0
Mobiel

Huawei zet in op sterke groei van de clouddiensten

maandag 2 oktober 2017 | 16:29 CET | Achtergronden

Huawei wil de komende jaren sterk groeien als aanbieder van clouddiensten.  In eigen land heeft het bedrijf een sterke positie opgebouwd in Public Cloud, met overheid en enkele verticals als grote klanten. De daarmee ontwikkelde expertise wil Huawei gaan exporteren. In Europa wordt samengewerkt met grote operators om schaal te bereiken met cloud- en enterprise diensten. Tijdens het congres Huawei Connect 2017 (5 tot en met 7 september) presenteerde Huawei een serie nieuwe producten en diensten en gaf het een update op de strategie. 

Alle producten, software en diensten worden gerangschikt in drie horizontale oplossingen: IoT, CloudCampus (voice, data en video) en Datacenter. Die horizontals worden geschikt gemaakt voor enkele belangrijke verticals: overheid, financiële sector, energie en industrie. 

Smart City en Safe City voor overheid

Een belangrijke toepassing van public cloud is Smart City en Safe City, stadsbreed toezicht met camera’s. De politie van de Chinese stad Shenzhen heeft 20.000 mensen in dienst, voor een stad met ca. 22 miljoen inwoners. In de stad hangen in totaal 1,3 miljoen videocamera’s, daarvan zijn er 60.000 met HD video, digitale zoom en gezichtsherkenning. Per dag levert dat ongeveer 10 miljoen foto’s op, die met AI worden geanalyseerd.

De stad en Huawei zijn bezig om alle camera’s te combineren tot één systeem. De cameranetwerken van de eerste generatie waren nog via IP verbonden, maar inmiddels liggen er glasvezel cityringen met 400G capaciteit. De politie heeft als doel om elk misdrijf binnen 24 uur op te kunnen lossen. 

Tijdens een van de keynotes op het Huawei Connect congres waren beelden te zien van een bezoeker aan het congres. De gezichtsherkenning op de camera’s is gebruikt om precies na te gaan welke route hij heeft afgelegd door het congrescentrum. 

Shenzhen en enkele andere steden dienen ook als proof of concept voor toezicht op nog grotere schaal. De Chinese overheid wil daarna alle cameranetwerken in het hele land in één systeem zetten, zodat misdrijven landelijk kunnen worden opgelost. 

Smart City IoT netwerken

De overheid is dus een grote investeerder in clouddiensten. Huawei levert diensten ook aan gemeentelijke diensten. De Chinese miljoenenstad Weifang heeft een city level IoT cloud, met overal connectiviteit voor IoT. Als het netwerk er is, volgen de toepassingen vanzelf. Dat gaat van camera’s naar slimme afvalcontainers en putdeksels: als een putdeksel op een riool wegspoelt, is dat een teken dat er wateroverlast is. 

Huawei citeert de Wet van Metcalfe: hoe meer apparaten zijn aangesloten, hoe meer verbindingen er mogelijk zijn en hoe meer waarde die verbindingen opleveren. Die wet gold een eeuw geleden voor vaste telefonie en geldt nu enigszins vergelijkbaar voor IoT. 

Dat de steden er zo veel in investeren, is overigens geen luxe, maar bittere noodzaak om de leefbaarheid op peil te houden. China heeft al een aantal megasteden met meer inwoners dan heel Nederland, met groeicijfers die in Europa ondenkbaar zijn. 

IoT in de energie- en bancaire sector

Een andere belangrijke vertical is energie. Huawei is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot wereldmarktleider in de productie van controllers en AC-DC-converters voor zonnepanelen. 

Het levert diensten aan Veolia, het Franse conglomeraat van energie- en afval diensten en aan Enel, het energiebedrijf uit Italië. In samenwerking met GE en Honeywell worden smart building toepassingen ontwikkeld.  

In China is ook de financiële sector een grote afnemer geworden van high performance computing. (HPC). Verzekeraar CPIC zet petascale computing in om risicoanalyses te maken, tot op het niveau van individuele polishouders. 

Groeien via Europese telco Clouds

Buiten China is het beeld anders. De Amerikaanse markt is voor Huawei gesloten, maar in Europa zijn die belemmeringen er niet of minder. Huawei levert datacenters en HPC aan grote bedrijven zoals Volkswagen en Daimler en werkt samen met Europese bedrijven om diensten te ontwikkelen. 

Buiten China werkt men samen met de operatorgroepen Deutsche Telekom, Orange Business Services en Telefónica voor de ontwikkeling van clouddiensten. Die zijn sterk in Europa en enkele andere regio's. Zo is Telefónica ook sterk in Zuid-Amerika.

AI wordt onderdeel van Enterprise diensten

De combinatie van Enterprise diensten en Artificial Intelligence wordt samengevat als EI: Enterprise Intelligence. 
Huawei gaat een basale dienst leveren bestaande uit machine learning, deep learning en grafische analyse, samen met aan AI gerelateerde taken zoals training. Via API’s gaat het bedrijf toegang geven tot herkenning van beeld, spraak en natuurlijke taal. 

Deels komen die AI-taken op speciaal ontwikkelde processoren, zoals de Kirin 970 die Huawei in september heeft aangekondigd. Deze Native AI komt te zitten in smartphones van het merk, maar mogelijk ook in andere apparaten voor de zakelijke markt. 

Als voorbeeld noemt men OCR (optical character recognition). Bij het automatisch inlezen van handgeschreven teksten zijn de cijfers vaak moeilijker dan de letters. In een deel van de wereld begint met het cijfer 8 vanuit het midden, of juist vanuit het bovenste punt. Dat levert heel verschillende resultaten. Huawei claimt dat hun platform de hoogste rapportcijfers haalt.  

Huawei noemt verder als unique selling point dat het zelf geen analyses uitvoert op de datasets van klanten. Daarmee positioneert Huawei zich als bedrijf dat geen data mining toepast om er zelf diensten mee te ontwikkelen, iets waar Alphabet bekend om staat. 

Huawei levert zelf datasets, bijvoorbeeld uit eigen bedrijfsvoering en logistieke processen. Maar vooral zullen klanten hun eigen datasets meebrengen voor analyse. 

Huawei in China marktleider in cloud

Op de markt voor ethernet switches en storage is Huawei in China marktleider. Volgens berekeningen van IDC en Gartner met 238% groei in klanten en 250% groei in resources, met meer dan veertig nieuwe diensten. Buiten China is het in die twee takken van sport een sterke groeier. In servers is Huawei wereldwijd de nummer drie, in een markt die wordt gedomineerd door Amerikaanse bedrijven. Huawei stelt dat het diensten levert aan 197 van de 500 grootste bedrijven

Huawei heeft onlangs een Cloud Business Unit & IT Product Line gevormd. Dat zal geen vierde Business Group worden, maar een 'huisleverancier' zijn voor de Enterprise Business Group (EBG). Deze EBG levert diensten aan bedrijven en verticale sectoren. De laatst gerapporteerde omzet van was 6,1 miljard dollar, inclusief de omzet uit cloud en IT producten.



tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe