0
IT

Javier Esplugas, DHL: 'Digitale technologie helpt ons bij heruitvinden van onze rol'

vrijdag 10 november 2017 | 14:11 CET | Achtergronden

DHL heeft zichzelf opnieuw uitgevonden. De onderneming is vooral bekend als logistiek dienstverlener. Dat blijft wel de kernactiviteit, maar om relevant te blijven, moet de onderneming zichzelf stukje bij beetje heruitvinden, vertelde Javier Esplugas, Vice President IT - DHL Supply Chain tijdens Huawei Eco Connect eind oktober in Berlijn. 

“Ontwikkelingen gaan steeds sneller. Millennials vormen over 20 jaar helft van de wereldbevolking. Zij consumeren heel anders. Daar moeten we op inspelen. Intern zowel als extern.” Aan het woord is Javier Esplugas, President IT - DHL Supply Chain. Hij loopt het podium tijdens de keynote speech tijdens Huawei Eco-Connect 2017 op met een VR-bril. Het scherm achter hem toont hetzelfde virtuele distributiecentrum als dat er in de VR-bril te zien is. 

“We gebruiken AR/VR-technologie om onze mensen te trainen in logistiek in distributiecentra. We richten virtuele distributiecentra in voordat we ze gaan bouwen, want herinrichten na de bouw is behoorlijk kostbaar. We zetten robotica, AI et cetera in om logistieke stromen efficiënter te laten verlopen.”

Zonder verandering dreigt irrelevantie

DHL, sinds 2002 onderdeel van Deutche Post DHL, is traditioneel een logistiek- en transport bedrijf. De moederorganisatie biedt werk aan 480.000 mensen in 220 landen. De jaaromzet bedroeg 57 miljard euro in 2017. Een kolos dus. Maar volgens Esplugas kan dat snel veranderen wanneer het bedrijf niet snel mee verandert met de digitalisering van maatschappij en bedrijfsleven. Een bedrijf dat niet verandert, wordt uiteindelijk irrelevant.

“DHL nu is een heel ander bedrijf. We zijn bijvoorbeeld een automotive bedrijf geworden. We bouwen onze eigen speciale voertuigen (street scooters), elektrische voertuigen die de last mile in drukbevolkte en volgebouwde steden eenvoudiger kunnen bereiken - maar dan milieuneutraal. De automotive industrie vond ons te kleinschalig, toen kochten we zelf maar wat startups en hebben 10.000 van deze street scooters geproduceerd.” 

Een andere nieuwe vorm van stadsleveranties zet onder meer draadloze technologie in. Een bezorger krijgt dan een eenmalige code om de achterklep van een ‘smart’ auto lang genoeg open te maken om er een pakje in te zetten. Daarna gaat de klep dicht, zodat er geen tijd is om iets mee te nemen.

DHL in robotica

Dus nogmaals: zaken veranderen heel snel en DHL moet mee veranderen. Met inzet van robotica bijvoorbeeld. “We zijn ook een roboticabedrijf geworden. We hebben startups gekocht om zelf bijvoorbeeld onze Effibot te bouwen.” 

De Effi robot volgt logistiek personeel van DHL dat zo veel sneller bestellingen kan verwerken.

Deze robot volgt logistiek personeel die er orders in laadt, de robot rijdt dan zelf naar het transport- en overslagdeel van een distributiecentrum. “Dat scheelt enorm veel tijd. En ik wil benadrukken dat hier geen sprake is van de overname van een taak van mensen, maar een aanvulling. Effi maakt onze mensen veel productiever."

Drones verbeteren kwaliteit van leven

DHL gaat ook mee in de inzet van drones. Intern worden ze ook ingezet om waar ze weer naast medewerkers werken, bv voor kijken of voorraden up to date zijn, op juiste plek staan, helpen met uitzoeken wat wanneer opgehaald moet worden. Externe lopen er proeven zoals drie jaar geleden begonnen in Duitsland. Via Skyports worden zogeheten Parcelcopters de lucht ingestuurd om leveranties te verzorgen. Bijvoorbeeld om zieken mensen sneller medicatie te leveren. 

“Het is toch enorme winst  wanneer je niet vier uur maar, één uur moet wachten op belangrijke medicatie? Hiermee bereik je meer zaken in één keer. Snellere levertijden, beter klanttevredenheid maar ook betere kwaliteit van leven.”

Blockchain sleutel van toekomst

DHL – of in ieder geval Esplugas, gelooft ook dat blockchain-technologie key wordt in toekomst van de logistiek. “Blockchain is een volkomen decentrale vorm van informatie opslaan. Als er iets verandert, dan kun je altijd checken op de andere locaties waar iets oorspronkelijk is opgeslagen of er iets veranderd is. Dit verzekert iedereen dat wat wordt afgeleverd, ook is wat er is besteld.”

Dat is onder meer belangrijk voor betrouwbaarheid bij dure producten of medicatie. “Er vallen wereldwijd jaarlijks 1,5 miljoen doden als gevolg van vervalste medicatie. Dat is dus een groot probleem. Met behulp van blockchaintechnologie kun je eenvoudig op elk moment in de logistieke keten nagaan of een medicijn is wat het behoort te zijn, of dat er bij productie of onderweg iets is veranderd. Al dit soort zaken zorgen dat we sneller, meer accuraat, efficiënter kunnen leveren, in staat om te blijven voldoen aan veranderende klantwensen.”


 tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe