0
Breedband

Cisco leidende partij voor smart city

donderdag 14 december 2017 | 10:03 CET | Achtergronden

Cisco is voornemens steden wereldwijd via slimme technologie digitaal te transformeren tot smart cities, die de komende jaren moeten zorgen voor vele miljarden dollars aan besparingen op publieke dienstverlening. Het Amerikaanse netwerkbedrijf behoort momenteel tot één van de meest prominente spelers in de smart city-markt. 

Om de waarde van smart cities te berekenen, hanteert Cisco het Digital Value at Stake-model, grofweg de nettowaarde van besparingen, kostenbeperkende maatregelen, efficieny-voordelen alsmede de omzetrealisatie als gevolg van de toegevoegde waarde van digitale capabilities. Het DVaS-model is ontwikkeld op basis van meer dan 400 use cases in 16 sectoren inclusief 39 specifiek voor steden.

Volgens Cisco bestaat de Digital Value at Stake uit zeven deelgebieden:

  • Next-Generation Worker, 48 percent ($1.1 biljoen tot 2024)
  • City Utilities & Smart Metering, 18 percent ($401 miljard tot 2024)
  • Safety & Security, 11 percent ($240 miljard)
  • Transportation & Urban Mobility, 8 percent ($190 miljard)
  • Citizen Experience, 6 percent ($147 miljard)
  • City Infrastructure Management, 3 percent ($66 miljard)
  • Open Data, 2 percent ($51 miljard)

Een voorbeeld uit het segment Transportation & Urban Mobility zijn ride-sharing apps die wereldwijd op grote schaal, vaak in stedelijke gebieden, worden gebruikt. Een dienst als Uber zorgt voor omzetderving in de taxi-sector, resulteert in minder parkeerboetes en lagere opbrengsten uit taxi-licenties. Tegelijkertijd zorgt Uber voor een lagere verkeersdruk, minder bezette parkeerplaatsen en zorgt het voor minder drukte in het openbaar transport.

Infra op orde

Maar voordat steden daadwerkelijk kunnen profiteren van de digitale transformatie, is het succes ervan in beginsel afhankelijk van de onderliggende infrastructuur, waarschuwt Cisco. Slimme steden beschikken in de basis over de netwerken en capabilities om robuuste en slimme connectiviteit te kunnen bieden aan consumenten, bedrijven en organisaties. Smart cities gaan verder dan digitaal en functioneren als autonome, zelflerende dienstverlenende instanties die on-demand op vraag kunnen reageren en leveren. Dat noopt tot veilige, stabiele publieke WiFi-netwerken en stevige (mobiele) breedbandverbindingen om de grote hoeveelheden gegenereerde data af te handelen.

Tegelijkertijd moet de push van smart cities komen van zijn inwoners zelf, stelt Cisco. Uit eigen onderzoek uit 2017 blijkt dat nog niet de helft (49%) van de burgers digitale interactie had met publieke instellingen. Echter de komende twee jaar is een vijfde van plan meer digitale interactie te ondernemen.

De complexitieit van verslimming op dit niveau vereist visie en politieke wil aangezien disbalans kan optreden tussen investering en opbrengsten. Hoewel de kosten voor smart city-projecten grotendeels uit het gemeentelijk budget worden gefinancierd, komen de directe opbrengsten vaak in kas van marktpartijen. 

Smart governance is noodzaak

Dat vraagt om smart governance waarbij de relevante stakeholders van de stad, zoals burgers, stadsmedewerkers en private bedrijven, samenkomen om de besluitvormingsprocessen te verbeteren, synergieën te creëren of om het proces efficienter te maken. Typische stakeholders van een smart city zijn gemeentebesturen, IT- en telecombedrijven, nutsbedrijven voor energievoorziening en watervoorziening, gemeentelijke technische diensten en grid-infrastructure service providers.

Uit onderzoek door het McKinsey Global Institute blijkt dat met het huidige tempo van investeringen in infrastructuur het lasting wordt om de komende twee decennia smart city-projecten te ondersteunen. Volgens de onderzoekers zou hiervoor tot 2035 jaarlijks wereldwijd 3,7 biljoen dollar aan investeringen in de economische infrastructuur nodig zijn. Ter ondersteuning van smart city-projecten wereldwijd lanceerde Cisco onlangs nog het City Infrastructure Financing Acceleration Program, een fonds ter waarde van een mljard dollar en dat zich richt op op het vergemakkelijken, versnellen en goedkoper maken voor steden van het kopen en inrichten van smart systemen en diensten.

Beste kaarten in handen

Cisco behoort wereldwijd tot één van de leidende bedrijven op het gebied van smart city. Voor smart cities gebruikt Cisco zijn Jasper IoT-platform en zijn netwerktechnologieën. Volgens Cisco heeft het bedrijf inzake smart city inmiddels tractie in meer dan 500 locaties wereldwijd. Regionale verschillen zijn er zeker: terwijl in de VS de focus vooral ligt op snelle returns en budgetten, is men in Europa vooral bezig met thema’s als duurzaamheid en het verhogen van de levensstandaard met behulp van digitale technologieën en diensten.

Een studie van Navigant Research naar de smart city-markt toont aan dat Cisco, samen met Siemens, de beste kaarten in handen heeft. Dat komt er op neer dat Cisco de assets heeft om smart city-projecten te kunnen dragen. Navigant Research beoordeelde de partijen in zijn onderzoek op basis van go-to-market strategie; partners; productstrategie; geografisch bereik; marktaandeel; sales & marketing; product performance en features; productintegratie en staying power. Volgens Navigant Research stijgt de waarde van smart city-oplossingen van zo'n 40 miljard dollar in 2017 naar ruim 94 miljard dollar in 2026.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe