0
Breedband

Huawei toont gigaband portfolio op Ultra Broadband Forum

woensdag 12 oktober 2016 | 10:04 CET | Achtergronden
Gigabit breedband is een basisvoorwaarde geworden voor operators, stelt Huawei. Snelle netwerken zijn nodig voor premium video, cloud en IoT, waarmee operators extra omzet kunnen genereren. De Chinese vendor presenteerde 29 en 30 september tijdens het Ultra Broadband Forum (UBBF2016) in Frankfurt zijn visie op de netwerken van morgen. Operators moeten zich voorbereiden op de komst van 4K en 8K televisie.

Bestuurslid Eric Xu is vanaf 1 oktober CEO van Huawei, als opvolger van Ken Hu in het systeem met roulerende CEO’s. De komende zes maanden geeft hij leiding aan de strategie van het bedrijf. Die strategie voor telecomaanbieders is toegespitst op ‘Video Everywhere’. Een aanbod van high-end videodiensten is voor operators dé manier om zich te onderscheiden van OTT aanbieders en de manier om te groeien in omzet en ARPU, klanten en diensten. Dat vereist echter veranderingen in de strategische positionering. 

Video als showcase

Ook is de vraag van belang of het netwerk al gereed is voor die diensten. Huawei gebruikt het congres in Frankfurt als showcase voor video. Huawei positioneert zich als end-to-end enabler voor video. Het ontwikkelt een ‘Cloud Native Convergent Video Platform’ en consultancydiensten rond cloud en video delivery. 

China Mobile heeft in de provincie Changdong VideoSense uitgerold, een oplossing om de end-to-end kwaliteit van videodiensten te bewaken. Daarmee wil de aanbieder weg van vaste KPI’s op OSS, naar dynamisch beheer in intervallen van vijf minuten, in plaats van een half uur. Het netwerk is in staat om de beeldkwaliteit te monitoren en snel bij te sturen, zegt Huawei daarover. 

Huawei ontwikkelt ook de apparaten voor in de huiskamer: modems, routers en 4K set-top boxen. Voor modems heeft het een eigen chipset ontwikkeld waarop open middleware draait. Operators kunnen daarop ook Smart Home toepassingen aanbieden. Huawei toonde ook een reeks producten die zijn ontwikkeld in een overeenkomst met twee Chinese merken, zoals deursensoren en rookmelders. 

Voor diensten is het wel een vereiste dat de netwerken er gereed voor zijn. Centraal in de visie op netwerken staat FMC: de portfolio voor fixed-mobile convergentie. Na FMC 1.0 (breedband) en FMC 2.0 (contentdiensten, zoals triple play) volgt volgens Huawei nu FMC 3.0.

Clouddiensten spelen daarin een grote rol, niet alleen voor consumentenproducten als video, maar ook voor zakelijke diensten en voor het Internet of Everything. 

Gigaband op aansluitnetwerken

Een bandbreedte van 1 Gbps per huishouden is het doel voor convergente spelers, stelt David Wang, president Network Solutions. Hij gaat uit van een ‘ABC’, met de A van ARPU Growth, B van Bandwith en C van Cost. Voor de gewenste groei van ARPU is het noodzakelijk om de bandbreedte sterk te vergroten en tegelijkertijd de kosten onder de duim te houden. Voor de bandbreedte levert Huawei een ‘Any Media’ portfolio van apparatuur. Onder meer voor hoge capaciteit glasvezel in het transportnetwerk, met nieuwe apparatuur die het energieverbruik met een factor 1.000 reduceert. 

Voor aansluitnetwerken ontwikkelt Huawei op DSL, coax, FTTX en combinaties met draadloos, zoals microwave om de afstanden in een DSL-netwerk te overbruggen, of hybride DSL/LTE aansluitingen voor het buitengebied. 

Huawei heeft netwerkapparatuur voor Vectoring en voor G.Fast, de standaard voor koper op zeer korte lijnen. Over korte afstanden kan 1 Gbps bandbreedte worden aangeboden, maar 5 Gbps NG.Fast apparatuur is in ontwikkeling. Onder meer BT en Swisscom hebben voor G.Fast gekozen. 

TDC, de incumbent van Denemarken, gaat Huawei’s 10 Gbps apparatuur gebruiken voor Docsis 3.1 op het kabelnetwerk, met als doel om in 2017 1000 Mbps af te leveren in de helft van de huishoudens. Huawei toonde verder een prototype van 25 Gbps apparatuur voor coax, met spectrum tot 3 GHz. Dat is echter nog niet gestandaardiseerd.

Ook voor FTTH heeft Huawei end-to-end apparatuur in huis, waarbij ook al wordt gekeken naar 10G verbindingen tot in een huishouden. In het thuisnetwerk is 300 Mbps tot in alle hoeken van het huis het streven met een combinatie van Wifi, bedraad en powerline. 

Roadmap voor operators

De ITU Broadband Commission benadrukt het belang van internetconnectiviteit. In 2010 heeft de VN als doel gesteld dat 40 procent van alle huishoudens eind 2015 online zou zijn. Dat is 41 procent geworden, maar daar staat tegenover dat de doelstelling is gemist om de 15 procent te halen in de allerarmste landen. Dat wordt naar verwachting eind dit jaar bereikt.  

De apparatuur is nu of snel genoeg beschikbaar, maar de uitrol stelt de operators voor grote uitdagingen. Tijdens het UBBF congres presenteerde een reeks vaste operators de visie op de transformatie van de netwerken. 

Voor FTTH zijn aansluitingen van 10 Gbps al een doel, stelden Hong Kong Telecom (HKT) en Du (Verenigde Arabische Emiraten). Deze bedrijven gelden dan wel als voorbeelden van operators die volop investeren en de luxepositie hebben dat ze de top van de markt bedienen.

HKT is begonnen bij de torenflats, omdat die een snelle return-on-investment bieden, en sluit ook de villawijken aan. Het biedt een premium-servicelevel waarbij klanten vooraf meebetalen aan de aansluiting, in een enkel geval tot 150.000 Hong Kong dollar (meer dan 17.000 euro). HKT ontwikkelt ook ‘Fiber To The Yacht’, een netwerk waarop megajachten worden aangesloten als die in de haven afgemeerd liggen.

Ook in Dubai is een hoge ARPU haalbaar, waarbij de aanleg ook nog greenfield is, zonder legacy netwerken. De incumbent toont zich zeer ambitieus in het volledig uitrollen van FTTX en LTE op basis van de allerbeste apparatuur.

Legacy en transformatie

In Europa zorgt de legacy voor hoofdbrekens, blijkt uit de cases van Telefónica en TIM (Italië). De incumbents hebben een kluwen van netwerken waaraan gaandeweg steeds meer is toegevoegd, zonder dat de oude structuren werden afgebroken, zoals ATM en TDM. 

TIM ziet de vraag naar bandbreedte groeien, maar loopt achter met de ontwikkeling van snel breedband. Om de oude diensten uit te faseren, wordt een ingewikkelde klus. Het bedrijf ontkomt er niet aan om wederom apparatuur bij te plaatsen, terwijl oude netwerken nog blijven draaien.

Telefónica staat aan het begin van het Fusion-project, waarvoor Huawei strategisch partner is. Binnen enkele jaren wil Telefónica het vaste core netwerk sterk vereenvoudigen en alle niet-gestandaardiseerde apparatuur en centrales ontmantelen, zowel in Spanje als in Latijns-Amerika. 

KPN heeft die strategische ombouw in het vaste core netwerk de voorbije jaren juist al uitgevoerd. Alle netwerkelementen zijn gemigreerd naar nieuwe apparatuur in de 161 Metro Core (MC) locaties, centrales die een regio met gemiddeld ruim 100.000 inwoners voorzien van telefonie, internet en tv. KPN toont zich zeer tevreden over die operatie en de samenwerking met Huawei.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe