0
Breedband

Google stelt AI centraal en gaat vol de concurrentie aan met Apple

woensdag 5 oktober 2016 | 11:05 CET | Achtergronden

Google lanceert een nieuwe hardware-lijn. De vergelijkingen van de nieuwe Pixel-telefoon met de iPhone en andere toestellen in het topsegment zullen niet van de lucht zijn, maar de implicaties gaan veel verder dan dat. We vatten eerst de specificaties samen en kijken dan naar twee strategische elementen in de strategie van Google (onderdeel van Alphabet): kunstmatige intelligentie (AI) en verticale integratie (Google als hardware-fabrikant).

Nieuwe lijn

De nieuwe producten en diensten van Google zijn eerst in een aantal Angelsaksische landen beschikbaar (VS, Canada, VK, Australië, India) en Duitsland. India valt op in dit rijtje, iets wat ongetwijfeld te herleiden is tot de achtergrond van Google-CEO Sundar Pichai. Google manifesteert zich in India ook met bijvoorbeeld gratis WiFi en binnenkort een datacenter. De prijzen zijn over het algemeen zeer concurrerend, alleen de Pixel-telefoons hebben een marktconform prijspunt.

  • Google Assistant. Op basis van AI is gesproken interactie mogelijk. De software wordt standaard geïntegreerd in zowel de nieuwe Pixel telefoons als de Google Home smart speaker. Vooral Amazon gaat Google hierin voor. Het heeft enerzijds het concurrerende Alexa, anderzijds de Echo smart speaker. Maar Amazon ligt een stuk voor op Google: het heeft overeenkomsten met derden om Alexa te integreren in hun eigen hardware ten behoeve van voice control. Voorbeelden zijn Sonos (luidsprekers), Lenovo (PC), GE, BMW (smart car platform) en Deutsche Telekom (Qivicon smart home platform). Google concurreert verder met Apple (Siri) en Microsoft (Cortana).
  • Pixel en Pixel XL. Twee smartphones in het topsegment, met prijzen in de VS uiteenlopend van 650 tot 870 dollar, vooral afhankelijk van de opslagcapaciteit. Google zelf voert onderzoek van derden aan om aan te tonen dat dit de 'beste smartphone ooit' zou zijn. De inspanningen zijn vooral gericht op de kwaliteit van de camera (snelle afdrukmogelijkheid, HDR), de batterij (in 15 minuten opladen voor 7 uur gebruik) en op opslag (gratis onbeperkt voor foto's en video's). Verder draait het vooral om de Google Assistant. Ook Google Duo (videobellen) is voorgeïnstalleerd en de Pixels werken samen met de nieuwe Daydream VR-bril. In de landen waar de producten op de markt komen zijn de operatorpartners: Verizon in de VS; Rogers, Telus en Bell in Canada; EE (BT) in het VK; Telstra in Australië; Reliance in India; DT in Duitsland. Daarmee kiest Google blijkbaar voor marktleiders, al of niet exclusief.
  • Daydream View. Dit is de nieuwe virtual reality headset, die voorlopig alleen met de Pixel-telefoon werkt. Er zijn contentpartnerships onderweg en diverse Google-diensten zijn geïntegreerd: Play Movies, YouTube, Photos en Streetview. Ook content die niet is geoptimaliseerd voor VR (dus: 360° video/foto) krijgt een extra dimensie door de bioscoopervaring die Daydream levert. Het prijspunt (in de VS) is laag: 80 dollar.
  • Google Home. De smart speaker met voice-control (Google Assistant) levert informatie, speelt muziek af, kan kaartjes voor evenementen bestellen en bedient aangesloten smart home apparaten (zoals de verlichting). De prijs: 130 US dollar.
  • Google WiFi. Het is een WiFi-router die per drie verkocht wordt om thuis optimale dekking te bewerkstelligen via een WiFi-mesh netwerk. Ook dit device is relatief goedkoop: 130 dollar of 300 dollar voor drie stuks.
  • Chromecast Ultra. Deze stick maakt van een 'domme' televisie (met USB) een smart TV. De nieuwe generatie is 4K (UHD) en HDR (high dynamic range) ready en kost 70 dollar, het dubbele van de eerste generatie sticks.

Verder verdwijnen diverse oudere producten uit het aanbod, zoals de Nexus telefoons. Over Andromeda, het gefuseerde besturingssysteem waarin Chrome en Android zouden moeten opgaan, was geen nieuws te melden.

AI

Niet de Pixeltelefoons maar de Google Assistant staat centraal. De onderneming signaleert een grote omslag op de markt. Waar we sinds een paar jaar verschuiven van de desktop naar de mobiel, daar ziet Google nu een verschuiving van mobile-first naar AI-first. De innovatie gebeurt namelijk vooral daar waar hardware en software elkaar tegen komen: de positie van AI. De droom van Google is om voor iedere gebruiker een eigen, gepersonaliseerde Google te bouwen. Vergeet niet dat de Google Assistant steeds slimmer en beter wordt naarmate de gebruiker hem meer gebruikt.

Verticale integratie

Dit alles zorgt ervoor dat Google een verticaal geïntegreerd internetbedrijf wordt: software, AI en hardware. Marktmacht met Search en Android zorgt al voor problemen met de toezichthouders, die misbruik signaleren. De risico's hiervan nemen door de verticale integratie alleen maar toe. Essentieel is dan ook dat Google een chinese wall heeft opgericht tussen Android en de hardware-tak. De Android-divisie behandelt alle afnemers gelijkwaardig, of het nu Google zelf is of een derde partij zoals Samsung. Voor telecomoperators een herkenbaar probleem, dat momenteel in het VK zorgt voor oproepen aan de toezichthouder om structural separation toe te passen bij BT. Dit laat zien dat Google er goed aan doet deze chinese wall te installeren en anderzijds opent het voor de langere termijn de mogelijkheid om het hardwarebedrijf af te splitsen.

Het gevolg van deze integratie is daarnaast dat Google de directe concurrentie aangaat met andere geïntegreerde partijen zoals Apple (iPhone, iPad, Apple TV), Amazon (Echo, Tap, Fire, Fire TV), Facebook (Oculus) en Microsoft (HoloLens), die allemaal vergelijkbare hardware maken. Zij doen dat doorgaans tegen gunstige prijspunten omdat zij met andere producten en diensten geld willen verdienen. Hardware als loss leader dus. Alleen de smartphone neemt hierin een afwijkende plaats in. Amazon en Microsoft zijn er vrijwel mee gestopt, Facebook heeft geen plannen maar Google doet er een tandje bij. Door alleen de assemblage uit te besteden (aan HTC) wordt het net zo'n echte hardware-fabrikant als Apple. In het internetdomein nemen nu dus alleen Apple en Google het op tegen de traditionele fabrikanten (zoals Samsung, HTC, LG, etc.). Google biedt als gevolg daarvan nu 24/7 support aan. De vraag is of de Pixel net zo groot kan worden als de iPhone, iets wat met de goedkopere Nexus niet lukte. De prijs speelt hierin een subtiele rol. Google kan zich permitteren om deze te laten zakken, want het geld wordt met advertenties verdiend. Apple heeft deze mogelijkheid niet. Maar waarschijnlijk schuwt Google vooralsnog een laag prijspunt om te voorkomen dat de Pixel als budgettelefoon wordt gebrandmerkt. Het gaat er nu eerst om de Pixel als toptoestel in de markt te zetten. Maar Apple is dus gewaarschuwd.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe