0
Mobiel

Gratis Spotify op mobiel: wat kan dat betekenen?

woensdag 19 februari 2014 | 15:21 CET | Achtergronden

In december 2013 heeft Spotify een app gelanceerd waarmee gebruikers van de streaming muziekdienst nu ook op mobiele apparaten gratis muziek kunnen luisteren. Voorheen bood een gratis account alleen toegang tot de muziekstreamingsdienst via een pc. Toegang via bijvoorbeeld een smartphone en tablet kon alleen met een betaald account.

Al een week na de lancering maakte Spotify bekend dat er een viervoudiging heeft plaatsgevonden van het downloaden van de mobiele app, in vergelijking met de periode vóór de lancering van de gratis versie. Voorheen was het streamen via mobiele apparaten alleen mogelijk voor mensen die tien euro per maand betaalden voor de dienst. Gebruikers met een gratis account hadden alleen op hun pc toegang tot de muziek.

Inmiddels kunnen gebruikers met een gratis account een playlist in shuffle modus beluisteren op smartphone of tablet. Tussen de nummers door zijn advertenties te horen en het is niet mogelijk om eigen playlist te maken. Verder hebben gebruikers van de gratis versie geen mogelijkheid om nummers offline te beluisteren. De betaalde versie heeft geen advertenties, men kan zelf nummers selecteren en een eigen playlist maken. Verder is het mogelijk om muziek te downloaden voor offline gebruik.

De toegang tot de nieuwe gratis dienst is nu wel onbeperkt, die was op de oude versie op de desktop nog gelimiteerd tot tien uur. Met de nieuwe gratis Spotify app is het ook mogelijk om muziek te streamen via Wifi en Bluetooth naar een geluidsinstallatie. Reden voor de introductie van de gratis dienst via een app, is volgens Spotify dat de manier van het consumeren van muziek in de loop der jaren is veranderd, de smartphone is het belangrijkste platform geworden. De Zweedse muziekdienst stelt zich met de introductie van de gratis mobiele app aan te passen aan de huidige tijd.

Gevolgen gratis app

 Zoals aangegeven, is sinds de introductie van de gratis streaming mogelijkheid van Spotify op mobiele apparaten, het aantal downloads van de app verviervoudigd. Logischerwijze zal dan het datavolume dat via Spotify wordt binnengehaald, eveneens flink groeien. Hieronder geven we aan wat het geven van vrije toegang tot dit soort diensten voor invloed kan hebben op:

  •  (mobiele) Operators
  • Traditionele radio
  • Downloaden uit (illegale) bronnen

Grotere databundels? Hogere snelheden?

Voor de mobiele operators kan een gevolg zijn dat klanten hun databundel vergroten om meer muziek te luisteren. Vooral operators die nog geen Spotify-Premium via hun abonnementen aanbieden, kunnen profiteren. Bijvoorbeeld via klanten die overstappen van een Red Essential van Vodafone met 1GB naar een Red met 2GB - een verschil van vijf euro (op basis van reguliere tarieven). Dat is dus nog altijd goedkoper dan Spotify Premium voor 10 euro dat bovenop een mobiel abonnement van zowel KPN als Hi te verkrijgen is.

Een andere mogelijk (positief) gevolg voor operators kan zijn dat afnemers van vaste breedbanddiensten de snelheid verhogen, zodat klanten in een huishouden meerdere breedbandtoepassingen tegelijkertijd kunnen gebruiken. Door de opkomst van dit soort diensten zal het streamingverkeer toenemen, zeker in combinatie met de groei van het aantal connected devices in een huishouden. Kort gezegd, een dergelijk nieuwe gratis dienst kan een mooie kans zijn voor operators.

Afname luisteren naar radio?

Een heel andere verandering die zou kunnen plaatsvinden is het luistergedrag van de traditionele radio. Er kan een verdringingseffect plaatsvinden doordat luisteraars meer online muziekdiensten gaan gebruiken: de consument heeft zelf meer invloed op de muziekkeuze en is ‘gevrijwaard’ van nieuwsbulletins en radio-DJ’s. Natuurlijk zijn er commercials aanwezig tussen de muziek door, maar in vergelijking met radio is dat beperkt tot hoogstens twee spots om de zoveel nummers.

Medio 2013, heeft het Radio Adviesbureau (RAB) in samenwerking met GfK onderzoekscijfers gepubliceerd naar het gebruik van radioplatforms; daaruit blijkt onder meer dat 24 procent van het ondervraagde panel (n=5001) gebruik maakt van online muziekdiensten. Spotify is daarvan verreweg de grootste aanbieder, met 20 procent van ditzelfde panel. Tijdens een meting in 2011 was dit nog maar 6 procent. RAB gaf aan dat de traditionele radiostations vooralsnog niet te lijden hebben van de opkomst van online muziekdiensten. Daarbij moet wel worden opgemerkt, dat deze uitspraak is gedaan in juli 2013, ruim voor de introductie van de gratis Spotify app voor mobiele apparaten. Het is niet ondenkbaar dat bij een volgende meting een ander patroon zichtbaar is.

Minder illegaal downloaden?

Verder is het reëel dat het downloaden van muziekbestanden verder zal afnemen. Want waarom zou je nu downloaden uit illegale bron als je nu ook muziek kan streamen uit een volkomen legale bron? Hoewel het downloaden voor eigen gebruik in Nederland (nog) niet verboden is, wordt het voor de eindgebruiker toch interessanter om dit gedrag te gaan minderen. Zo is de kwaliteit van de bestanden vaak beter. Verder is de kans op het binnenhalen van virussen nihil. Ook hoeft de eindgebruiker geen bestanden meer te bewaren op zijn lokale server. Het ‘schuldgevoel’ bij deze groep downloaders zal bij gebruik van streamingdiensten doen verdwijnen.

Spotify is begonnen, in een periode dat de muziekindustrie zwaar te lijden had onder piraterij. Het idee was toen ontstaan om op twee gebieden te ‘concurreren’ met piraterij: het moest een goed product worden en de prijs moest laag zijn. Ofwel, een goedkope dienst die veel beter en makkelijker was dan zelf illegaal downloaden. Als mensen het eerst gratis uitproberen, zal een deel daarvan bereid zijn om te betalen voor een premium abonnement, was de gedachte.

In een interview met NuTech in januari 2014, heeft directeur bij Spotify Mark Williamson aangegeven, dat deze aanpak gewerkt heeft. Meer dan 20 procent van de gebruikers neemt een betaalde dienst af. De ervaring leert dat gebruikers die niet upgraden naar Premium en hun limiet van tien uur hebben bereikt, vaak terugvallen op het downloaden uit illegale bron, maar ook op het streamen van muziekvideo’s van bijvoorbeeld YouTube. De nieuwe gratis dienst met onbeperkt gebruik op zowel mobiele devices als op desktop zou kunnen zorgen voor verdere afname van het downloaden uit illegale bron. Overigens is het zoals gezegd zo dat gebruikers bij de gratis mobiele Spotify-app zelf geen playlists kunnen samenstellen door unieke nummers te selecteren. Dit gegeven zal er voor zorgen dat het aantal illegaal downloadende muziekliefhebbers niet tot nul teruggebracht wordt.


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe