0
Breedband

EZ gaat overleggen over regiogerichtheid radio

donderdag 22 december 2016 | 09:53 CET | Achtergronden
Het ministerie van Economische Zaken komt in 2017 met updates over enkele open dossiers op telecomgebied, meldde minister Henk Kamp aan de Tweede Kamer in een algemeen overleg op 21 december. EZ en het Agentschap Telecom gaan verder met het beleid voor de commerciële radiozenders. Kamp zegde de Kamer toe om in overleg te gaan met gemeenten over de mobiele dekking in het buitengebied en de aanleg van snel breedband. 

EZ blijft in overleg met de gemeenten over de aanleg van breedband en manieren om die te bespoedigen. Er ligt nog een onopgelost vraagstuk over niet-gebruikte mantelbuizen. Voor de wisseling van het millennium hebben bedrijven grote hoeveelheden lege mantelbuizen in de grond gelegd, in de verwachting er later glasvezel doorheen te blazen. 

Die mantelbuizen liggen er vaak nog steeds. Gemeenten mogen er precario op heffen of de eigenaar verplichten ze weg te halen: beide opties zijn in de markt impopulair. Hergebruik zou een optie kunnen zijn. EZ is bezig met een inventarisatie, die is ook nodig omdat Nederland achterloopt met de implementatie van de Europese richtlijn kostenreductie breedband. 

In februari publiceert en consulteert EZ de strategische nota frequentiebeleid. Dit document is een uitwerking van de Nota Frequentiebeleid 2016, met de concrete stappen. Het is kabinetsbeleid om te zorgen dat iedereen in Nederland de beschikking krijgt over snel breedband. Voor de moeilijkst bereikbare adressen zal dat geen vast breedband zijn, maar mobiel. 

EZ wil bij de volgende mobiele veiling als vergunningseis vastleggen dat in 100 procent van Nederland minstens één mobiel netwerk beschikbaar is. Overigens haalde Kamp de cijfers van de Europese Commissie aan, waaruit blijkt dat de dekking met 4G in Nederland al 99 procent is. Daarbij is de volle 100 procent technisch niet haalbaar. De ontwikkeling van 5G wordt vooral gericht op capaciteit en minder op bereik, verwacht hij. 

Radiozenders

In de loop van 2017 komt Kamp ook met nieuws over de stand van zaken bij commerciële regionale en lokale radio. De Tweede Kamer sprak lang over de situatie bij Groot Nieuws Radio. Dit christelijke radiostation zendt uit in de AM-band, via een mast in Zeewolde. De beheerder wil die mast echter ontmantelen, omdat de exploitatie met één zender niet rendabel is. Kamp zegde de kamer toe in overleg te gaan, maar wees de suggestie van de hand dat de staat die mast over zou nemen. 

De beleidsmatige doelstelling om de regionale  commerciële radiovergunningen per 1 september 2017 te verlengen ligt op schema, meldt Kamp. De veiling wordt in februari geconsulteerd en kan in de zomer plaatsvinden. De verkoop van DAB+ geschikte radio's blijft intussen achter bij de verwachtingen, maar EZ verwacht dat er uiteindelijk voldoende van verkocht worden. Het indoor bereik van DAB+ zal worden verhoogd van 65 procent naar 75 procent, wat naar verwachting een bijdrage levert aan de luistercijfers. 

De kwestie rond regiogerichtheid van lokale en regionale commerciële zenders blijft de aandacht houden. Als vergunningen voor radio worden verlengd, dat houdt ook in dat het daarin opgenomen percentage voor regionale content blijft. En Engelse muziek draaien en een beetje babbelen over Parijs is geen regiogerichtheid, legt Kamp uit. Er wordt wel gekeken naar manieren om die eis flexibel te bekijken. 

Nummerschaarste, slamming

ACM is bezig met een nadere inventarisatie van het gebruik van mobiele nummers en dreigende uitputting door M2M. Er zijn meerdere beleidsopties om te zorgen dat er voldoende mobiele nummers beschikbaar blijven. Het beschikbaar stellen van meer nummers is een optie (EZ kan nog ruimte vinden in de reeksen 06-6 en 06-7), maar er zijn ook manieren om de migratie van M2M toepassingen uit 06-nummers versneld uit te voeren. In de loop van 2017 komt daarover meer duidelijkheid.

Dat geldt ook voor de besproken problematiek met slamming bij telefoonabonnementen. Het probleem is qua omvang niet zo groot, maar het is moeilijk te tackelen. Tijdens het debat kwam er geen duidelijkheid over wat de beste manier is, extra wetgeving of extra zelfregulering via de sector. De Tweede Kamer wil dat het probleem snel en volledig wordt opgelost, volgens de woordvoerder van de VVD heeft de minister daarbij carte blanche.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieƫn:
Landen:
::: voeg een reactie toe