0
Breedband

Ewald Rietberg, CEO ThermoSmart: "slimme thermostaat biedt legio nieuwe applicaties

vrijdag 23 juni 2017 | 10:24 CET | Achtergronden
Het Nederlandse ThermoSmart groeit snel en de start-up zoekt naar mogelijkheden om zich te kunnen onderscheiden op de smart home-markt. Onlangs trad de nieuwe CEO Ewald Rietberg aan om het bedrijf de komende jaren in de juiste richting te sturen. Daarbij ligt de focus niet alleen op geografische expansie, maar ook op innovatie van hun slimme thermostaat. "We gaan veel meer op innovatie via software en data services zitten", zegt Rietberg.

Rietberg bracht het merendeel van zijn carrière door bij KPN, waar hij diverse strategie- en managementfuncties bekleedde. Daarna diende hij als CCO bij Sympac, een internationale KPN-dochter waarvan de naam in 2009 veranderde in KPN Managed Mobile Solutions. Van 2010 – 2017 werkte hij voor diverse internationale hi-tech start-ups en scale-ups in Telecom, Media en Utilities, ondermeer als VP EMEA voor CCPL uit Singapore. 

Sinds april 2017 werkt hij als de opvolger van Hans Kouwenhoven, die ThermoSmart in 2013 oprichtte. Rietberg is naar eigen zeggen is vooral gericht op business development en daarom zit hij juist bij een jong bedrijf als ThermoSmart op de juiste plek. "De smart home-markt is volop in beweging, maar niemand weet nog waar we naartoe gaan. Dat er sprake is van groei, is zeker."

Fabrikanten gebruiken data niet optimaal

Rietberg, die een sterke achtergrond heeft in M2M en data based marketing, valt gelijk met de deur in huis. Niet alleen biedt ThermoSmart ten opzichte van zijn concurrenten de beste datahuishouding, maar ook is de back-end toegankelijk voor derden waardoor interactie met andere apparaten mogelijk is. Daarnaast is ThermoSmart uniek doordat het relatief veel gegevens meet waardoor het over een grote datapool beschikt, waaronder boilergegevens. "Niet alle fabrikanten maken optimaal gebruik van de beschikbare data. ThermoSmart combineert een slimme thermostaat met gegevens uit de ketel en de slimme meter. Op basis hiervan kunnen wij veel data ontsluiten."

Met die hoeveelheden data lijken de mogelijkheden grenzeloos en vormen die gegevens de basis voor een pallet aan innovatieve diensten. Met behulp van historische gegevens en rekenmodellen kunnen bijvoorbeeld besparingen worden voorspeld. "Veelal kun je een smart home-platform financieren vanuit de besparing. Neem bijvoorbeeld de verzekeringsbranche. De grootste kostenpost voor die branche is wateroverlast, maar ook brandschade en inbraak. In het Verenigd Koninkrijk komt dat concept al van de grond. Verzekeraars die smart home platformen aanbieden in combinatie met een korting op de polis." De slimme thermostaat is dan een onderdeel van die volledig geïntegreerde smart home platformen.

Groeiend aanbod innovaties via service providers

Er staat ons nog een groot aantal innovatieve applicaties te wachten, zegt Rietberg. En deze zullen niet alleen via ThermoSmart zelf worden aangeboden, maar liever nog via service providers. Daartoe behoren onder andere energie leveranciers, installatiebedrijven, verzekeraars en ook telco’s. In Nederland bijvoorbeeld bieden KPN en Delta al smart home-diensten.

"Telecombedrijven bekijken smart home vanuit hun klassieke business model, namelijk: netwerk service provider. Smart home is voor hen vooral een verlengstuk van de router waarin een extra module wordt geplaatst. Het opvallende is dat veel problemen met smart home-applicaties ontstaan door netwerken die niet goed functioneren. Er wordt op dit moment gebruik gemaakt van een grote hoeveelheid verschillende netwerkstandaarden voor smart home en IoT: Zigbee, Zwave, LoRa, NB-IoT, Enocean, etc. Hier valt een wereld te winnen voor de telecombedrijven. Door aanbieden van in-house networking, bijvoorbeeld door het aanbieden van repeaters, kun je de klantbeleving als telco maximaliseren", denkt Rietberg. "Als ik de baas van een Telco was zou ik inzetten op uitbreiding van de rol van ‘netwerk service provider’ in de smart home omgeving."

Succes als telco is echter niet zonder meer gegarandeerd. Zo zijn er nog geen voorbeelden van succesvolle smart home implementaties van telecombedrijven bekend, al is de markt nog te klein om überhaupt te kunnen spreken over grootschalige implementaties. Bij bedrijven als Belgacom, Delta en KPN is er nog weinig tractie, zegt Rietberg. 

Swisscom stopte eind vorig jaar met de verkoop van hun SmartLife security product. Als reden gaf de Zwitserse provider de geringe vraag naar het product.

18% Nederlanders heeft of wil snel slimme thermostaat

Rietberg zegt dat er momenteel in Nederland zo’n 880.000 slimme thermostaten zijn. Eind vorig jaar beschikte zo’n 10 procent van de Nederlandse huishoudens beschikt al over een slimme thermostaat. Nog eens 8 procent verwacht tussen nu en een jaar een slimme thermostaat aan te schaffen. Dat bleek destijds uit onderzoek van Telecompaper.

"Steeds meer nieuwe huizen worden als smart home ingericht. Qua aantallen is het dus een zeer interessante markt waar wij onze waardepropositie op kunnen loslaten", zegt Rietberg. Daarbij kan ook worden gedacht aan de komst van ‘nul op de meter’ huizen, waarbij een energiemanagementsysteem, inclusief thermostaat, standaard wordt bijgeleverd. Uiteindelijk gaan we toe naar klimaatbeheersing, met geothermische warmte, warmtepompen, en ook zonne-energie. Die moeten allemaal worden aangestuurd door de thermostaat. Ook wordt gekeken naar multi-room ondersteuning waarbij alle vertrekken in huis afzonderlijk zijn voorzien van thermostaatkranen. Daarvoor ontwikkelt ThermoSmart radiografisch bedienbare Thermostaatkranen zonder batterij of kabel, die zelf in hun stroombehoefte voorzien. "Dat is momenteel nog relatief duur en daardoor is de opstap van single-room naar multi-room erg groot."

Versterking imago als designer brand

ThermoSmart richtte zich in eerste instantie op wat Rietberg typeert als "Apple-achtige klanten". Daarmee doelt hij op de groep mensen die naast het gebruik van iOS doorgaans geïnteresseerd zijn in technologische snufjes en esthetiek en gemiddeld meer te besteden hebben.
Om het design karakter verder te versterken, ontwikkelde ThermoSmart het concept ThermoArt, een folie dat door de klant zelf naar eigen inzicht kan worden ontworpen en over het touchscreen kan worden gelegd, zodat de ThermoSmart perfect past in het interieur van de klant. Momenteel is Rietberg in gesprek met grafisch ontwerpers die hun ThermoArt ontwerpen kunnen aanbieden op de website van ThermoSmart. "Dit is niet alleen een unieke feature, maar hiermee versterken wij ook nog meer ons imago als designer brand", verklaart Rietberg. Verder zal de volgende versie van de ThermoSmart zijn voorzien van staal en glas in plaats van een kunststof behuizing.

De verkoop via kanalen komt langzaam op gang. Met name via Coolblue worden al aardig wat slimme thermostaten van ThermoSmart verkocht, maar met name via service providers komt het apparaat breder beschikbaar. "Dan praat je over een andere doelgroep. Bij E.ON hebben we nu een pilot lopen waarbij klanten de ThermoSmart gratis krijgen bij een driejarig contract. Wij bieden onze propositie bij voorkeur aan in samenwerking met andere spelers in de waardeketen: strategische partners zoals energie leveranciers."

Hoeveel ThermoSmarts in Nederland zijn verkocht, kan Rietberg niet zeggen, al hint hij op ‘enkele duizenden’. Het bedrijf is overigens niet alleen in Nederland actief. Begin dit jaar startte ThermoSmart de verkoop in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, twee belangrijke energiemarkten. Ook wordt de oversteek naar de Verenigde Staten niet uitgesloten.

Esthetisch, gebruiksvriendelijk, aansprekende datadiensten

Rietberg vat kort samen: de kerncompetenties van ThermoSmart zijn het bieden van meet- en regelsystemen voor verwarming, verpakt in een esthetisch ontwerp met de meest gebruiksvriendelijke user interface (hoogste NPS scores en klant reviews) en aansprekende datagebaseerde diensten.

Rietberg is verder voorstander van het ‘opengooien van de waardeketen’ om gebruik te kunnen maken van alle beschikbare data. "‘Predictive analytics’ zal daarom zeker een grotere rol gaan spelen binnen ThermoSmart, daar liggen grote kansen; denk aan tools om je energieverbruik te managen, waarbij gebruik gemaakt wordt van data uit de slimme meter, de boiler en de thermostaat; of een dienst waarbij je je cv-ketel kunt monitoren en een alert krijgt wanneer er onderhoud nodig is".

"Integratie van smart home applicaties kan plaatsvinden op verschillende niveaus," stelt Rietberg. "Platformen als die van Qivicon in Duitsland, Fifthplay uit België en Swann uit de VS zijn geïntegreerd op hardware/middleware-niveau. Ook zien we complete geïntegreerde smart home-platformen die voor nieuwbouw zijn ontwikkeld. Er zit een risico in om nu al te investeren in integratie in dit soort platformen, omdat het onduidelijk is of deze wijze van integreren de standaard gaat worden en omdat onderhoud van- en innovatie op deze systemen, waarin vele partijen moeten samenwerken, in de uitvoering zeer complex en dus duur is. Het risico te investeren in geïntegreerde smart home-platformen is niet direct van toepassing op kant-en klaar systemen die voor de bouw worden ontwikkeld."

De toekomst is volgens Rietberg dat smart home applicaties op app- of cloud niveau aan elkaar worden ‘gekoppeld’ om het gehele smart home te kunnen bedienen. "Denk aan de manier waarop Google Home, Apple Homekit en Amazon Alexa werken: integratie via open standaarden lijkt de beste weg voorwaarts; ieder onderdeel van het smart home systeem kan dan zijn eigen innovatie-roadmap bepalen".tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe