchegenoot. “Het lijkt er dus op alsof we als bedrijf al vrij lang bestaan, maar de wedergeboorte van Good Technology als onafhankelijke aanbieder van zakelijke mobiele security is veel recenter,” vertelt CEO Christy Wyatt.

De markt voor enterprise mobility groeit sterk in de afgelopen jaren. Daarmee gepaard stijgt ook de vraag naar beveiliging van mobiele devices en mobiele toegang tot bedrijfsnetwerken en -gegevens. De mate van beveiliging die bij BlackBerry normaal is, maar dan voor elk device ongeacht het OS. Good Technology, door Wyatt afgekort tot ‘Good’, ziet dat ook terugkomen in de klantenkring.

“Een paar jaar geleden waren dat toch vooral organisaties uit gereguleerde branches; overheden, banken, verzekeraars die vanwege wetten en regels verplicht waren om security mee te nemen als integraal onderdeel van hun mobiel beleid. Maar van de 70 tot 80 procent die zij toen vormden van onze klandizie is dat nu niet meer dan zo’n 50 procent.”

Mobiel werken gemeengoed

Klanten komen nu dan ook overal vandaan. Good Technology claimt een flink deel van de Fortune 500 bedrijven te bedienen: retail, industrie, logistiek. Ook zijn de afnemers al lang niet meer beperkt tot grotere organisaties. Wyatt: “Mobiel werken, op afstand werken is in elke organisatie doorgedrongen. Het gaat ook al lang niet meer alleen om het lezen van e-mail, maar ook om het gebruik van systemen en toegang tot al dan niet gevoelige data. Geen enkele organisatie kan het zich meer veroorloven om niets meer te doen als het gaat om een mobiel beleid. En daarop voortbordurend: security wordt een steeds belangrijker onderdeel van dat mobiele beleid naast het beheer van devices en netwerken.”

Dat heeft zeker niet alleen met het zogeheten Snowden-effect te maken, benadrukt de CEO van Good Technology. “Natuurlijk wordt er nu wel meer nagedacht over beveiliging van gegevens als het gaat om privacy. Men is zich meer bewust van de mogelijke kwetsbaarheid van gegevens. Maar los daarvan komen zaken zoals hacken, DDoS-aanvallen, gerichte cyberaanvallen, steeds meer en wijdverspreider voor. Recent kwam in het nieuws dat de netwerken van verpleeginstellingen gehackt waren. Dat lijkt raar, maar ook daar zijn gegevens van mensen te vinden die verkocht kunnen worden. Cybercriminelen en hun methoden worden steeds geraffineerder, want cybercriminaliteit levert geld op. En het is niet meer de CEO, maar de mensen met kennis of toegang daartoe die het doelwit zijn.”

Toch is er nog erg veel winst te behalen als het gaat om mobiele security, weet Wyatt. “Mobiel beheer begint wel tussen de oren te zitten, maar veel bedrijven zitten nog in een vroege fase als het gaat om security. Op technologisch gebied zijn er geen grote drempels meer en het kostenaspect speelt niet meer altijd een grote rol. Vroeger kreeg bijvoorbeeld alleen het hogere management en bijvoorbeeld een deel van de sales mensen een BlackBerry omdat het veel te duur was om iedereen zo’n device te geven. Nu nemen werknemers hun eigen device mee, of ze kiezen uit de mogelijkheden die hun werkgever biedt. Dan gaat het om het beleid dat je wilt voeren: wat mag er en wat niet, wat wil je beveiligen, het device of alleen de data en apps?”

Valkuilen

Valkuilen zijn er bij het bepalen van dit beleid genoeg, weet Wyatt uit de praktijk. Ze somt er een aantal op:

  • Ontkenning is een bekende valkuil. Er zijn nog genoeg werkgevers die stellen dat werknemers alleen op door het bedrijf verstrekte toestellen mogen werken. Men is daar heel stringent in, maar niet realistisch. Een werknemer wil over het algemeen zijn werk zo goed en zo efficiënt mogelijk uitvoeren. Zij gaan andere manieren zoeken om dat op mobiel gebied te doen, bijvoorbeeld door het gebruik van onbeveiligde applicaties om bedrijfsdata te versturen of te delen.
  • Het idee dat er één oplossing is voor elke situatie en elke organisatie. Daarmee ga je voorbij aan het feit dat zelfs binnen eenzelfde sector de processen, de gebruikers, de budgetten etc. anders kunnen zijn. Dat is een valkuil waar zowel aanbieders als afnemers in kunnen vallen.
  • De verkeerde instrumenten. Wie ook applicaties en data beheerd en beveiligd wil zien, kan zich niet beperken tot het laten beveiligen van alleen de hardware. Zeker als je een BYOD-beleid voert, gaat hardware-beveiliging niet ver genoeg.
  • Security of gebruikersgemak: een gebruiker wil niet beperkt worden in wat hij of zij kan.
  • Opvoeden is niet genoeg. Wyatt: “Het gaat je niet lukken om alle werknemers dusdanig bewust te maken van de noodzaak om voorzichtig te zijn met het gebruik van hun mobiele device, dat er hierdoor geen risico’s meer ontstaan. Je kunt die verantwoordelijkheid niet volledig bij werknemers neerleggen. Niet iedereen denkt over risico’s na zoals de chief strategy officer dat doet. Je beleid moet gebaseerd worden op wat de organisatie aan security-niveau nodig heeft. Daar moet de bijbehorende oplossing op afgestemd worden. Daarmee zeg ik niet dat je geen bewustzijn moet kweken, wel dat dit niet je beleid kan zijn, hoogstens een ondersteunend element.”
  • Mobiele security-oplossingen zijn niet complex meer in gebruik, benadrukt Wyatt. “Dat idee is vaak nog wel een drempel voor organisaties. Wat is de impact ervan op de bedrijfsvoering, op de processen? En voor werknemers: kan ik nog wel doen wat ik eerst deed?

Geen one size fits all

Standaardisatie van voorheen complexe maatwerkoplossingen zorgt ook voor een veel grotere doelgroep die tegen lagere kosten dan voorheen mobiele security kunnen toepassen. Maar een one size fits all oplossing bestaat niet, wat Wyatt betreft. Elke organisatie van elke omvang en in elke branche heeft eigen behoeften en wensen. Good Technology biedt daarom tegenwoordig ook de mogelijkheid voor partners en grote organisaties om hun eigen applicaties te bouwen op basis van de security architectuur van de organisatie.

“Wij bieden alleen applicaties, we beheren geen devices, we slaan geen data op van organisaties. Maar sommige organisaties, denk aan politie-instellingen of andere overheidsinstellingen waar privacy heel belangrijk is, willen niet eens dat hun data over toepassingen van derde partijen loopt. Informatie over strafrechtelijke onderzoeken bijvoorbeeld. In dat geval bieden wij alleen de basis waarop men de eigen oplossing kan bouwen.”

Ook de distributie van security-oplossingen verandert. Waar Good Technology eerst enterprise-oplossingen leverde voor gebruik op locatie door grotere organisaties in bepaalde sectoren, wordt er nu gewerkt aan steeds meer opties. “Enterprise-functionaliteiten kunnen voor het merendeel ook op abonnementsbasis afgenomen worden, via de cloud of als managed dienst. Daarnaast investeren we ook tijd en geld in het versterken van de kennis en kunde bij onze partners. Dat kunnen system integrators zijn, managed service providers, carriers of ISP’s. Verder gaan we ook op korte termijn oplossingen aanbieden voor de onderkant van het mkb. Dat zijn bij uitstek oplossingen die door partijen zoals operators of ISP’s aangeboden kunnen worden.”

Gaat Good Technology op termijn alles vanuit de cloud aanbieden of door partners laten aanbieden? Nee, want voor organisaties uit gereguleerde branches is het afnemen van security uit de cloud vaak geen optie. “De security-eisen zijn soms dusdanig veel hoger, dat je daarvoor vanuit de cloud niet alle functionaliteiten kunt leveren. Een mix van publieke en private cloud-oplossingen (draaiend op locatie) is wel een optie, waarbij de last mile on-site beveiligd wordt. Dat soort hybride oplossingen zul je vaker tegenkomen.”

Good Technology in de Benelux

In de Benelux is Good Technology nog een relatief jong maar snel groeiend bedrijf, vertelt VP Michael Maas (Benelux & Nordics). “We hebben de afgelopen 18 maanden 150 nieuwe klanten opgetekend. Veel nog in de gereguleerde branches, maar ook daarbuiten. In de retail bijvoorbeeld, of recent een organisatie zoals Schiphol Group.” Volgens Maas wordt er in de Benelux voornamelijk via partners gewerkt. Capgemini bijvoorbeeld, of E-Office, die ook eigen applicaties bouwen op de architectuur van Good Technology.

Good Technology op het MWC

Good Technology maakte tijdens het Mobile World Congress in Barcelona een overname bekend, een nieuw cloudgebaseerd portfolio en nieuwe partnerovereenkomsten. De overname betreft Boxtone, een aanbieder van mobiel service management-oplossingen. De cloud-oplossing krijgt vorm in een Good Pro mobiele app (nu nog in beta), vanaf maart 2013 beschikbaar voor Android en vanaf april voor iOS. De app biedt onder meer beveiliging van mobiel e-mailverkeer, contacten en kalendergegevens in Microsoft Exchange en Business Office 365 en integreert met uploaddiensten zoals Dropbox en Microsoft OneDrive. Verder heeft Good Technology een mondiale distributie-overeenkomst getekend met distributeur Tech Data en met carrier reseller Telus.


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe