0
Algemeen

Huawei: cloud wordt enabling technologie voor digitale wereld

vrijdag 3 november 2017 | 10:02 CET | Achtergronden

Go Digital, Go Cloud was het adagium van Huwei Eco Connect 2017, een van de grootste events van Huawei in Europa in 2017. Met ‘Go Digital’ doelt Huawei op de digitalisering van organisaties, met ‘Go cloud’ op de groeiende noodzaak om de cloud als enabling technologie te gebruiken waarmee de inzet van alle overige technologieën – van IoT tot en met AI en van VR tot en met robotica – gefaciliteerd worden. Ook het onderliggende netwerk blijft overigens van belang: zonder 5G bijvoorbeeld geen realtime monitoring of mobiele VR-toepassingen.

“Het is belangrijk om een open houding te hebben als organisatie om alle nieuwe kansen en mogelijkheden te zien van technologie zoals cloud, IoT, AI en big data,” zo stelde president Vincent Peng van Huawei West Europa tijdens zijn keynote speech in Berlijn. “Organisaties moeten durven om nieuwe stappen te zetten, zich op onbekend terrein te wagen, om er achter te komen wat digitale transformatie voor hen kan betekenen.”

Huawei heeft de ambitie uitgesproken om marktleider te worden op het gebied van cloud infrastructuur. Daarmee wil het concern zich niet wagen op het terrein van AWS, Google, IBM en Azure, of de vele kleinere aanbieders van cloudinfrastructuur. Juist samenwerking in eco-systemen, waar Huawei al langer aan werkt, wordt steeds belangrijker. Technologie wordt steeds complexer, alleen vergaande samenwerking kan er voor zorgen dat de inzet ervan nog leidt tot de gewenste businessontwikkeling en verdere innovatie.

President Vincent Peng van Huawei West Europa, tijdens de keynote speech van Huawei Eco-Connect in Berlijn

Peng: “Wij gaan bijvoorbeeld wel architecturen, maar geen specifieke applicaties ontwerpen,” legde Peng uit. “Zo gaat het ons om de onderliggende architectuur voor cloudinfrastructuur. Wij ontwikkelen de hardware, het platform dat die hardware verbindt en waar bovenop een cloudomgeving gebouwd kan worden, ongeacht of het een ICT-omgeving moet zijn of dat er diensten of werkplekomgevingen op moeten draaien.” 

Digitalisering, cloud gemeengoed

Elke conferentie gaat tegenwoordig over digitalisering en over cloud, weet Peng. De begrippen zijn gemeengoed geworden. “Ik wil verder kijken, naar hoe cloud als enabling technologie de digitalisering van Europa kan faciliteren. Kijk eens terug in de geschiedenis. In 1881 werd de eerste elektrische tram in Berlijn in gebruik genomen. Dat was een revolutie. Over een jaar of twintig zal Berlijn een volledige smart city zijn, volledig aangesloten op de digitale wereld er om heen.”

Alle vergezichten terzijde, uiteindelijk blijft de fysieke infrastructuur nog altijd het fundament onder elke vernieuwing. Het is de basis voor en de motor achter digitalisering, de backoffice die het ontsluiten van mensen, devices, sensors en het verbinden ervan met cloud platforms mogelijk maakt.”5G is zo’n infrastructuur. 

Technologie zoals VR en AR kan pas echt tot wasdom komen dankzij de enorme snelheden van 1 tot 2 Gbps die 5G belooft. Alleen zo is het mogelijk om realtime VR- en AR-toepassingen mogelijk te maken. Maar ook massale IoT-toepassingen, zoals smart parking, waarbij je meer moet kunnen dan om de 15 minuten wat data versturen. Berlijn had bijvoorbeeld 12 miljoen bezoekers in 2016. In Shanghai was er een pretpark dat even veel bezoekers met de auto kreeg datzelfde jaar.

Niemand kan alles nog alleen

Peng benadrukt nog eens het belang van grotere ecosystemen, waarbij Huawei al naar gelang de samenwerking een meer of minder groot aandeel heeft. “Niemand kan alles nog alleen als het gaat om de ontwikkeling en toepassing van IT. Hoe verder we komen en hoe vergaander de impact van IT, des te noodzakelijker wordt het om partners te zoeken in diverse ecosystemen.” 

Dit was al langer het nieuwe adagium  binnen Huawei overigens, zeker op het nu door de onderneming omarmde cloudgebied. Zo is er de afgelopen jaren een reeks overeenkomsten gesloten met operators zoals Orange, T-Systems en telefonica., waarbij Huawei de cloudinfrastructuur levert en de operators het platform waarop diensten en toepassingen draaien.

“Ik hoef u niet te vertellen dat de cloud steeds belangrijker wordt,” stelde Peng. “We willen niet alleen lokaal aanwezigheid opbouwen samen met operators, maar ook clouddiensten faciliteren met een mondiaal bereik. Dat betekent een cloudinfrastructuur op basis van dezelfde open standaarden, ongeacht de regio en ongeacht de vertical. Voor de automotive industrie bijvoorbeeld bieden we in Duitsland via Deutsche Telekom een publiek cloud-plaform, in Frankrijk met Orange, met in beide landen hetzelfde end-to-end cloud ecosysteem.”

Meer OpenLabs, focus op IT-talent

Komend jaar gaat Huawei op het gebied van R&D samenwerking verder met de uitbreiding van het aantal OpenLabs, waar een diversiteit aan eco-partners kan werken aan alles van theoretisch onderzoek tot commerciële praktijkoepassingen. Er zijn al 20 van deze OpenLab-facilieitn. In 2018 komt er nog eentje bij in Londen.

“Om er voor te zorgen dat er ook de komende jaren en decennia nog voldoende IT-talent is om aan de groeiende vraag naar dergelijke mensen te voldoen, blijven we ook investeren in onderwijs-programma’s zoals ons Future Seds-programma. Er lopen al tien van dergelijke lange-termijn projecten, waarbij we met ruim 120 universiteiten wereldwijd samenwerken om er voor te zorgen dat innovatie straks niet beperkt wordt door een gebrek aan talent en capaciteit.”tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe