0
Mobiel

Huawei: technologie alleen maakt nog geen smart city

donderdag 15 september 2016 | 14:39 CET | Achtergronden

De wereldpopulatie blijft groeien. Waar de aarde nu bevolkt wordt door bijna 7,5 miljard mensen, zullen dat er in 2050 naar schatting zo'n 9 miljard zijn. Verstedelijking zet eveneens flink door. Vijftig jaar geleden leefde nog 30% in de stad, in 2050 zal dat al zijn opgelopen tot 70% (Frost & Sullivan). 

Deze ontwikkeling legt flinke druk op de beheersbaarheid van een stad. Waar steden nu gemanaged worden op afzonderlijke gebieden – departementen milieu, gezondheidszorg, verkeer, afval management – zorgt deze manier van werken voor problemen wanneer het gaat om het delen van informatie en samenwerking. Een moderne stad kan alleen dergelijke problemen oplossen, wanneer alle departementen samenwerken.

De ontwikkelingen op het gebied van cloud, big data, IoT, mobiel, SDN en smart governance faciliteren eveneens de betrokkenheid van NGO’s, universiteiten, burgers die zo meewerken aan de leefbaarheid van de stad. In een roundtable sessie tijdens Huawei Connect 2016 in Shanghai ging Joe So (CTO Industry Solutions van de Enterprise Business Group bij Huawei) dieper in op Huawei’s visie op de smart city.

De smart city bestaat niet

Dé smart city bestaat niet. Het is geen oplossing op zich, maar eerder een concept en daarmee een combinatie van verschillende smart solutions die een stad verder helpen in zijn ontwikkeling. Smart cities zetten ICT-oplossingen in om uitdagingen het hoofd te bieden. Huawei onderscheidt in een smart city drie onderdelen: smart government (bestaande uit safe city, emergency command, environmental protection en energy management), smart industry (smart tourism, smart park) en smart life (smart health, smart transport en smart education. Het stadsbestuur, bedrijfsleven en de inwoners worden op deze manier met elkaar verbonden in een alomtegenwoordig (ubiquitous) netwerk.

Een smart city promoot duurzame groei, aldus Joe So. Alle oplossingen tezamen bieden steden nieuwe kansen. Kans op het aanbieden van meer services en tegen lagere kosten. "Met ICT in de core zal smart governance steden de mogelijkheid bieden om te transformeren tot smart cities. Onafhankelijke silo’s moeten interconnected worden en wij willen graag bijdragen om daar een geïntegreerd model voor te bouwen."

Inmiddels is Huawei bij smart cities betrokken in meer dan 100 steden in 40 landen. In Singapore is een Nationwide Broadband Network (NBN) aangelegd. UFB (Ultra Fast Broadband) is uitgerold in Nieuw-Zeeland, maar ook in Kameroen heeft Huawei bijgedragen aan de netwerk infrastructuur. "De basis van smart cities ligt in connectiviteit. De laatste drie jaar is er op dat gebied veel vooruitgang geboekt. Maar ook dan is de smart city er niet plotsklaps. Er gaat een hoop onderzoek en planning aan vooraf," aldus So. 

"Het bouwen aan een smart-city begint met een survey. Een smart-city implementatie zal verschillen van stad tot stad en de beschikbaarheid van de technologie alleen maakt nog geen smart city, lost geen problemen op." De aantrekkingskracht van smart cities is groot. Steden willen smart worden. Als voorbeeld noemde So de steden Dubai, Melbourne en Nanjing waar Huawei al partnerschapen mee is aangegaan. Met enige trots meldde hij de smart city inmiddels de winning baby is van de sales-afdeling. Maar zelfs met dit gegeven in het achterhoofd meent Huawei de ontwikkeling van de smart city belangrijker te vinden, dan hun eigen omzetgroei.

Open infrastructuur, altijd en overal verbonden

Huawei gelooft in open standaarden. Ook al zijn er verschillende standaarden in gebruik en ook nog steeds in ontwikkeling, dan nog vormen deze geen belemmering, zolang deze standaarden maar open zijn. Er moet een synergie zijn tussen wat Huawei noemt: device, pipe en cloud. 

Een smart city is gelaagd opgebouwd. Aan de basis van een smart city liggen twee netwerken, te weten het ‘reguliere’ communicatienetwerk van de stad en een IoT netwerk. Deze netwerken staan in verbinding met één gemeenschappelijke cloud waarop vervolgens drie platformen actief zijn. Een ICT-platform, een big data platform en een service platform. Deze drie platformen faciliteren uiteindelijk de application-laag, met daarin de daadwerkelijke smart solutions zoals smart government, safe city en smart education.

Smart ecosysteem

Een smart city is een systeem, opgebouwd uit verschillende onderdelen. Het is daarbij belangrijk dat verschillende geledingen (top-level design, de investeringspartners, applicatieontwikkelaars) met elkaar samenwerken. Met kernwaarden consensus, complementair en open, zal Huawei zich focussen op de infrastructuur en met partners verder werken aan de ontwikkeling van het de smart. Eén enkel bedrijf kan geen smart city bouwen. Er zijn verschillende partners nodig die een heel ecosysteem opzetten, het liefst op de infrastructuur van Huawei. Op het moment dat het ecosysteem open is en blijft, zal dat steeds meer partners aantrekken. 

In Nederland heeft Huawei inmiddels Smart City overeenkomsten met Amsterdam, Amstelveen, Tilburg, Den Haag, Groningen en de Haarlemmermeer. Zo is in Den Haag getest op het gebied van evenementenveiligheid. Nieuwe technieken zijn gebruikt om het Life I Live Festival door middel van crowd control goed te laten verlopen. Een onderdeel van het Amsterdamse smart city project is dat publieke data worden vrijgegeven ten einde innovatie te stimuleren en nieuwe diensten mogelijk te maken.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe