0
Algemeen

Google, Amazon en Facebook voeren concurrentie op in CPE-markt

vrijdag 22 september 2017 | 11:00 CET | Achtergronden
Google neemt personeel over van HTC, naast niet-exclusieve toegang tot patenten. Het betaalt daarvoor 1,1 miljard dollar cash. De reden kan gezocht worden in verschillende zaken: verticale integratie, stimuleren van het gebruik, een nieuwe inkomstenbron bouwen en de directe concurrentie met Apple aangaan. Goed nieuws voor de consument, want de concurrentie in hardware neemt toe.

De overeenkomst met HTC herinnert aan de acquisitie van Motorola, die uiteindelijk uitsluitend om patenten draaide. Google presenteert op 4 oktober zijn Pixel 2 smartphone, waarschijnlijk in twee versies. Ook een Pixelbook (laptop) en Google Home Mini (kleine versie van de smart speaker) zullen het daglicht zien, is de verwachting. HTC is een vaste partner. De nieuwe deal zorgt ervoor dat Google en HTC ieder hun eigen weg gaan, waarbij ze de patenten delen.

Google/Nest, Amazon en Facebook breiden CPE-portfolio uit

Zusterbedrijf Nest Labs van Google lanceert de Cam IQ (buitencamera), Nest Secure (een alarmsysteem) en Nest Hello (een video doorbell). Zo neemt de hardware (CPE) portfolio van Google/Alphabet steeds grotere vormen aan (Chromebook, Chromecast, Nexus, Google WiFi). En dat geldt ook voor Amazon, met zijn Kindle (e-readers), Fire (tablets), Fire TV (STB/stick), Dash (e-commerce) en Echo/Tap (smart speakers) apparaten. En mogelijk nieuwe smart glasses. Facebook blijft hierin enigszins achter, met zijn Oculus-lijn. Wel zouden er volgens geruchten een video chat device, een smart speaker en smart glasses in de maak zijn. Misschien is Facebook te druk met de ontwikkeling van andere zaken, zoals het Watch videoplatform, Instagram en de communcatie-apps Messenger en WhatsApp.

Ruime motivatie

De motivatie om zelf hardware te doen bevat een aantal elementen:

  • Verticale integratie. Dit kan zorgen voor meer controle over de ontwikkeling en voor een betere klantervaring.
  • Stimuleren van gebruik. Breedband en devices zijn de twee grote enablers van de internetdienstenmarkt. Door frictie op deze fronten te reduceren is er een positief effect op het gebruik en dus op de reclame-inkomsten (Google, Facebook) en de e-commerce uitgaven (Amazon).
  • Nieuwe inkomstenbron. In de huidige fase van autonome en economische groei is er weinig noodzaak om te diversificeren, maar dat moment komt vanzelf. Alphabet is voor 86,5 procent afhankelijk van advertising en Facebook voor 97,8 procent.
  • Directe concurrentie met Apple. Google ziet een kans om met zijn Pixel smartphones de directe concurrentie aan te gaan, in het hoogste segment, met onder andere Apple.

Meer concurrentie

Amazon heeft het ooit geprobeerd met smartphones (de Fire Phone), maar dat mislukte. Een terugkeer ligt wel enigszins voor de hand. Ook de tablet-lijn blijft in ontwikkeling bij Amazon, met steeds betere specificaties en lagere prijzen als gevolg. Ook van Facebook mag meer hardware verwacht worden. Voor de consument is dit goed nieuws. De concurrentie neemt toe, met tal van innovatieve devices tot gevolg. De grote internetpartijen nemen waarschijnlijk met een beperkte marge genoegen. Lagere prijzen dus.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe