0
Mobiel

Europese steden lopen zich warm voor 5G in 2020

donderdag 23 november 2017 | 09:19 CET | Achtergronden

De Europese Commissie is met de lidstaten bezig om het 5G Action Plan uit te voeren. met de industrie wordt er samengewerkt in 5G-PPP. Een van de zichtbare onderdelen is het streven om in elke Europese lidstaat minstens één "5G-ready" stad te hebben. De Commissie verwacht dat lidstaten eind 2018 de namen van steden bekend maken. Die steden gaan een pioniersrol vervullen in de ontwikkeling van apparatuur en diensten. De Europese Commissie wil dat er voor het eind van 2020 commerciële 5G-netwerken zijn. De nominatie van een stad in elk lidstaat wordt beschouwd als een politiek middel om te zorgen dat de introductie overal gelijk op gaat. Brussel heeft als politiek doel dat 5G gecoördineerd en gelijktijdig beschikbaar wordt gemaakt.

Bij LTE is dat immers niet gelukt. De introductie van 4G in Europa is schoksgewijs gegaan, met grote verschillen in het moment van veilen, de lancering van diensten en het bereiken van landelijke dekking. De snelle landen deden dit jaren eerder dan de achterblijvers.

De Europese Commissie wil dat het dit keer sneller gaat. De grootschalige beschikbaarheid wordt beschouwd als een voorwaarde voor het succes en als aanjager van het ecosysteem. Niet alleen de netwerken moeten beschikbaar zijn, maar ook de apparaten voor eindgebruikers. Daarbij moet niet alleen worden gedacht aan smartphones, maar ook aan andere form factors, zowel voor consumenten als voor machines en IIoT. Daarin speelt het bedrijfsleven een grote rol.

De Europese Commissie werkt samen met de lidstaten aan een lijst met steden en overweegt om de samenwerking en uitwisseling van ideeën en best practices op te tuigen in een soort van 5G gemeenschap. De Europese Commissie verwacht dat er in veel lidstaten ook meerdere 5G-steden komen. De daadwerkelijke planning is afhankelijk van de lidstaten (spectrumvergunningen en andere regels), en het bedrijfsleven (investeringen in technologie en netwerken). 

De samenwerking tussen lidstaten is op vrijwillige basis. Landen zijn bezig om steden te nomineren in een (COCOM) werkgroep van de Europese Commissie in Brussel. De Europese Commissie verwacht dat landen eind 2018 hun namen bekend maken. Mogelijk wordt er een kennisuitwisseling in gang gezet, als een soort van stedenband.

Europees project via 5G-PPP

5G-PPP is (zoals de naam al zegt) een publiek-privaat partnerschap voor 5G. De publieke kant is de Europese Commissie, de private kant is de 5G-IA (Infrastructure Association), een groep van mobiele operators en producenten van hardware en software. 

De 5G-IA noemt zelf al een voorlopig lijstje 5G-steden. In een deel ervan zitten makers van apparatuur, zoals in Stockholm, Espoo, Oulu en München, of het zijn hoofdsteden als Berlijn, Madrid, Londen en Tallinn. Dat het lijstje voorlopig is, blijkt al doordat er geen enkele stad op staat uit Frankrijk of Centraal-Europa. 

Italië heeft in maart 2017 besloten om spectrum tussen 3,4 en 3,8 GHz beschikbaar te maken voor 5G-testnetwerken in vijf steden. Vodafone Italia test in Milaan. TIM, Fastweb en Huawei zitten in Bari en Matera in het zuiden. Wind Tre en Open Fiber testen in Prato en L’Aquila. Dit zijn projecten in samenwerking met het Italiaanse ministerie van Economische Zaken. 

TIM test ook in Turijn en heeft met de regering van San Marino vastgelegd dat het hele land een 5G-netwerk krijgt. Het staatje is overigens 61 vierkante kilometer, kleiner dan de meeste Nederlandse gemeenten. De kans is groot dat er meer kleine landen mogelijk hun testvergunningen landelijk beschikbaar stellen. Slovenië heeft in december vorig jaar de C-band al aangewezen.

De mobiele operators en hun leveranciers testen zelf al volop en volgen daarbij de roadmap van industrieforum 3GPP. De eerstvolgende versie wordt 3GPP Release 15 en deze geldt als de eerste ‘echte’ 5G-standaard, met onder andere specificaties voor 5G NR (New radio). Release 15 komt in september 2018. Maar de datum die 3GPP noemt, is de ‘freeze’, het moment dat er geen wijzigingen meer worden geaccepteerd. De daadwerkelijke publicatie van de standaard volgt pas een tijd later. De sector is genoodzaakt om tot die tijd te werken met pre-standaard apparatuur en software, die de echte standaard zo dicht mogelijk benadert. 

In die pre-commerciële fase worden de grote sportevenementen gebruikt als uithangbord. In 2018 zijn dat de Winterspelen in Korea en het WK voetbal in Rusland. In 2020 zijn de Zomerspelen in Japan. Die evenementen zorgen voor een kortdurende, maar onverzadigbare vraag naar capaciteit voor video. Een schot voor open doel dus om 5G te testen met apparatuur die nog net niet definitief is.

5G-steden voor EURO 2020

Het staat nu al vast dat 5G in de grote markten in Azië eerder commercieel beschikbaar zal zijn dan in Europa. Voor de EU is het volgende ijkpunt in 2020. Het EK voetbal wordt gespeeld in dertien steden in dertien landen, want voor de UEFA is Schotland ook een land. Het streven is dat het evenement de aftrap vormt voor 5G-diensten, met VR/AR in de fan zones en de stadions, zelfrijdende shuttlebussen in de stad en camera- en sensornetwerken voor stadsbestuur en politie. 

Amsterdam, als speelstad, heeft begin dit jaar al de ambitie uitgesproken om ook 5G-stad te worden. Rond de ArenA worden nieuwe netwerken uitgerold. De gemeente werkt daarin actief samen met het bedrijfsleven. 

Het is echter een streep door de rekening dat de 3,5 GHz-band in Nederland niet beschikbaar is. De industrie vraagt om voldoende spectrum rondom elk voetbalstadion: lidstaten moeten minstens 100 MHz per operator in de 3,4-3,8 GHz band en enkele honderden MHz in de 26 GHz bandband beschikbaar stellen om te laten zien wat er met 5G mogelijk is.

Nederland is ook niet betrokken bij de planning van Europese 5G-steden, meldde het ministerie van EZ recentelijk. EZ verwacht niet dat het nodig is, omdat marktpartijen er belang bij hebben om snel uit te rollen na de veiling van eind 2019. In die veiling wordt de 700 MHz-band geveild. EZ verwacht dat die wordt gebruikt voor 5G, maar dat wordt door T-Mobile tegengesproken, in elk geval . tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe