0
Breedband

Deutsche Telekom zet smart home als vierde pijler naast andere business

maandag 13 november 2017 | 11:54 CET | Achtergronden

Deutsche Telekom heeft smart home als vierde pijler naast zijn overige activiteiten (mobiel, vast, tv) aangemerkt en het Duitse telecomconcern koester nu de ambitie om zijn aanbod ook internationaal uit te gaan rollen om zodoende een voortrekkersrol te kunnen verzekeren in een markt waarin huishoudens worden overspoeld met nieuwe digitale diensten.  

DT hoop de komende jaren miljoenen devices, variërend van slimme speakers tot security-camera’s te kunnen aansluiten op zijn Magenta SmartHome-branded dienstenplatform, dat tevens zelfstandig wordt aangeboden zonder dat hiervoor overige diensten moeten worden ingekocht. 

Om de drempel voor consumenten zo laag mogelijkte houden, biedt DT in Duitsland een starterspakket voor zo’n 150 euro. De meerkosten liggen in het maandabonnement van 4,95 euro waarmee klanten toegang krijgen tot de smart home-diensten. DT gelooft zelf dat Smart-Home-as-a-Service (ShaaS) packages de adoptie onder consumenten zal vergroten. 

DT laat aan Telecompaper weten dat het aanbod in eerste instantie alleen in Duitsland beschikbaar is en dat in dit stadium nog niet kan worden besloten of het ook in Nederland zal worden aangeboden. 

Naast het Magenta SmartHome-platform biedt DT sinds 2013 het eigen hardwareplatform Qivicon, dat het aantal aangesloten partners de voorbije jaren gestaag zag groeien. Partners zijn onder meer Philips, Osram, Miele, Samsung, Huawei, Sonos and Netamo. 

DT is mede-oprichter van Qivicon en brengt fabrikanten, nutsbedrijven, telecombedrijven en huishoudelijke merken samen om consumenten te voorzien van een flexibel en open smart home-systeem. Eind vorig jaar kreeg Qivicon nog een update met de lancering van een nieuwe gateway voor smart home-oplossingen, de Qivicon Home Base 2.0.

Doorbouwen aan portfolio

Dit jaar in het bijzonder maakte DT flink werk van zijn aanbod. In mei bijvoorbeeld voegde DT smart home-functies toe aan zijn Speedport Smart router waarbij klanten gratis de basisdiensten kunnen gebruiken. Ook werd het smart home-aanbod uitgebreid met enkele nieuwe devices waaronder sensoren voor bewegingsdetectie en rookmelding. 

Deze week werd bekend dat de provider zijn smart home-aanbod gaat uitbreiden met een eigen slimme speaker voorzien van een digitale spraakassistent die werd ontwikkeld in samenwerking met het Fraunhofer Institute for Digital Media Technology.

DT investeert niet alleen in nieuwe producten, maar ook in zijn dienstverlening en probeert het bedrijf zoveel mogelijk partners aan boord te halen. Zo sloot DT afgelopen zomer bijvoorbeeld een samenwerkingsverband met de verzekeraar Ergo om woonverzekeringen te bundelen met smart home-diensten. Via deze manier probeert DT niet alleen concurrenten zoals Amazon en Google een stap voor te zijn en zijn één-op-één relatie met de klant te waarborgen en de loyaliteit te verhogen.

Adoptie stijgt langzaam, maar zeker

Het aantal Duitse smart home-klanten bij DT zit al kwartalen op rij in de lift. Telde het telecomconcern in Q4 2015 nog zo’n 42.000 klanten, waren dit er bij de presentatie van de financiële resultaten over Q3 2017 al ruim 200.000. 

Voor de Duitse markt zijn de vooruitzichten voor DT goed, zo blijkt uit een recente studie van Bitkom, de Duitse branchevereniging van IT-bedrijven. Volgens de organisatie kocht ruim een kwart (28%) van de Duitse consumenten zijn smart home-systeem bij een mobiele provider. De vraag is nu of DT zijn binnenlandse succes kan doorvertalen naar nieuwe markten.

"Smart home is één van onze key products en lid van de Magenta-familie. We werken continu aan het aantrekken van partners en aan de ontwikkeling van nieuwe producten. Via Magenta SmartHome worden al meer dan 200 apparaten aangeboden die huishoudens in staat stellen hun thuisomgeving veiliger te maken", aldus DT-woordvoering. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe