0
Mobiel

Deutsche Telekom en Inmarsat geven boost aan in-flight connectivity

vrijdag 2 december 2016 | 12:26 CET | Achtergronden

Deutsche Telekom en Inmarsat startten eind september vorig jaar de ontwikkeling van EAN waarbij Inmarsat garant stond voor de connectiviteit van zijn nieuwe S-band satelliet terwijl DT zorg droeg voor de internetverbinding aan de grond. Tot de overige technologiepartners behoren Nokia en Thales. De verwachting is dat Europese luchtreizigers medio 2017 de beschikking krijgen over een breedbandinternetverbinding. 

De wens om breedbandinternet naar grote hoogten te brengen, leeft bij Inmarsat sinds 2014, toen het Britse satellietbedrijf bekend maakte een hybride air-to-ground (ATG) netwerk te willen gaan ontwikkelen. Hierbij werd LTE ingezet in S-band spectrum voor communicatiesatellieten. Dat zorgt ervoor dat de dienst ook werkt buiten het bereik van het grondnetwerk. Voor het project werd de samenwerking werd gezocht met luchtvaartmaatschappij British Airways en werd voor de ontwikkeling van de benodigde nieuwe S-band satelliet Europasat 200 miljoen dollar opzij gelegd, verspreid over zes jaar.

Een jaar later stapte Inmarsat in een samenwerking met Deutsche Telekom. Onder de voorwaarden van deze samenwerking levert Inmarsat satellietconnectiviteit vanuit de nieuwe S-band gecombineerd met een op LTE-gebaseerd grondnetwerk van Deutsche Telekom, dat 300 LTE-sites in Europa uitrolde voor de communicatie met de satellieten van Inmarsat. Tot de eerste gebruikers van EAN behoren British Airways en Lufthansa.

Samenwerkingsverbanden

Voor de ontwikkeling van de hybride infrastructuur schakelde Inmarsat Thales Alenia Space in, de satellietfabrikant dat sinds 2006 onderdeel is van Thales Group. Thales Alenia Space sloot onlangs nog een contract met satellietprovider SES voor de bouw van SES-17, een satelliet die meer capaciteit en managed services moet bieden voor luchtreizigers in Noord- en Zuid-Amerika en boven de Atlantische oceaan. Naar verwachting wordt SES-17, dat is gebouwd op basis van Thales Alenia Space’s Spacebus NEO-platform, in 2020 gelanceerd.

Thales Alenia Space voltooide afgelopen zomer zijn tests met de subsystemen van het European Aviation Network. De satelliet werd speciaal ontwikkeld om mobile satellite services (MSS) te bieden aan boord van vluchten boven alle 28 EU-lidstaten plus Noorwegen en Zweden. Voor de ontwikkeling van Europasat werkte Thales Alenia Space samen met radio-ontwerper AceAxis en chipmaker Sequans Communications, dat de LTE-chips leverde.

Deutsche Telekom sloeg in oktober vorig jaar voor EAN de handen ineen met netwerkproducent Alcatel-Lucent, dat destijds in het overnameproces door Nokia zat. Alcatel-Lucent en Deutsche Telekom werkten in 2009 al samen om connectiviteit aan boord van vliegtuigen mogelijk te maken, wat twee jaar later resulteerde in de eerste succesvolle LTE-testvlucht met partner Airbus.

75 Mb/s mogelijk

De commerciële introductie van het EAN staat gepland voor midden 2017. Deze week werd bekend dat de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa zal één van de eerste Europese luchtvaartmaatschappijen zijn die de mogelijkheden van het EAN gaat aanbieden in haar toestellen.

Lufthansa is een van de eerste Europese luchtvaartmaatschappijen die WiFi-connectiviteit in zijn vliegtuigen aanbod op korte en middellange vluchten in Europa. Momenteel biedt het bedrijf drie internetopties, van Deutsche Telekom, aan boord: 9 euro voor een uur, 14 euro voor 4 uur en 17 euro voor een volledige vlucht tot maximaal 24 uur. Volgens Lufthansa worden snelheden geboden van 1-6 Mb/s.  

Met de nieuwe plannen op basis van EAN belooft Lufthansa in de lucht dezelfde kwaliteit en snelheid als thuis wordt geboden en zou videostreaming mogelijk zijn. Volgens Deutsche Telekom kunnen op termijn pieksnelheden van 75Mb/s per cel worden behaald. De totale netwerkcapaciteit van EAN bedraagt meer dan 50 Gb/s. Prijzen van het nieuwe aanbod zijn nog niet bekend gemaakt.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe