0
Breedband

IoT: van demonstratie naar concrete voorbeelden tijdens MWC 2017

woensdag 15 maart 2017 | 13:10 CET | Achtergronden

Net als vorig jaar was IoT een prominent onderwerp tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. De progressie die door veel partijen binnen de IoT-waardeketen werd geboekt, kwam tot uiting in de vele geshowde nieuwe producten en ontwikkelingen en de aankondigingen van technologische stappen en samenwerkingen. Het is onmogelijk om alle ontwikkelingen te bespreken, maar we zullen in deze nieuwsbrief de belangrijkste trends weergeven, met een focus op IoT waarbij telecomspelers betrokken zijn.

Dit jaar waren er meer concrete voorbeelden van diverse IoT applicaties, vergeleken met vorige jaren. Er werden veel samenwerkingen aangekondigd, zoals de ontwikkeling van nieuwe platformen, en verschillende bedrijven lieten technologische vooruitgang zien. Telit bijvoorbeeld showde live een Cat M1 netwerk app. Ook was er veel aandacht voor de 5G roadmap en de mogelijkheden van 5G. Hoewel het aantal connected devices de komende jaren zal blijven groeien, voorzien velen dat de daadwerkelijk explosieve groei van IoT pas plaatsvindt als 5G geïmplementeerd is.

Volgens Mats Granryd, algemeen directeur van de GSMA, zullen intelligente netwerken ervoor zorgen dat mobiel aan de basis staat van de zogenaamde vierde industriële revolutie. "In de kern van deze revolutie staan honderden miljarden verbindingen. Zij ontvangen en communiceren belangrijke informatie over hun omgeving, waardoor de digitale economie meer en meer binnendringt in elk aspect van ons leven," zei hij.

IoT voor de consument

Tijdens MWC 2017 werden nieuwe producten op het gebied van IoT hardware tentoongesteld, zoals Intel’s LIQD range van LTE-gebaseerde devices. Deze zijn voorgecertificeerd en ontwikkeld met het oog op het drastisch verlagen van de time-to-market. Er was een groot aantal productaankondigingen aan de applicatiezijde, zoals de samenwerking tussen Vodafone en Samsonite. Zij bieden een bagagetracker op basis van NB-IoT. Telefonica kondigde samen met IoT platform GTX de SmartSoles-producten aan. Ook de connected car kreeg meer aandacht dan in voorgaande jaren. Zo kondigden Ford en Vodafone aan samen te werken aan in-car WiFi.

IoT voor de industrie

Naast de consumentenoplossingen is er een immer groeiend gebied dat focust op industriële IoT, met voorbeelden op het MWC van implementaties bij John Deere en Caterpillar, en Ericsson dat een samenwerkingsverband aankondigt met Comau, specialist in industriële automatiseringsproducten. Ericsson en China Mobile stelden ook een prototype van een 5G-enabled Smart Factory lopende band te toon. Deutsche Telekom onthulde nieuwe leden van zijn ngena alliantie, met een focus op Industry 4.0 waarin machines en ook onderdelen van machines van sensoren zijn voorzien. Hoewel de vooruitzichten voor industriële IoT overweldigend zijn, zullen veel bedrijfstakken significante aanpassingen moeten doorvoeren in hun processen.

Hoewel de wedloop tussen LoRaWan netwerken en NB-IoT nog niet is afgelopen, heeft een groot aantal telecompartijen zijn zinnen op NB-IoT gezet. Vodafone breidde zijn Spaanse NB-IoT netwerk onlangs uit, terwijl Deutsche Telekom een alliantie aanging met China Unicom. Cisco Jasper voegde ondersteuning voor NB-IoT toe aan zijn platform. Ericsson kondigde verdere samenwerking aan met Telefonica en M2M-ontwikkelaar Telit, waarbij de eerste end-to-end datacommunicatie call over NB-IoT over the air, gebruik makend van Band 20 (800 MHz) op Telefonica’s netwerk in Spanje, met succes werd volbracht.

Ontwikkelingen in LoRa en LTE-M

Ook aan de LoRa-zijde wordt niet stilgezeten. Actility demonstreerde roaming tussen verschillende LoRa-netwerken. SagemCom, lid van de LoRa alliantie, kondigde een samenwerking aan met IoT-productspecialist MyDevices, terwijl Hewlett Packard Enterprise (HPE) een contract tekende met Tata Communications voor de ondersteuning van de uitrol van India’s eerste LoRaWan netwerk.

Andere partijen wedden op verschillende paarden, zoals Orange dat aankondigde zijn eerste Europese IoT Open Lab te gaan openen in april. Hierin gaat het de ontwikkeling van LTE-M ondersteunen. Het lab ondersteunt partners bij het onderzoek naar productwerking over LTE-M of LoRa technologie. Dochterbedrijf Orange Belgium kondigde enkele maanden geleden aan dat het in 2017 twee Internet of Things technologieën zal gaan uitrollen: NB-IoT en LTE-M. KPN startte in december 2016 met LTE-M testen.

3GPP werkt aan standaardisatie 5G

De ontwikkelingen met betrekking tot IoT zullen elkaar in rap tempo gaan opvolgen de komende Jaren. Meer devices, meer aansluitingen. Maar de echt grote doorbraak zal naar verwachting pas plaatsvinden als 5G geïmplementeerd is. De roadmap naar de implementatie van 5G is afhankelijk van de standaardisatie. In 2016 werd Release 13 3GPP afgerond, een richtlijn die de definities voor NB-IoT, eMTC en EC-GSM-IoT omvat. Release 14 zal dit jaar volgen, waarin de vervolgontwikkelingen van deze drie technologieën worden vastgelegd. Release 15 moet in 2018 volgen en het jaar erop Release 16. Release 15 zal de eerste 5G specificaties bevatten, terwijl Release 16 alle 5G-definities moet omvatten. Vanaf dan is commerciële implementatie van 5G producten en diensten mogelijk.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe