0
Mobiel

Elf procent van de ouders geconfronteerd met ongewenste (in-)app aankopen kind

dinsdag 23 juli 2013 | 12:04 CET | Achtergronden

Kinderen hebben vanaf jonge leeftijd toegang tot een mobiele telefoon of tablet, hetzij van henzelf, hetzij van hun ouders. Betalingsgegevens worden tegenwoordig eenvoudig aan een telefoon of tablet gekoppeld. Hierdoor kunnen makkelijk en snel apps gekocht worden, maar ook extra levens, muziek of digitaal geld in apps, bijvoorbeeld in iTunes, Candy Crush of Wordfeud. In juni 2013 stelde Telecompaper vragen over het doen van dergelijke aankopen door een kind zonder toestemming van de ouders. Ruim 1.000 ouders gaven antwoord op deze vragen in het consumentenpanel van Telecompaper.

Van alle Nederlandse ouders heeft 11 procent wel eens te maken gehad met een kind dat zonder toestemming (in-)app aankopen heeft gedaan. In twee derde van de gevallen gebeurde dit op de mobiele telefoon of tablet van het kind zelf, de rest op een device van de ouders. Drie kwart van de ouders zegt nog nooit meegemaakt te hebben dat hun kind degelijke ongewenste aankopen deed, terwijl nog eens 14 procent het niet weet.

Figuur 1: Ongewenste (in-)app aankopen gedaan door kind (%), basis: ouders. Bron: TPCP juni 2013 (n=1.060).

 


Gemiddeld 33 euro uitgegeven bij ongewenste aankoop

Zodra ouders de ongewenste aankoop hebben opgemerkt heeft een kind in totaal voor gemiddeld voor 33 euro aan apps of in-app producten gekocht. 5 procent van de ouders geeft aan dat het bedrag boven de 100 euro lag. Een kleine minderheid (43%) van de ouders weet niet wat hun kind zonder toestemming heeft uitgegeven.

Figuur 2: Hoogte ongewenste (in-)app aankopen gedaan door kind (%), basis: ouders waarvan kinderen een ongewenste aankoop hebben gedaan. Bron: TPCP juni 2013 (n=111).

 

 

Pubers doen vaakst ongewenste aankopen, maar peuter ook vaak verantwoordelijk.

Met 38 procent vormen pubers (12-17 jaar) de grootste groep die zonder toestemming aankopen hebben gedaan op een mobiele telefoon of tablet. Ook schoolkinderen (6-11 jaar) en volwassenen (18 jaar en ouder) vormen een grote groep (beide 20%). Dat het kopen van apps en in-app producten erg eenvoudig is blijkt wel uit het feit dat in 18 procent van de gevallen de aankoop werd gedaan door een peuter (1-2 jaar).

Figuur 3: Leeftijdsgroep kind dat ongewenste (in-)app aankoop heeft gedaan (%), basis: kinderen die een ongewenste aankoop hebben gedaan. Bron: TPCP juni 2013 (n=111).

 

 
 Het onderzoek is gebaseerd op het Telecompaper Consumentenpanel. De peiling is gedaan in juni 2013 (n=1.060). Het panel bestaat uit leden in de leeftijd tussen de 12 en 80 jaar. Uitkomsten zijn gestratificeerd naar leeftijd, geslacht en opleiding. Voor meer informatie over ons panel en mogelijkheden kan contact worden opgenomen met Tine Niezink (tine@telecompaper.com).tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe