0
Algemeen

Imagine en Huawei gaan aantonen of FWA werkelijk een alternatief is voor FTTH

woensdag 16 augustus 2017 | 15:19 CET | Achtergronden

Keren de kansen voor het draadloze alternatief voor de vaste lijn? Nu Huawei zijn gewicht erachter gooit in een grootschalig Iers initiatief, lijkt het er inderdaad op. Juist in Ierland staat de concurrentie van mobiel en vast op scherp omdat niet één maar twee partijen FTTH aanleggen, terwijl de kabel zijn bereik uitbreidt. Voorlopig blijft het de vraag of FWA (fixed-wireless access) de vaste lijn werkelijk, op grote schaal, kan vervangen. Imagine Communications in Ierland is in ieder geval een initiatief om in de gaten te houden. En anders zal de mobiele markt op 6G moeten wachten eer FWA een alternatief wordt voor FTTH.

Vast en mobiel steeds meer verweven

Vast, mobiel en draadloos zijn op verschillende manieren met elkaar verweven. Glasvezel is de meest stabiele infrastructuur met de grootste capaciteit, mobiel geeft de gebruiker vrijheid en draadloos verlost hem van dure c.q. hinderlijke kabels. Stilaan worden glasvezelnetwerken steeds groter door fiber-deep toe te passen: glasvezel komt steeds dichter bij de eindgebruiker in de buurt, zowel in vast (VDSL, Docsis) als in mobiel (verdichting voor 5G).

De verwevenheid bestaat op verschillende niveaus:

  • Straalverbindingen vormen deel van mobiele infrastructuur, al worden zij steeds meer vervangen door glasvezel (FTTS, fibre-to-the-site). Mobiele netwerken bestaan voor een steeds groter deel uit glasvezel.
  • WiFi is een technologie die met evenveel gemak als verlengstuk van vast als van mobiel gezien kan worden. Voor het vaste netwerk is het een kwestie van gemak (draadloos), voor het mobiele netwerk gaat het om meer: off-loading. Zo'n 70 procent van de mobiele data gaat, in Nederland, immers via WiFi en niet over het mobiele netwerk.
  • Er zijn routers op de markt die aan de 'achterkant' zowel door DSL als door LTE gevoed worden. Operators zetten deze vooral in waar het DSL-netwerk een zwak signaal geeft. Ook KPN levert deze dienst.
  • De CTO van Liberty Global suggereerde onlangs dat de onderneming voor een belangrijke keuze staat nu 5G voor de deur staat: gaat men samenwerken met een mobiele operator, of gaat men zelf 5G aanleggen op basis van het eigen (fiber-deep) HFC-netwerk?
  • Bij de ontwikkeling van 5G staan het IoT (internet-of-things) en de vervanging van de vaste lijn centraal. De meningen lopen hierover wel uiteen: waar AT&T en Verizon fixed-line replacement centraal stellen, daar laat T-Mobile US niet na er de draak mee te steken: "The carriers’ vision for 5G’s potential is mind-numbingly limited. We are talking about amazing technology here, and they can’t see beyond their own self-interest. AT&T wants to 'connect your world' by connecting your microwave and everything else in your life – including your bank account – to AT&T. Verizon’s grand vision is that you can cancel your fixed broadband and watch Netflix at home with wireless Verizon broadband. Double yawn. (...) With incredibly low latency, very high bandwidth and sensors capable of decade-long battery life, 5G networks are set to enable one of the biggest tech transformations in history."
  • Google (Project Loon, Project Wing, SkyBender) en Facebook (Aquila) hebben diverse initiatieven die op basis van drones en heteluchtballonnen. SpaceX (Elon Musk, Google) en OneWeb (Greg Wyler, Airbus, Bharti, Qualcomm, Virgin, Coca-Cola e.a.) gaan de komende jaren wereldwijde satellietvloten lanceren voor internettoegang in buitengebieden. O3b Networks (SES), SES en Viasat/Eutelsat leveren al breedband-via-satelliet.

FWA revival

FWA (fixed-wirless access) of WLL (wireless local loop), zoals het in het verleden heette, maakt een revival door. De basis ervan bestaat meestal uit een stationaire (niet-mobiele) verbinding in een 'hoge' frequentieband. In Nederland biedt Greenet dit aan. Google Fiber legt FTTH aan in de VS, maar kiest in bepaalde situaties voor draadloos (via het overgenomen Webpass) als alternatief voor de aansluitlijn. SoftBank investeert in een start-up (Altaeros) die op basis van 'SuperTowers' internettoegang wil aanbieden. In de VS (Boston) biedt Starry Inc voor 50 dollar per maand een 200/200 Mbps verbinding aan op basis van een buitenantenne en een WiFi-router voor binnen.

Imagine en Huawei met WTTx tegen FTTH en de kabel

Het meest ambitieuze project is wellicht dat van Imagine Communications in Ierland, omdat het landelijk (niet alleen in buitengebied) wil aanbieden en omdat het een grote partij (Huawei) achter zich heeft. Bovendien is Ierland een markt waar twee partijen FTTH aanleggen: eir en SIRO (joint venture van Vodafone en energiebedrijf ESB), terwijl Virgin Media (Liberty Global) zijn kabelnetwerk uitbreidt (Project Lightning), ook in Ierland. In een test zijn al 16.000 huishoudens aangesloten en nog eens 100.000 hebben zich ingeschreven. De aanleg start in oktober en moet in 2019 85 procent dekking bereiken. Huawei omschrijft zijn apparatuur als WTTx (wireless-to-the-x) en ook als 4.5G en (pre) 5G.

In dit competitieve klimaat is het zeer interessant de ontwikkeling van mobiele/draadloze technologie te monitoren. Is het dan eindelijk toch in staat de vaste lijn, zelfs FTTH, te vervangen? Of moeten we misschien op 6G wachten eer de mobiele sector zijn 'heilige graal' bereikt?

U wil in één dag worden bijgepraat over alle ontwikkelingen in de TMT-markt? Bezoek dan ons jaarlijkse congres Telecom Insights op 15 november in Den Haag. Deze dag biedt tevens een ideale gelegenheid om te netwerken.


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe