0
Mobiel

Huawei werkt met X-Labs aan eerste toepassingen voor 5G

maandag 20 maart 2017 | 15:12 CET | Achtergronden
Op het Mobile World Congress (MWC) heeft Huawei X-Labs gepresenteerd, een open platform voor onderzoek naar toepassingen van 5G. Met een netwerk van partners richt het bedrijf zich op vier kansrijke gebieden: drones, VR/AR, robots en connected car. 

X-Labs is eind 2016 opgezet, vertelt Peter Zhou, chief marketing officer van Huawei Wireless Solutions. Bedrijven die op het MWC participeerden waren Intel, GE, Bosch Connected Devices and Solutions, Toshiba, Philips Lighting, Noitom, Continental, DNP en CloudMinds. Ook de Chinese mobiele operator CMCC is betrokken bij X-Labs. 

X-Labs is een overkoepelende naam voor een reeks projecten. Het is niet op één plek gevestigd, met een vast omlijnd aantal medewerkers, verduidelijkt Zhou. Met X-Labs heeft Huawei zich tot doel gesteld om via projecten de toepassingen voor 5G al te ontwikkelen, terwijl de standaard nog moet worden gedefinieerd en vastgelegd. De ervaringen uit de projecten kunnen het proces van standaardiseren en testen vooruit helpen en bijdragen aan de ontwikkeling van 5G producten. 

Een concreet voorbeeld is de inzet van UAV’s of vliegende drones voor allerlei inspectietaken. Naar verwachting groeit het aantal drones de komende jaren in steeds meer sectoren van overheid en industrie. Een drone heeft een wireless verbinding nodig met voldoende capaciteit voor – vaak – camera feeds of meetinstrumenten. Een exacte besturing vergt een betrouwbare verbinding met een lage latency. 

Cell-site inspecties

Op de beursvloer in Barcelona presenteerde Huawei een concept voor cell-site inspecties. Een bestaande site voor het macronetwerk krijgt dan een landingsplatform voor een drone, inclusief plaat om de accu van de drone inductief op te laden. Alle communicatie loopt uiteraard via dat mobiele netwerk. Een mobiele operator kan zulke UAV’s inzetten voor eigen inspectietaken, maar ook de capaciteit verhuren aan bedrijven en overheden. 

Drones kunnen nu al worden ingezet met een radioverbinding via licentievrij spectrum of via LTE. Qua capaciteit en betrouwbaarheid heeft 5G echter meer te bieden dan de huidige mogelijkheden. Dat geldt ook in stedelijk gebied, waar de kans op incidenten groter is. De industrie is zich er terdege van bewust dat er wettelijke barrières zijn. Ook daarvoor wordt de oplossing gezocht in de techniek. Exacte plaatsbepaling maakt het mogelijk om de vlieghoogte te handhaven en geofencing toe te passen, waarbij de robot een voorgeschreven route volgt en/of automatisch wegblijft van gevaarlijke locaties.

Robotica

Een tweede toepassingsgebied voor X-Labs is industriële robots, met een precieze aansturing. Voor vast gemonteerde robots is een bedrade oplossing uiteraard mogelijk, maar met een lokaal 5G netwerk kan een robot ook mobiliteit krijgen. Huawei werkt onder meer samen met producent Kuka Robotics aan het integreren van 5G toepassingen.  

Op het MWC gaf Huawei ook al een voorschot op toepassingen in AR en VR. Ontwikkelaars van Augmentend en Virtual Reality verwachten dat op termijn de rendering van beelden kan worden weggehaald uit de headset of de gaming console en in de cloud kan worden ondergebracht. Dat stelt echter hoge eisen aan de end-to-end latency in netwerken. Ook voor mobility en outdoor VR is een snelle wireless verbinding noodzakelijk. 

De combinatie van snelheid en betrouwbaarheid is ook nodig bij de ontwikkeling van V2X, communicatie tussen voertuigen en infrastructuur. De markt voor verkeersveiligheid, connected car en coöperatieve intelligente transportsystemen (C-ITS) wordt op honderden miljarden geschat. De investeringen zijn echter zo groot, dat die over een langere periode moeten worden gespreid. Huawei is een grote leverancier van modules voor embedded connectiviteit in auto’s, die altijd in verbinding staan met een cloudplatform. Huawei levert ook diensten voor telematica in het verkeer voor 4G-netwerken.

Industrietrends

Overigens laten de andere grote vendors van 5G zich niet onbetuigd. Allemaal hebben ze de ontwikkeling van 5G opgepakt in samenwerking met overheden, grote mobiele operators en bedrijven uit industriële sectoren. De automotive sector bijvoorbeeld kan het zich niet veroorloven om afhankelijk te zijn van één maker van netwerkapparatuur. De technologie moet bij voorkeur wereldwijd beschikbaar zijn in alle markten en netwerken. Ericsson heeft op MWC samenwerking aangekondigd met netwerken Vodafone, Orange en TIM, en Comau, een bedrijf in industriële automatisering. Nokia Bell Labs werkt onder de naam 'Future X Network' aan toepassingen, waaronder ook 5G video en drones. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe