0
Breedband

De uitdagingen van Nest Labs

donderdag 25 september 2014 | 14:53 CET | Achtergronden

Nest Labs ontdekte de markt voor slimme thermostaten in 2010 en krap vier jaar later werd het voor een miljardenbedrag eigendom van Google. Met Nest Labs wil Google zich gaan profileren als belangrijke speler binnen de muren van de connected home. Of liever: Nest Labs wil zich (relatief) onafhankelijk van Google ontwikkelen op de mark voor de 'conscious home'. 

Binnen Google geniet Nest Lab genoeg autonomie om snel passen te kunnen maken op een snelgroeiende markt binnen het ecosysteem van het Internet of Things (IoT), een verzamelnaam voor praktisch alle denkbare apparaten die via een mobiel device in verbinding staan met het internet. Nest Labs biedt slimme thermostaten, rookmelders en sinds de overname van Dropcam in juni beschikt het ook over beveiligingscamera's die HD-videobeelden in en om het huis streamen naar smartphone, tablet of pc. Voorlopig ligt de focus vooral op smart metering.


Samenwerking met energieleveranciers

Nest werkt binnen het in 2013 gelanceerde partnerprogramma Nest Energy Services nauw samen met energieleveranciers. Deze bevonden zich tot voor kort alleen in de Verenigde Staten (VS) en het Verenigd Koninkrijk (VK), maar sinds kort is Nest ook pro-actief op de Europese markt. De producten van Nest zullen in eerste instantie in 400 winkels in Europa worden verkocht. Tegen het einde van dit jaar komen daar nog 150 winkels bij.

In Nederland werkt Nest samen met Essent, leverancier van gas, elektriciteit, warmte en energiediensten aan 2,5 miljoen consumenten en bedrijven in Nederland en België. Nest benadrukt dat de overeenkomst met Essent geen exclusieve deal is, maar dat het momenteel niet actief zoekt naar andere energiepartners in Nederland.

Het is verder geen toeval dat voor Essent is gekozen. Nest sloot in april een overeenkomst met de Britse energieleverancier nPower, dat net als Essent onderdeel is van het Duitse energieconcern RWE dat hoofdzakelijk in Europa actief is en in 2013 een omzet realiseerde van ruim 51 miljard dollar. RWE claimt marktleiderschap in Duitsland en in Nederland en het VK respectievelijk tweede en derde positie.

RWE voert overigens al in 2008 pilots uit met smart metering waarbij het zijn eigen SmartMeter-technologie in Duitsland inzette en 100.000 slimme thermostaten tijdens veldtests implementeerde. Partner in het project is Deutsche Telekom. Vorig jaar sloot RWE in het VK een overeenkomst met smart grid-leverancier Trilliant en startte het dit jaar in Polen een samenwerking met Toshiba-onderdeel Landis+Gyr, leverancier van producten en oplossingen op het gebied van energiemanagement.

Nest voerde afgelopen zomer in Nederland proeven uit in 100 huishoudens in Nederland. Voor de installatie van zijn producten werkt Nest samen met Feenstra, een van de grootste nationale installateurs in Nederland. Daarnaast lopen samenwerkingsverbanden met de regionale spelers Volta, Geas Energiewacht, Energiewacht NV, Kemkens en Energiewacht Groep. Inmiddels zijn er al meer dan 200 installateurs opgeleid. De installatiekosten van Nest-producten bedragen tussen de 80-100 euro per geïnstalleerd apparaat en de installatietijd bedraagt volgens Nest zo'n 45-60 minuten.

Smart metering in Europa

Naast de inspanningen van de markt om slimme apparaten te integreren in onze huiskamers, speelt ook Brussel hierin in rol. De Europese Commissie (EC) wil dat in 2020 80 procent van de Europese consumenten toegang heeft tot smart metering voor elektriciteit. In juni van dit jaar meldde de EC dat alle EU-lidstaten zich inmiddels hebben gecommitteerd aan de uitrol van zo'n 200 miljoen smart meters voor elektriciteit en 45 miljoen voor gas. Voorwaarde voor de penetratie van smart metering is uiteraard wel dat het kostenvoordeel voor de consument oplevert.

Het is goed mogelijk dat de ambities van de EC niet zullen worden gerealiseerd, zo blijkt uit een benchmark die de EC deze zomer publiceerde. Want hoewel 16 landen aangeven door te gaan met de uitrol van smart metering, lukt het zeven lidstaten de business case voor smart metering niet of nauwelijks te kunnen maken. Volgens de EC variëren de kosten voor een smart meter tussen de 77 en 766 euro terwijl deze besparingen opleveren van minimaal 18 euro en maximaal 654 euro.

Een eind vorig jaar verschenen rapport van Berg Insights ondersteunt de verwachte vertraging van de uitrol van smart meters in Europa. Volgens het onderzoeksbureau groeit de markt voor smart-electricity meters tot 2019 gemiddeld 18,5 procent per jaar waarbij het aantal units in 2020 ruim 170 miljoen zal bedragen. De penetratie komt in dat geval uit op zo'n 60 à 70 procent, flink minder dan de gehoopte 80 procent van Brussel.

Volgens Berg Insights heeft de lagere forecast vooral te maken met de terughoudendheid van met name Duitsland en Frankrijk. Duitsland liet vorig jaar zomer al weten de doelen van de EC niet haalbaar te vinden omdat de kosten voor de klant ten opzichte van de besparingen nog te hoog zouden liggen.

Privacy, security

Nest typeert zichzelf als 'genode gast' in het huis van zijn klant en probeert elke schijn van controle door technologie te voorkomen. Nest spreek daarom ook liever niet over de connected home, maar over de conscious home, een concept waarbij de Nest-producten leren van hun gebruikers.

Nest benadrukt het belang van privacy en security en verzekert dat de data die via zijn producten worden verstookt veilig staan opgeslagen op eigen servers. Zelfs moederbedrijf Google zou er geen toegang toe hebben, maar de Nest-servers bevinden zich wel in de VS. Nest heeft plannen op Europese data op servers in Ierland op te slaan, maar er is nog geen zicht of en wanneer dit zal gebeuren.

Hoewel Nest claimt in hoge mate los van Google te werken, komt het internetbedrijf wel om de hoek kijken. Zo kunnen klanten er via een opt-in systeem voor kiezen om Google-diensten, waaronder Google Now en Google Voice Search, te integreren in hun Nest-producten. Zodoende zou er een betere contextuele ervaring voor de gebruiker moeten worden gecreëerd. Tegelijkertijd waakt Nest ervoor geen onderdeel te worden van de ' Google-machine', verwijzend naar het businessmodel van Google dat stoelt op de verkoop van advertenties. Het waarborgen van de bescherming van persoonlijke data was sowieso een zeer belangrijke voorwaarde, zo niet de belangrijkste, tijdens de onderhandelingen met Google, verzekert Nest.

"We vertellen Google niet iets wat ze niet al weten", liet mede-oprichter van Nest Labs Matt Rogers enkele maanden geleden nog weten in een interview met de Wall Street Journal.

Nest stelde zijn producten in juni van dit jaar open voor app-ontwikkelaars met als doel smart home-producten van andere leveranciers te laten communiceren met die van Nest, bijvoorbeeld via mobiele devices. Volgens Nest zijn er inmiddels al meer dan 5.000 developers die hebben aangegeven te willen ontwikkelen voor de Nest-producten. De selectie van developers is overigens streng: er zit een limiet op en Nest in naar eigen zeggen in staat snel en doeltreffend op te treden tegen eventuele hacks over ander vormen van cybercrime.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe