0
Breedband

Industrial IoT in Nederland in de startblokken

donderdag 30 juni 2016 | 11:39 CET | Achtergronden
Nederland staat wereldwijd op de vijfde plaats als het gaat om het aantal IoT-devices per honderd inwoners. Dat blijkt uit een studie naar het Industriële Internet van het World Economic Forum. Er zijn in Nederland 24,7 IoT-gerelateerde verbindingen per 100 inwoners waarmee Nederland eindigt achter Zuid-Korea, Denemarken, Zwitserland en de VS. Ook op het gebied van het industriële Internet of Things specifiek (IIoT) komt Nederland goed mee, al liggen er nog de nodige uitdagingen voordat digitale ecosystemen binnen organisaties volledig tot wasdom zijn gekomen.

Vooralsnog zetten organisaties IoT-oplossingen in voor procesoptimalisatie en het verbeteren van de dienstverlening terwijl werkelijk disruptieve toepassingen nog op zich laten wachten. Uit een recent verschenen onderzoek van Sogeti blijkt dat een ruime meerderheid van de bedrijven (>100fte) op een of andere manier met IoT bezig is; hetzij via concepten, pilots of (eenvoudige) toepassingen.

Nederland nog in ‘meet-fase’

Ruim de helft (56%) van de onderzochte organisaties geeft in het Sogeti-onderzoek aan kwaliteitsverbetering te zien als doelstelling van een IoT-implementatie, gevolg door kostenverlaging in de processen (48%) en meer controle en/of inzicht (34%). Slechts 10 procent zegt IoT in te zetten voor de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen.

Organisaties die IoT links laten liggen, hebben daarvoor meerdere redenen. De belangrijkste daarbij is het ontbreken van een businesscase, 28 procent zegt die niet direct te zien. Een kwart geeft aan dat IoT geen prioriteit vanuit de directie geniet en 23 procent vindt het nog te vroeg om in te zetten op het Internet of Things.

Nederlandse bedrijven lopen voorop met IoT, zo’n 90 procent van de bedrijven doet ‘iets’ met IoT, al is het nog aftasten waar de winst kan worden behaald. Een kwart van de organisaties weet nog niet goed wat de mogelijkheden zijn en bovendien vindt ruim een vijfde dat de technologie niet onvoldoende is uitontwikkeld. Op speelt interne weerstand bij 21 procent van de organisatie een rol, net als het ontbreken van standaarden. Ook schort het regelmatig aan de benodigde interne kennis.

Bedrijven met een IoT-budget besteden gemiddeld genomen 2.5 miljoen euro per organisatie per jaar. Zij investeren dat vooral in het softwareplatform dat noodzakelijk is om één en ander aan te sturen en de integratie met bedrijfsapplicaties. 32 procent van het budget gaat op aan connectiviteit.

Recent onderzoek door Gartner toont aan dat 43 procent van alle organisaties wereldwijd tegen het einde van 2016 één of meer IoT-oplossingen in de bedrijfsvoering of interne werkprocessen zal hebben toegepast. Momenteel doet 29 procent van de organisaties dat. Nog eens 14 procent van de respondenten stelt dat men één of meer IoT-oplossingen zal gaan toepassen voor het einde van het lopende jaar. Aan het einde van 2017 verwacht nog eens 21 procent van de organisaties dat men IoT-oplossingen zal inzetten.

Providers stappen in

De voorbije maanden lieten Nederlandse providers zich regelmatig horen over het Internet of Things. Terwijl KPN vol inzet op LoRa(WAN) om apparaten onderling te verbinden, kiezen Vodafone en T-Mobile voor NB-IoT als beste technologie voor LPWA-netwerken. Tegelijkertijd rollen ook de eerste IoT-oplossingen, hoewel nog in testmodus, van de band en wordt daarvoor de samenwerking opgezocht met spelers uit uiteenlopende sectoren.

Recente ontwikkelingen:

  • Vodafone sprak zijn steun uit voor NB-IoT als standaard voor IoT-communicatie. De provider stelde onlangs dat NB-IoT inmiddels is erkend als beste technologie voor een breed pallet aan diensten en applicaties. Zo biedt de standaard legio voordelen waaronder een gegarandeerde QoS, security, open standaarden en maakt NB-IoT gebruikt van bestaande infrastructuur. Deze maand stapte Vodafone in een smart city-samenwerking met VolkerWessels Telecom waarbij small cells zaken als smart lighting, camerabeveiliging en luchtkwaliteitmeters moeten gaan ondersteunen. In maart sloot Vodafone al een soortgelijk samenwerkingsverband met Philips Lighting.
  • KPN voltooide deze maand landelijke dekking van zijn LoRa-netwerk terwijl eerder nog werd uitgegaan van het najaar. Vorige maand stapte KPN in een samenwerking met afvalverwerker Suez om samen onderzoek te doen naar de toepassingen van het LoRa-netwerk voor een veiligere, efficiëntere en duurzamere inzameling en vernietiging van vertrouwelijke of gevaarlijke producten. 
  • T-Mobile is niet van plan een eigen IoT-netwerk op te tuigen, maar in plaats daarvan kan de provider op zijn bestaande 4G-netwerk NB-IoT, een Low Power Wide Area-netwerk (LPWA), uitrollen. Deze maand toonde T-Mobile in samenwerking met Huawei een smart parking-oplossing op basis van NB-IoT. T-Mobile zegt voor de ontwikkeling van IoT-oplossingen te leunen op de strategische kennis van moederbedrijf Deutsche Telekom, dat deze week zijn eerste partnerships (Cisco, GE) voor de ontwikkeling van het industriële internet presenteerde. Verder hoopt T-Mobile op informele wijzen ideeën op te doen.

Alternatieven zijn er inmiddels ook, hetzij landelijk of regionaal 
  • Aerea communiceerde eind mei de landelijke dekking van zijn eigen IoT-netwerk gebaseerd op de technologie van SIGFOX, afkomstig van de gelijknamige Franse netwerkprovider die ook actief is in onder meer Belgie, Frankrijk en Spanje. Aerea werkt in Nederland samen met Tele2 en lopen er tests met T-Mobile.
  • In het Westland zal eind juni een LoRa-netwerk zijn uitgerold waarvan in eerste instantie de kas- en tuinbouw zal profiteren. Naar verwachting moeten zaken als het binnenhalen van data uit het veld, specifieke teeltgegevens in kaart brengen, meten van grondwaterdiepte of de temperatuur in kaart brengen efficiënter kunnen worden gerealiseerd.
  • Ook in de Achterhoek zal LoRa worden ingezet om digitale innovaties te bevorderen. Eind maart activeerden 'Het Internet Huis' uit Doetinchem en 'LNAGRO de Ondernemerij' uit Ulft een IoT-testnetwerk in de Gelderse regio. Het LoRa-netwerk moet landbouwers ondersteunen bij onder meer meting en analyse van de productiviteit van de veestapel.
  • De Nederlandse IoT-startup The Things Network (TTN) verwacht deze zomer een dekkend LoRaWAN-netwerk te hebben in de meeste Nederlandse steden. TTN werkt in Nederland samen met onder meer Eurofiber en Voiceworks. TTN werkt op basis van ‘communities’ waartoe onder meer Amsterdam, Utrecht, Groningen, Zwolle en Geleen behoren.
  • Eind vorig jaar startte Intermax met de uitrol van een eigen M2M-netwerk op basis van LoRa in Rotterdam. Het hosting- en cloud-bedrijf werkt hiervoor samen met Rotterdam internet eXchange, Teqplay, Eneco, de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam, Teach32, Hogeschool Rotterdam, Willem de Kooning Academie, het HavenLab, het Rotterdam Logistics Lab, CIC (Cambridge Innovation Center) en Deloitte. 


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe