0
Breedband

Connected home: de rol van de operator

donderdag 16 januari 2014 | 15:48 CET | Achtergronden

De overname van Nest Labs door Google is een volgende stap in de ontwikkeling van de Internet of Things (IoT) en specifieker in de Connected Home. Zo'n Connected Home, waarin allerlei apparatuur met elkaar verbonden is en centraal kan worden aangestuurd, wordt hiermee meer en meer in de hoek van telecom en internet getrokken. Maar de markt ligt nog volledig open en dat betekent dat er verschillende standaarden en verschillende ecosystemen worden ontwikkeld.

In december berichtte Telecompaper al over de oprichting van de AllSeen Alliance. De AllSeen Alliance wil gebruik maken van AllJoyn, een open-source platform en gemeenschappelijke taal voor IoT-toepassingen, onafhankelijk van merk of besturingssysteem. AllJoyn is ontwikkeld door chipmaker Qualcomm. Onder andere LG, Cisco en HTC hebben zich aangesloten.

Begin januari was er het nieuws van Samsung. Het Koreaanse bedrijf toonde op de CES show een aantal 'Samsung Smart Home' producten en applicaties. Het geheel vormt een dienst die Smart TV’s, huishoudelijke apparatuur en smartphones onderling verbindt zodat ze te bedienen zijn vanaf één enkel geïntegreerd platform. Samsung introduceert in de eerste helft van dit jaar de eerste apparaten, van eigen merk of in samenwerking met leveranciers. Samsung komt met een eigen standaard, het Smart Home software protocol (SHP), waarschijnlijk gebaseerd op Tizen.

Google heeft met de overname van Nest Labs aangegeven ook de huiskamer in te willen. Het is daarbij nog niet bekend of het zich zal aansluiten bij bijvoorbeeld AllJoyn, of dat het met Android een eigen ecosysteem gaat bouwen. Het ligt overigens erg voor de hand dat het bedrijf voor de laatste optie kiest, aangezien het onlangs ook een Open Auto Alliance voor Android in de auto aankondigde. Zie ook Google betreedt 'connected home' met overname Nest Labs.

De vraag is of er in de connected home een rol is voor telecom operators. Als service provider zijn zij een belanghebbende met betrekking tot de huidige connected devices: de telefoon, de tv en de computer. Die positie staat echter al jaren onder druk, waarbij het dilemma zich steeds toespitst op het leveren van connectie of het leveren van diensten en een connectie.

Belgacom Home Control en Home View

De Nederlandse telecomaanbieders hebben zich op consumentenvlak niet of nauwelijks buiten het aanbieden van triple play gewaagd. Belgacom daarentegen is een jaar geleden gestart met het aanbieden van Home Control en Home View, apparatuur en abonnementsdiensten waarmee men op afstand zijn huis in de gaten kan houden.

Gevraagd naar de resultaten tot dusver geeft Belgacom-woordvoerder Jan Margot aan dat Belgacom zichzelf als aanbieder van een connected home ziet. Margot: “Home Control is meer dan een standaard beveiligingssysteem. Je bedient er je slim stopcontact mee via je smartphone of tablet. Je kan online je elektriciteitsverbruik monitoren en ook het alarmsysteem bedien je van afstand. Het is mogelijk om via de HD-camera te kijken wat er binnenshuis gebeurt en alle elementen van het systeem stellen de abonnee op de hoogte mochten deze iets detecteren.”

Bij de introductie gaf Belgacom aan dat het de diensten op termijn zou uitbreiden. Dat is tot op heden niet gebeurd, maar de Belgische operator is zich wel aan het oriënteren, geeft Margot aan. “We bekijken uitbreidingen richting domotica en persoonsbeveiliging.”

Belgacom werkt samen met Securitas voor de beveiligingsdiensten en het heeft in Intamac een partner voor de hardware en het achterliggende service platform.

Deutsche Telekom en Qivicon

Deutsche Telekom heeft het connected home traject nog voortvarender aangepakt. Het bedrijf heeft in september vorig jaar Qivicon opgericht, een alliantie van grote Duitse en internationale bedrijven met als doel smart home applicaties bij elkaar te brengen. Naast het telecombedrijf zelf zijn onder andere Samsung, Miele, EnBW en eQ-3 betrokken bij het project. Deutsche Telekom ontwikkelt een platform waarop diverse partners smart home diensten kunnen aanbieden op het gebied van energie, beveiliging, amusement, gezondheid en comfort. Qivicon Home Base werkt via alle breedbandverbindingen en coördineert alle smart devices in en om het huis.

Delta

De naam Intamac, waar Belgacom zaken mee doet, komen we sinds december ook in Nederland tegen. Delta heeft een overeenkomst getekend met het Britse Intamac voor de levering van een huisbeveiligingssysteem. Delta/ZeelandNet gaat gebruik maken van Intamac’s cloud gebaseerde monitoring platform Enso. De diensten moeten vanaf Q2 2014 gereed zijn voor commerciële lancering.

Klanten van het Zeeuwse bedrijf kunnen met behulp van de Intamac-diensten min of meer dezelfde diensten afnemen als klanten van Belgacom. Zij kunnen hun huis beveiligen en dit monitoren via connected devices. Zij kunnen op afstand beelden bekijken via internet op pc, smartphone of tablet. Ook is het mogelijk om berichten te ontvangen als er beweging in of om het huis wordt gedetecteerd en er zijn uitbreidingsmogelijkheden, zoals rookmelders.

Andere grote telecom operator hebben zich nog niet uitgelaten over deze marktontwikkelingen. Op de glasvezelmarkt zijn kleinere lokale partijen, verspreid over Nederland, zich aan het oriënteren om de mogelijkheden van de glasvezelverbinding verder te benutten. Dit zal echter niet grootschalig worden zo lang grote partijen zich afzijdig houden.

Conclusie

Internet of Things, the connected home, smart devices, allemaal termen die al jaren geleden voor het eerst werden opgetekend. Ericsson voorspelde in 2010 al dat er in 2020 50 miljard connected devices zouden zijn. Nu er meer smartphones dan feature phones worden verkocht, tablets gemeengoed zijn geworden en de verkopen van smart tv’s blijven toenemen, raakt de consument gewend aan ‘the connected life’. De markt acht de tijd rijp, gezien de recente berichten, om de volgende stappen te maken.

De rol die de operator in deze markt gaat spelen, is nog verre van duidelijk. De operator is zich aan het oriënteren. Beveiligingspakketten en andere connected home-diensten, worden ook in Nederland al over the top aangeboden. Homewizard.nl heeft bijvoorbeeld een uitgebreid aanbod. Maar in omringende landen zijn telecombedrijven actief aan het bekijken of ze een positie in die markt kunnen innemen. Afgezien van Delta/ZeelandNet en enkele lokale providers is er in Nederland vanuit de operator nog niet veel op dit vlak vernomen.

Toch mag dat over niet al te lange tijd wel verwacht worden. KPN kondigde vorig jaar aan dat het zowel voor 4G als voor FTTH veel meer met partners wil gaan werken. Door zich gezamenlijk voor innovatie in te spannen, wil het Nederlandse bedrijf meer dan triple of quadruple play aanbieden, zo gaf het aan. Daar past de connected home goed in.


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe