0
Breedband

Huawei: video en VR vereisen gigabitsnelheden

vrijdag 4 maart 2016 | 11:25 CET | Achtergronden

Over vijf jaar is gigabit breedband noodzakelijk op de consumentenmarkt, stelt Huawei. Nieuwe toepassingen zoals virtual reality en smart home stellen niet alleen eisen aan bandbreedte van internetverbindingen, maar ook aan de latency. Op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona gaf Huawei een visie op de 5G-roadmap voor thuis.

Huawei Carrier Business Group ontwikkelt netwerktechnologie voor vaste en mobiele netwerken, zowel voor 4G/5G als voor glasvezel en kabel. Daarnaast heeft de Enterprise Business Group toepassingen in de aanbieding, zoals datacenteroplossingen voor aanbieders van tv. 

Huawei labelt de visie op netwerken als Gigaband, een samentrekking van gigabit en broadband. Tijdens een mediabriefing op het MWC toonde Ryan Ding, Chief Product and Solutions Officer, één slide met drie bullets:

  • - 10 Gbps
  • - U-vMOS
  • - 90% dekking

Het bedrijf wil de komende jaren een portfolio in de markt zetten van snellere netwerkdiensten, met als uitgangspunten 10 Gbps op netwerken en 90 procent dekking voor consumenten en bedrijven.

Video-kwaliteit als maatstaf

Die hogere snelheid alleen is niet het doel op zich, maar is gekoppeld aan een hogere kwaliteit van diensten. Huawei heeft een methodiek voorgesteld voor het berekenen van de kwaliteit, U-vMOS.

De Mean Opinion Score (MOS) is een gangbare maatstaf voor de kwaliteit van telefonie. Ooit luisterden testers in een geluiddichte studio naar telefoongesprekken, om die te waarderen op een schaal van 1 tot 5. Naderhand is deze test van een mathematische analyse voorzien. De perfecte 5 is voor telefonie nog steeds buiten bereik, al zorgen nieuwe codecs en HD kwaliteit wel voor geleidelijk hogere scores. 

Huawei heeft de v van video toegevoegd en een meetschaal ontwikkeld om de kwaliteit van (HD, 4K, 8K) video te meten. De ITU zal dat overnemen, stelt Ding.

Voor video is de end-to-end snelheid van de delivery een factor van betekenis. Hij stelt dat het bij huidige aanbieders wel zeven tot acht seconden kan duren voordat een opgevraagd IP-video begint af te spelen. Voor een opname is laden en bufferen nog enigszins hanteerbaar, maar voor videobellen ligt dat al anders. VR stelt nog hogere eisen, doordat latency kan leiden tot desoriëntatie bij de gebruiker. 

Daarnaast vraagt VR ook om hogere bandbreedtes. Zodra virtual reality tot ontwikkeling komt, is de gemiddelde bandbreedte van 1 Gbps per gebruiker een conservatieve schatting, denkt Ding, zeker in de megasteden.

Latency wint dus aan belang, maar ook nu is een goede video-kwaliteit al een onderscheidende factor, stelt Huawei. BT Sports, de betaalzender in het Verenigd Koninkrijk, zendt voetbal uit in 4K en biedt per wedstrijd vier verschillende camerafeeds. Voor consumenten is ‘Mbps’ een vaag begrip: ze willen dat het tv-beeld op hun UHD televisie tot zijn recht komt. BT Sports zorgt er wel voor dat huishoudens hun pakket opwaarderen naar een hogere internetsnelheid.

Gigaband is overigens niet alleen een visie, maar ook een product. Huawei ontwikkelt videoplatforms en CDN’s voor onder meer Proximus. Ook maakt het producten voor core-netwerken en aansluitnetwerken. TDC, de voormalige PTT van Denemarken, investeert in de uitrol van Docsis3.1 van Huawei. Volgens Huawei is het noodzakelijk om in de hele keten de snelheid te optimaliseren. 

90% dekking

90 procent van de huishoudens en bedrijven moet gigabit krijgen. Op korte termijn is de doelstelling al 300 Mbps, zegt Ding, via FttX en via upgrades aan de laatste meters van koper en coax. De resterende 10 procent krijgt geen gigabit, maar wel aanzienlijk hogere snelheden dan nu, via WttX. (Wireless tot he Home/Office).

Dat is een voorstel om 5G radiotechnologie ook te gaan gebruiken als alternatief voor vast breedband. Over een paar jaar moet er per site tientallen gigabits beschikbaar zijn, door inzet van een groot aantal gecombineerde antennes (Massive MIMO) en efficiëntere overdracht via (256 QAM). Die capaciteitssprong in mobiele netwerken die over een paar jaar komt, kan ook worden bijgezet om de vaste toegang te verbeteren.



tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe