0
Algemeen

Combinatie VodafoneZiggo komt op stoom

vrijdag 2 maart 2018 | 13:45 CET | Achtergronden
In april 2017 lanceerde VodafoneZiggo haar quadplay-aanbod: klanten met een mobiel en vast abonnement konden vanaf dat moment korting krijgen of extra diensten ontvangen. Cross-selling van vaste diensten op de Vodafone-base en mobiele producten op het Ziggo-klantenbestand begint nu aan te slaan, zo blijkt uit data afkomstig van het Telecompaper Consumer Panel. Inmiddels neemt ongeveer 59 procent van de Vodafone-klanten vast internet af bij Ziggo versus 50 procent in periode voor de introductie van ‘Non-stop gratis extra’s). Daarnaast heeft nu zo’n 27 procent (876k) van de breedbandklanten van Ziggo een mobiel abonnement van Vodafone, waar dit voorheen rond 22 procent lag. 

Ter vergelijking: het aandeel mobiele KPN-klanten met KPN breedband ligt procentueel nog licht hoger (65%) dan Vodafone-klanten met Ziggo, maar wordt snel ingelopen. Gezien de grotere footprint van Ziggo valt er hier nog wat te winnen voor Vodafone. Ziggo heeft een groot marktaandeel op de vaste markt (zo’n 45%) om klanten te kunnen cross-sellen. Het aantal KPN mobiel-klanten met KPN breedband groeide de afgelopen kwartalen nog wel, maar lijkt haar plafond bijna te bereiken. 

Op de mobiele markt blijft het lastig opereren voor Vodafone, maar ook hier is enige vooruitgang zichtbaar. In de afgelopen vier kwartalen groeide het aandeel 5 procentpunt en heeft 27 procent van de Ziggo-breedbandbase een Vodafone-abonnement. Vooral de churn-reductie als gevolg van het quadplay-bezit is hierbij van belang. Hierover kunnen wij nog geen oordeel vellen gezien de doorlooptijd van contracten. 

Bij KPN heeft inmiddels ruim de helft van de breedbandbase een mobiel abonnement, maar hier stagneert de groei de laatste twee kwartalen rond 51 procent. KPN zet daarnaast ook in op het 'FMC maken' van haar merken XS4ALL en Simyo. Om haar groei te versnellen kan VodafoneZiggo het pad volgen van KPN: Hollandsnieuwe toevoegen aan haar quadplay portfolio en bijvoorbeeld datasharing introduceren op huishoudenniveau.

Zoveel mogelijk 'in 1 kleur' krijgen

Het uiteindelijke doel van de aanbieders is om zoveel mogelijk huishoudens volledig in '1 kleur te krijgen': huishoudens nemen vaste en mobiele diensten af van hetzelfde merk. Deze huishoudens vertegenwoordigen een significant hogere waarde voor de bedrijven omdat FMC-klanten veel minder snel overstappen. 

Waar KPN zo'n vier jaar na introductie van KPN Compleet op zo’n 28 procent FMC klanten zit (1,253 mln), ligt dit aandeel bij VodafoneZiggo rond 18 procent na 3 kwartalen. Van alle huishoudens met breedband in Nederland zijn inmiddels ruim 30 procent FMC (ruim 2 miljoen), waarbij niet alle klanten nog vaste telefonie afnemen maar mobiele telefonie. 

Figuur 1: VodafoneZiggo loopt in op KPN vwb aandeel breedbandklanten op mobiele base Figuur 2: Aandeel eigen mobiele klanten op vaste base neemt toe bij VodafoneZiggo, stabiliseert bij KPN


 tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe