0
Mobiel

Huawei ontwikkelt 5G met netwerk van partners

maandag 13 maart 2017 | 12:43 CET | Achtergronden
Huawei organiseerde op 26 februari het Global Digital Transformation Forum in Barcelona. In dit evenement voorafgaand aan het Mobile World Congress gaven internationale organisaties, toezichthouders en bedrijven hun visie op de vereisten van 5G en de mogelijke toepassingen van de volgende generatie netwerktechnologie.

5G zorgt voor een revolutionaire groei van de beschikbare bandbreedte, stelde Yang Chaobin vast, President of 5G Product Line, Huawei. Toezichthouders en internationale organisaties werken samen aan de zoektocht naar nieuw spectrum en aan de verdeling van die ‘grondstof’.

Elke industrie legt er een claim op, stelt Philip Marnick, hoofd spectrumbeleid bij Ofcom. De Britse toezichthouder heeft voor de Europese regio een voorstel gedaan om drie "pioneer bands" aan te wijzen voor 5G: naast 700 MHz zijn dat 3,4-3,8 GHz en 26 GHz.

In dat kader heeft Huawei een voorstel gedaan, namelijk om de downlink en de uplink van 5G NR te ontkoppelen. De downlink kan dan in 3,5 GHz, de uplink in 1,8 GHz als mogelijkheid om snel te beginnen met 5G radio.

mmWave wereldwijd beschikbaar

Doordat er niet zo veel andere toepassingen zijn, is er in het millimetergolfspectrum tussen 26 GHz en 29 GHz een breedte van ongeveer 3 Gigahertz beschikbaar. Dat biedt potentieel voor heel veel capaciteit, maar er zijn wel verschillen tussen de China, de EU, Japan, Korea en de VS. Er wordt gestreefd naar zoveel mogelijk 'commonality'.

De internationale organisaties CEPT en ITU proberen om een deel geharmoniseerd vrij te maken en de parameters voor gebruik vast te leggen. In 2017 worden er besluiten genomen over de functionele eisen voor dat spectrum.

Het lijkt erop dat niet alleen mobiele operators een rol spelen in de mmWave band, maar dat ook industriële bedrijven gaan investeren in hun eigen netwerken en apparatuur. Dat maakt dat Network Slicing (NWS) belangrijk wordt in de standaardisatie, vertelt Franck Mademann namens 3GPP. Via NWS kunnen (groepen) eindgebruikers een eigen end-to-end netwerk krijgen.

Die Network Slice wordt softwarematig gedefinieerd en uit de totale pool aan hardware (radio, core, transport, cloud) wordt capaciteit gereserveerd. Tijdens MWC hebben vendors en grote operators al laten zien dat ze werken aan wereldomvattende slicing. Die ontwikkeling wordt in LTE gestart en doorgerold naar 5G. Zoals altijd moet er een afweging worden gemaakt. Enerzijds is er het belang om al vanuit 4G te kunnen beginnen, anderzijds kan teveel backward compatibility de innovatie hinderen.

Operators actief in testlabs 

Enkele grote operators zijn al bezig met 5G testen, waaronder China Mobile, NTT DoCoMo en Deutsche Telekom. China Mobile wil evolved Mobile Broadband (eMBB) zelfs al dit jaar uitrollen in 3,4-3,6 GHz, met onderdelen van de 4.5G Pro standaard (Release 13 en 14), zoals 3D/Massive MIMO en Network Slicing. LTE wordt daar veel sneller van, ook zonder 5G.

Vanaf 2020 gaat men over op Stand Alone NR (New Radio, de radio- interface die nog in ontwikkeling is). Liu Guangyi, CTO Wireless Development, China Mobile Research Institute vertelt dat de operator ook begint aan de evolutionaire ontwikkeling van NB-IoT en eMTC (evolved Machine Type Communications).

Niet alleen China Mobile heeft een voorlopige 5G specificatie, ook de Japanse operator NTT DoCoMo voor testwerk. Met meerdere leveranciers is in 4,5 GHz spectrum al 18,27 Gbps snelheid gehaald, vertelt Takehiro Nakamura, die het 5G lab leidt.De Japanse operator heeft - net als China Mobile - een multi-vendor benadering en test ook met Ericsson en Qualcomm. 

Een van de testlocaties is het hoogste gebouw van Japan, de Tokyo Skytree, die met zijn 634 meter inclusief pyloon een goed platform biedt voor de radioapparatuur in 4,5 GHz en 28 GHz.

Toch gaat het zeker niet alleen om spectrum, benadrukt Burkhard Alfert, die bij Deutsche Telekom verantwoordelijk is voor de 5G E2E Architecture. De investeringen voor 5G zijn zo hoog dat de operators nu al zoeken naar toepassingen en klanten die een deel van de investeringen kunnen dragen met een eigen Network Slice.

Daarbij is het wel zo dat de uitdagende toepassingen voor 5G pas in fase twee mogelijk worden. Voor industriële controlesystemen en autonome voertuigen zijn betrouwbaarheid en latency essentiële paramaters. eMBB is als eerste gereed, maar het gedeelte ULLCC (Ultra Low Latency Critical Communications) pas later. Bedrijven kijken dus voorbij 5G, naar de lancering van 5G+, niet alleen de vendors, maar ook hun partners.

Ecosystemen bouwen

Een van de partners in Huawei’s 5G ecosysteem is KUKA Robotics. Ook een productielijn met robots heeft menselijke operators en controleurs nodig. Zodra 5G/5G+ beschikbaar is, kan een fabriek de operator uit die lawaaierige en ongezonde omgeving (gassen, stofdeeltjes) halen en in een kantoor laten werken. 

Ook op de consumentenmarkt wordt vooruitgekeken. Noitom Technology is een ontwikkelaar van AR/VR toepassingen. Een 2K scherm is niet goed genoeg, vertelt mede-oprichter Tristan Dai. Voor een echt goede weergave worden 8K of zelfs 11K displays ontwikkeld.

Daarbij moet de latency van de headset omlaag naar 20 ms en zelfs 15 ms voor spelers een gevoelig evenwichtsorgaan (en aanleg voor wagenziekte). De frame rate van video moet omhoog naar 90-120 fps.  En om dat goed te kunnen weergeven is de rekenkracht nodig van een aparte console of zelfs van een cloudserver: VR-as-a-Service. Dat stelt hoge eisen aan het draadloze netwerk.

5G connected car

Ook in de autosector begint men vroeg, vertelt Gerhard Stanzl, bij Audi in Ingolstadt werkzaam als hoofd Car2x, Online & Big Data. Voor Highly Automated Driving (waarbij een auto veel beslissingen zelf neemt) is betrouwbare en snelle connectiviteit nodig.

De standaard navigatiekaarten worden opgewaardeerd tot een resolutie van 10 centimeter, met daar overheen nog extra lagen informatie, zoals verkeer en weer en dan ook nog in real time. Een deel van die informatie zal tussen voertuigen (en verkeerslichten) worden uitgewisseld in ad-hoc netwerken, een deel gaat via 5G.

Audi heeft in samenwerking met Vodafone en Huawei een proof-of-concept ontwikkeld voor 4G video streaming en waarschuwingen. Ook voor Audi geldt dat men op de weg naar 5G graag snelheid wil maken.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe