0
IT

Dubai lanceert breed smart city project

woensdag 20 januari 2016 | 16:24 CET | Achtergronden

De Verenigde Arabische Emiraten hebben een National Innovation Strategy gepresenteerd. Als onderdeel daarvan heeft Dubai nu zijn Smart Government Strategy (2014-2017). Het is een staalkaart van initiatieven die tezamen de 'smart city' moeten opleveren. Er zijn 100 initiatieven in ontwikkeling, gebaseerd op zes pijlers: smart life, smart transportation, smart society, smart economy, smart governance en smart environment. Dat alles moet beheerd worden vanaf een smart city platform dat gebaseerd is op samenwerking van de overheid en de bevolking.

Een belangrijk element is de Dubai Open Data Wet. Deze moet overheidsdata, mits niet gevoelig, beschikbaar stellen voor derden. Voor de financiering vertrouwt men enerzijds op kostenbesparingen bij de overheid, die aangewend moeten worden voor onderzoek en ontwikkeling. Anderzijds is een overheidsfonds opgezet voor de financiering van start-ups met goede ideeën.

Enkele voorbeelden:

  • Een geïntegreerd 'traffic control centre'. Alle 408 stoplichten en sensoren in het wegdek zijn (deels draadloos) verbonden. Dat moet een efficiëntere verkeersdoorstroom mogelijk maken.
  • Een 'smart grid', mede gebaseerd op 250.000 smart meters (doelstelling 2018). De inwoners kunnen zonnepanelen installeren en mogen overtollige energie aan het net leveren. Het beheer hiervan moet via een app gebeuren, waar ook het watergebruik mee gemonitord kan worden. De data worden teruggeleverd aan het centrale beheersplatform om pieken in het gebruik te kunnen opvangen.
  • 'e-government', rond zo'n 1.000 overheidsdiensten en voorzien van een mPay betaalplatform. Daarnaast ook een CloudOne 'smart infrastructure cloud service' voor de overheid zelf.


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe