0
Mobiel

Connected devices meest omarmd door 20-29 jarigen

donderdag 1 oktober 2015 | 08:18 CET | Achtergronden

De adoptiegraad van connected devices voor bijvoorbeeld smart homes in Nederland is nog klein, enkel een kleine groep early adopters blijkt op dit moment een connected device te bezitten zoals een slimme thermostaat. Onder deze early adopters blijken voornamelijk 20-29 jarigen te vallen. Maar er is hoop voor aanbieders van dergelijke connected devices en bijbehorende diensten. Het aandeel Nederlanders dat verwacht de komende twaalf maanden zo'n connected devices aan te schaffen, ligt hoger, vooral bij de jongere generaties. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper naar het gebruik van connected devices onder Nederlandse consumenten in mei en juni dit jaar.

De ontwikkelingen rondom smart home en connected devices kwamen het afgelopen jaar in een stroomversnelling door een groot aantal productintroducties van belangrijke spelers afkomstig uit de technologiesector, waaronder Samsung, Google en Apple. Maar ook makers van huishoudelijke apparatuur stortten zich op deze markt. Telecompaper vroeg daarom bijna 900 Nederlanders naar hun aanschafintentie van een zevental connected devices en of ze deze apparaten al in hun bezit hadden. Uit het onderzoek blijkt echter dat slechts een kleine groep early adopters op dit moment een connected devices bezitten.

Vier procent Nederlanders heeft slimme thermostaat

 Van de connected devices lijkt de adoptiegraad van de slimme thermostaat (zoals Toon en Nest) onder de Nederlandse consumenten het grootst. Vier procent van de Nederlanders geeft aan deze momenteel al in hun bezit te hebben. Deze slimme meter biedt real time inzichten in energieverbruik in huis en kan op afstand met een applicatie bediend worden.

Het percentage Nederlanders met een slimme thermostaat lijkt misschien niet zo hoog, Lionel Paillet de General Manager EU bij Nest Labs stelde echter in mei tegenover Telecompaper: “Nederland is qua installaties het snelstgroeiende land ter wereld.” Daarnaast staat een penetratiegraad van vier procent gelijk aan ongeveer 300.000 huishoudens.

Ruim een tiende van de Nederlanders (12%) verwacht bovendien binnen een jaar een slimme thermostaat aan te schaffen, blijkt uit de meting in mei en juni dit jaar. Tegenwoordig is het ook eenvoudiger om een slimme thermostaat te kopen. Eneco maakte in juli namelijk bekend zijn slimme thermostaat (Toon) ook te gaan verkopen aan niet Eneco-klanten. Zo is het bijvoorbeeld nu ook te koop bij Coolblue inclusief een installatie door een Eneco-monteur. Mogelijk haalt dit een barriere om een slimme thermostaat aan te schaffen weg.

Ook KPN maakte recent bekend bezig te zijn met connected home-diensten die dit najaar voor iedereen beschikbaar zullen zijn. Zo komt het met de diensten SmartLife Veilig en SmartLife Comfort. Met SmartLife Comfort kan men via een applicatie onder andere de temperatuur in huis regelen op afstand. SmartLife Veilig behelst beveiliging van het huis via met internet verbonden camera's. Vandaag, 30 september, liet KPN weten zijn SmartLife Veilig-oplossing commercieel te introduceren.

Een tiende verwacht op afstand bedienbare rookmelder aan te schaffen

Verder geeft drie procent van de Nederlanders aan een beveiligingscamera te hebben waarbij men beelden live via smartphone of tablet kunnen bekijken, twee procent op afstand regelbare verlichting en tevens twee procent rolluiken en/of zonwering. De adoptiegraad voor een op afstand bedienbare babyfoon ligt lager, op slechts een procent, echter spreekt deze connected device ook [maar zo'n connected device heeft een beperkte doelgroep] een kleine doelgroep aan.

Ook de rookmelder die een bericht stuurt naar de smartphone of tablet wanneer hij brand detecteert, is nog slechts in het bezit van één procent van de Nederlanders. Wel verwacht 11 procent deze rookmelder binnen een jaar aan te schaffen. Het minst populaire connected device is de (af)wasmachine, slechts een procent van de Nederlanders zegt deze al te hebben aangeschaft. Ook qua aankoopintentie scoort de (af)wasmachine het laagst van alle connected devices: slechts vijf procent verwacht dit apparaat binnen een jaar aan te schaffen.

Adoptie connected devices hoger onder 20-29 jarigen

Mannen en vrouwen blijken in de adoptiegraad van de connected producten niet te verschillen, wat best opmerkelijk is. Vaak is te zien dat mannen meer gadgetgericht zijn en eerder open staan voor nieuwe apparatuur. Een verklaring voor het uitblijven van het verschil kan zijn dat de uitgevraagde apparaten niet persoons-, maar huishoudgebonden zijn.

De adoptiegraad van connected devices lijkt onder 65-80 jarigen voor alle gemeten devices het laagste te zijn, op de beveiligingscamera na. Daarentegen lijken 20-29 jarigen de connected devices het meeste te omarmen. Deze leeftijdsgroep heeft vaker dan gemiddeld op afstand regelbare verlichting (5%), rolluiken of zonwering (4%) en een babyfoon (3%). De babyfoon, is logischerwijze, ook een meer aansprekend product voor deze leeftijdsgroep.

De aanschafintentie binnen twaalf maanden blijkt voor deze leeftijdsgroep voor rolluiken of zonwering (9% versus 6% in markt) en rookmelder (17% versus 11% in markt) ook hoger te liggen.

VS versus Nederland

Onderzoek van Park Associates in het derde kwartaal onder 10.000 Amerikaanse huishoudens vorig jaar toonde aan dat Amerikanen meer open lijken te staan voor connected devices dan Nederlanders. Een jaar geleden gaf bijna een kwart (24%) van de ondervraagde Amerikanen al aan op afstand regelbare verlichting het komende jaar te willen aanschaffen versus acht procent van de Nederlanders tijdens de peiling van Telecompaper in mei en juni dit jaar. De aanschafintenties voor de slimme thermostaat (14% versus 12% in Nederland), rookmelder (14% versus 11% in Nederland) en beveiligingscamera (13% versus 10% in Nederland) liggen dichter bij elkaar.

Het onderzoek is gebaseerd op het Telecompaper Consumer Panel. De peiling is gedaan in mei en juni 2015 (n=897). De respondenten kregen de vraag of ze de volgende apparaten die op afstand te bedienen zijn met een applicatie: slimme thermostaat, op afstand regelbare verlichting, beveiligingscamera, babyfoon, rookmelder, (af)wasmachine en rolluiken of zonwering binnen een jaar verwachten aan te schaffen of dat ze deze apparaten al hebben. Uitkomsten zijn gestratificeerd naar leeftijd, geslacht en opleiding. Voor meer informatie over ons panel en de mogelijkheden kan contact worden opgenomen met onze research-afdeling (research@telecompaper.com).


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe