0
Breedband

De trage start van Apple's HomeKit

vrijdag 31 juli 2015 | 09:37 CET | Achtergronden

In de VS zijn de eerste HomeKit-Enabled apparaten in de schappen verschenen. Apple ontwikkelt HomeKit als centrale app voor het bedienen van apparaten in het connected home. De ontwikkeling van dit ecosysteem komt pas mondjesmaat op gang. Apple stelt zulke hoge eisen aan leveranciers, dat de apparatuur maar langzaam op de markt komt. Het beveiligingsniveau van HomeKit is hoog, maar op dit moment is dat eerder een nadeel dan een voordeel.

HomeKit is een door Apple ontwikkeld software framework voor Smart Home en de communicatie met huishoudelijke apparaten. Gebruikers kunnen hun iPhone, iPad of Apple TV gebruiken om apparaten te bedienen en te configureren. Alle HomeKit apparaten worden opgenomen in een thuisnetwerk, grafisch weergegeven als een huis met verschillende kamers, zoals huiskamer, slaapkamer en garage. De apparaten kunnen in logische groepen worden gezet, bijvoorbeeld met alle verlichting beneden, of met verschillende elementen in een alarmsysteem (deursloten, rook- en bewegingsmelders, een camera).

HomeKit apparaten zijn via iCloud verbonden met elkaar en met alle iPhones/iPads in een huishouden. Alle apparaten krijgen een naam en er kunnen profielen worden ingesteld, zoals ‘naar bed’ (verwarming lager, lichten uit en apparaten op stand-by). Die namen zijn te gebruiken via Siri. De integratie met stembediening maakt het mogelijk om met Siri de verwarming een graadje hoger te zetten of te vragen waar de kat is.

HomeKit aanbod nog beperkt

Een ander argument voor HomeKit is de de-fragmentatie van het Smart Home ecosysteem. Op dit moment heeft eigenlijk ieder apparaat nog een eigen app nodig. HomeKit belooft integratie in plaats van een scherm vol apps. Dat argument wordt pas relevant als er met elk soort apparaat wat te kiezen is.

Apple verkoopt zelf een aantal huisaccessoires, zoals de regelbare verlichting van Philips Hue en verschillende merken keukenweegschalen, garagedeuropeners en controllers voor de sprinkler in de tuin. Dat aanbod verschilt overigens per land. Al deze apparaten hebben gemeen dat ze connected zijn. Ze zijn bereikbaar via WiFi, of via een aparte bridge voor andere signalen, zoals Z-Wave of HomeLink. Het aanbod van HomeKit Enabled apparaten is echter nog zeer beperkt, niet meer dan een handjevol. Daarbij gaat het om wanddimmers voor lampen en schakelbare stopcontacten. Een kwestie van aan of uit. Er is één geavanceerder apparaat beschikbaar, de Ecobee 3 zelflerende thermostaat.

Apple heeft HomeKit in juni 2014 gepresenteerd op de World Wide Developer Conference en er ook op de jongste WWDC ruimte voor gemaakt. Het duurt dus ruim een jaar om apparaten op de markt te brengen. Philips introduceert de HomeKit ondersteuning voor Hue dit najaar. Het aantal apparaten zal dus wel groeien, maar de ontwikkeling kost tijd.

Deels is dat fundamenteel aan de ontwikkeling van Connected Home, die nog in de kinderschoenen staat. Illustratief is dat het in de VS wordt verkocht op veiligheid, in Europa op energiebesparing en in Azië op langer thuiswonen voor ouderen. Daarbij moet elk apparaat zich nog apartbewijzen. Er is een doelgroep voor een automatische sprinkler in de tuin, of een thermometer die de kerntemperatuur van de kalkoen in de oven laat zien op je Apple Watch. Die doelgroep is alleen niet universeel.

Zware beveiliging

HomeKit is nog in ontwikkeling. In het najaar verschijnt iOS  9 met nieuwe profielen voor bewegingsmelders en alarmsystemen. Dan komt ook de ondersteuning voor gemotoriseerde lamellen en zonneschermen, een wat uitdagende categorie apparaten. Om motor en bewegende delen te beschermen zitten daar allerlei typen druk- en positiegevoelige schakelaars in.

Dat het zo lang duurt, komt deels ook door de hoge eisen die Apple stelt aan beveiliging en testen op compatibiliteit, schreef Forbes onlangs. Apple HomeKit werkt met WiFi en Bluetooth Low Energy 4.1, de meest recente versie van de Bluetooth standaard.

Apple verplicht ontwikkelaars om zware beveiliging toe te passen op het koppelen van apparaten en de signaaloverdracht. Er wordt gewerkt met 3072 bits sleutels en het Curve25519 algoritme voor het vernieuwen van de sleutels. Dat algoritme staat sinds kort in de belangstelling, sinds er verdenkingen zijn dat de NSA de veiligheid van de meer gangbare algoritmen heeft verzwakt.

Die encryptie vergt de nodige rekenkracht. Apparaten op netstroom kunnen dat wel aan, maar losse apparaten met Bluetooth hebben het moeilijk. Het Duitse bedrijf Elgato meldt dat een deurslot op Bluetooth aanvankelijk 40 seconden nodig had om te bepalen of het open of dicht was. Een anonieme bron bij een ander bedrijf noemt zelfs zeven minuten voor apparaatjes op laag vermogen.

Elgato gebruikt Bluetooth, maar in apparatuur die permanent met het lichtnet verbonden is. Met upgrades aan de hardware is die tijd wel gereduceerd, maar de ontwikkeling daarvan heeft tijd gekost. Forbes meldt dat makers van Bluetooth chipsets nog bezig zijn om hun Bluetooth stack klaar te stomen voor deze hogere eisen. Op termijn is dat positief voor het smart home ecosysteem als geheel, omdat Bluetooth van oudsher niet of alleen zwak te beveiligen is.

HomeKit krijgt dus een hoog niveau van beveiliging. Dat kan een reden zijn om er voor te kiezen, maar op dit moment is het eerder een vertragende factor.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe