0
Breedband

Google breidt uit in hardware en machine learning

donderdag 5 oktober 2017 | 13:36 CET | Achtergronden
Het was de beurt aan Google voor een launch event. Na Apple (iPhone 8 en X) en Amazon (vooral Echo devices en Alexa gadgets maar ook VoIP) presenteert Google geheel nieuwe hardware. Waar Amazon het, na zijn eerste debacle met een smartphone (Fire Phone) nog steeds niet aandurft, daar gaat Google vol de concurrentie aan met Apple en andere high-end makers. De vraag is nog wel hoe serieus Google hiermee is, gegeven de beperkte beschikbaarheid. Het prijspunt is opvallend laag (vanaf 650 dollar) en over vijf jaar wil Google een belangrijke partij zijn op de smartphonemarkt ("We hope to be selling products in high volumes in five years.").

Smartphones en meer

Er zijn veel overeenkomsten aan te wijzen met de recente productintroducties van Amazon. Ook bij Google draait het om nieuwe en bestaande lijnen en om AI in de vorm van de Google Assistant. Smart Home apparaten komen we niet tegen, die zijn het terrein van Google-zuster Nest Labs.

 • Smartphones: de Pixel 2 (5 inch, 650 of 750 dollar voor 64 of 128 GB) en de Pixel 2 XL (6 inch, 850 of 950 dollar voor 64 of 128 GB). Ze draaien op Android 8.0 (Oreo) en beschikken over een eSIM, die vooralsnog alleen op de eigen MVNO (Project Fi in de VS) bruikbaar is. Google combineert de toestellen met onbeperkte foto en video opslag. Verder draaien twee AI-toepassingen mee: Google Lens en Now Playing (zie onder).
 • Headphones: de draadloze Pixel Buds (160 dollar), met Google Translate.
 • Camera: de Google Clips (250 dollar). Een kleine lichtgewicht camera die met een app bediend wordt. En dus op afstand. Google is zich bewust van mogelijke privacy kwesties en heeft daarvoor een aanpassing gedaan (hij geeft licht als er afgedrukt wordt).
 • VR-headset: een nieuwe versie van de Daydream View (100 dollar). Er zijn ruim 250 apps en games beschikbaar voor zowel AR als VR.
 • Laptop: de Pixelbook, dat een touchscreen heeft (12,3 inch) met een porijs vanaf 1.000 dollar. Op het scherm is de nieuwe Pixelbook Pen te gebruiken (100 dollar), voor zowel tekenen als schrijven.
 • Smart speakers: naast de Google Home is nu de Google Home Mini (50 dollar) en de Google Home Max (400 dollar) beschikbaar. De laatste heeft HiFi-pretenties met smart sound technologie, dat het geluid aanpast aan de positie in de ruimte.

De beschikbaarheid is voorlopig beperkt tot enkele landen in Noord-Amerika (VS, Canada), Europa (VK, Duitsland, Spanje, Italië) en het Verre Oosten (Australië, Japan, Singapore).

Grote rol voor machine learning

Op alle devices draait de Google Assistant, dat een aantal uitbreidingen krijgt, zoals Family Link (voor gezelschapsspelletjes, wat we ook bij Amazon tegenkwamen) en payments (bij een beperkt aantal retailers, waaronder 1-800-Flowers en Ticketmaster). Herkenning en identificatie op basis van machine learning spelen een rol op verschillende fronten - zoals Google in mei al beloofde bij het I/O event:

 • Handschrift: de Pixelbook Pen zet handgeschreven tekst om.
 • Spraak: Google Translate kan 40 talen real-time vertalen.
 • Gezichten: de Google Clips kan gezichten herkennen.
 • Muziek: Now Playing identificeert muziek (vergelijkbaar met Shazam).
 • Voorwerpen: Google Lens herkent gebouwen (landmarks) en kunst.

Google en Amazon lijken op dit vlak (AI) de leidende partijen te zijn, voor Apple (Siri), Microsoft (Cortana), Samsung (Bixby) en anderen. Bij het launch event van een jaar geleden stelde Google AI centraal en maakt dat nu volledig waar.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe