0
Breedband

Kabelsector vol optimisme op Cable Congress

donderdag 20 maart 2014 | 07:53 CET | Achtergronden

Cable Europe hield 12 t/m 14 maart in Amsterdam RAI het jaarlijkse Cable Congress, met als thema "Flourishing Future". Cable Europe is de brancheassociatie van zesentwintig kabelbedrijven en nationale brancheverenigingen als Anga en NLkabel. De kabelsector toonde zelfvertrouwen en geloof in de toekomst. Het belang van kabel als next-generation access (NGA)-netwerk neemt toe. Docsis 3.1 en mobiele diensten moeten gaan zorgen voor groei.

Cable Europe hield 12 t/m 14 maart in Amsterdam RAI het jaarlijkse Cable Congress, met als thema “Flourishing Future”. Cable Europe is de brancheassociatie van zesentwintig kabelbedrijven en nationale brancheverenigingen als Anga en NLkabel. De kabelsector toonde zelfvertrouwen en geloof in de toekomst. Het belang van kabel als next-generation access (NGA)-netwerk neemt toe. Docsis 3.1 en mobiele diensten moeten gaan zorgen voor groei.

Digitalisering

De kabelsector verkondigt een duidelijke boodschap in Brussel over de ontwikkeling van Next Generation Access (NGA) netwerken, zegt Cable Europe. In de EU27 zijn er 110 miljoen aansluitingen met meer dan 30 Mbps downloadsnelheid. De kabel levert daarvan 74 procent (bron: IHS, 2013).

Ook al is er nog veel onduidelijkheid over de Europese politiek, de winst is dat HFC veel beter in beeld is dan een paar jaar geleden, zei Manuel Cubero, CEO van Kabel Deutschland en vice-president van Cable Europe.

Digitalisering en groei in het aantal diensten zijn bij alle kabelaars het thema. Nederland werd herhaaldelijk omschreven als ‘waarschijnlijk de verst ontwikkelde kabelmarkt’, andere landen zijn nog niet zo ver. Er wordt nog volop geïnvesteerd om te zorgen dat digitale tv en breedband in het hele verzorgingsgebied beschikbaar zijn. De invoering van Docsis3.0 en de conversie van analoog naar digitaal levert groei op in RGU’s en omzet.

Mobiele diensten

Elke kabeloperator ontwikkelt mobiele diensten en quad play. In Spanje woedt inmiddels een hevige slag om quad play, waarbij Telefónica agressief vaste diensten prijst.  De ontwikkeling van een full MVNO ligt het meest voor de hand, aangezien een kabelbedrijf een eigen carrier infrastructuur heeft en een eigen back-office. Het radionetwerk is de belangrijkste ontbrekende schakel.

Er wordt wel erkend dat het verkopen van mobiel een andere manier van denken vereist. Breedband wordt verkocht aan huishoudens, mobiel aan individuele gebruikers en dat is wennen. Kabelaars zullen geen klassieke mobiele merkenopzetten, maar zich richten op mobiliteit. WiFi toegang speelt een belangrijke rol in de plannen en er wordt hardop nagedacht over samenwerking die kabelabonnees toegang geeft tot WiFi homespots in andere landen. 

Consolidatie

De andere grote ontwikkeling is dat de consolidatieslag gaande is. Liberty Global heeft de greep op Telenet versterkt en Virgin UK overgenomen. Ziggo moet de volgende worden. Vodafone is ook actief. Het Britse bedrijf heeft Kabel Deutschland gekocht en in Spanje ONO. De rode logo’s ontbraken nog en Vodafone is ook helemaal geen lid van Cable Europe. Toch is de invloed al merkbaar.

In een aantal landen is de markt nog erg versnipperd, met grote aantallen kleine netwerken. Pas de helft van alle aansluitingen zit bij de grote aanbieders.

Nieuwe standaarden

De kabelsector kijkt reikhalzend uit naar de nieuwe standaard, Docsis 3.1. De ontwikkeling van 3.1 loopt licht voor op schema, vertelt Phil McKinney, President en CEO van CableLabs. De productie van chipsets en Soc’s begint dit jaar, begin 2015 is de eerste hardware beschikbaar voor testen. Kabelbedrijven kunnen vanaf 2016 modems en gateways uitleveren en diensten aanbieden.

CableLabs heeft de ontwikkeling ter hand genomen van alle Docsis standaarden en regionale versies – er zijn technische verschillen tussen Docsis in de VS en in de EU, onder meer in de kanaalindeling van het spectrum. CableLabs heeft van de Chinese overheid ook de regie gekregen over C-Docsis.

Versie 3.1 verschilt aanzienlijk van 3.0, door het gebruik van OFDM als modulatietechniek. Met 3.1 kan maximaal 10 Gbps downloadsnelheid worden geleverd en 1 Gbps upload over de local loop van coax kabel.

Stapsgewijs hogere snelheden

De 3.1 standaard is compatible met eerdere versies, ook huidige pakketten van 120 à 200 Mbps pakketten kunnen worden aangeboden met 3.1 hardware. De kabeloperators kiezen naar verwachting voor een behoedzame uitrol. De verhoging van de aangeboden snelheden volgt het tempo van de investeringen.

De aangeboden downloadsnelheden gaan geleidelijk omhoog. 60 Mbps is het nieuwe 30, 120 Mbps is het nieuwe 60. Geleidelijk moet de consument overtuigd raken van het feit dat hij 100 Mbps nodig heeft, zegt Andrew Barron, CTO van Com Hem in Zweden. Vervolgens wordt de drempel van 200 geslecht.

500 Mbps en hoger

Cable Europe hield 12 t/m 14 maart in Amsterdam RAI het jaarlijkse Cable Congress, met als thema “Flourishing Future”. Cable Europe is de brancheassociatie van zesentwintig kabelbedrijven en nationale brancheverenigingen als Anga en NLkabel. De kabelsector toonde zelfvertrouwen en geloof in de toekomst. Het belang van kabel als next-generation access (NGA)-netwerk neemt toe. Docsis 3.1 en mobiele diensten moeten gaan zorgen voor groei.

Com Hem levert ook 500 Mbps, maar dat wordt nog omschreven als ‘Vanity Tier’ waarvoor heel weinig afnemers zijn. Of consumenten een gigabit nodig hebben, wordt door meerdere CTO’s betwijfeld. Aan de andere kant hoor je niemand meer zeggen dat 100 Mbps meer is dan iemand ooit nodig heeft.

M2M-communicatie vraagt steeds meer bandbreedte, zeker als het ‘Internet of Things’ doorgroeit naar tientallen miljarden apparaten. De snelheid binnen het thuisnetwerk verbetert ook als internet sneller ‘uit de muur’ komt, stelt Barron.

De concreetste toepassing van hoge downloadsnelheden is snel synchroniseren. Je gaat de deur uit, richting trein en je neemt een film of serie mee. Met gigabit netwerken duurt nog maar enkele seconden om die op notebook of tablet te zetten.

Kabelfeestje

Het conferentieprogramma van de eerste dag van Cable Congress (12 maart) was een mix van serieuze en wat lichter getoonzette onderdelen, zoals een vragensessie met drie CTO’s en een rad van fortuin. De kabelsector hield haar jaarlijkse feestje, waarbij Cable Europe voorzitter Matthias Kurth zijn gasten soms erg amicaal introduceerde.

Liberty Global werkt aan twee nieuwe generaties set-top boxen, vertelde CTO Balan Nair in een van de sessies. De huidige Horizon gateway beschikt over een harddisk en draait zowel de user interface als de middleware in de box. De Horizon is wel al een hybride box, die QAM signalen verwerkt voor de lineaire zenders en IP-tv voor video-on-demand.

De volgende stap is dat de user interface uit de box verdwijnt, de cloud in. Liberty Global lanceert eind april in Hongarije tweede generatie set-top box met de user interface van ActiveVideo. De box verstuurt simpele informatie, zoals de signalen van de afstandsbediening  naar een centrale server en krijgt een unicast terug met het tv-menu.

De derde stap is dat ook de middleware uit de box verdwijnt en in de cloud gaat draaien. LGI geeft echter nog geen specifieke informatie over de roadmap.

Open applicaties

Liberty Global is toegetreden tot de RDK Joint venture. Comcast en Time Warner Cable zijn de twee andere grote kabelaars die de ontwikkeling technisch, financieel en organisatorisch steunen.

De Reference Design Kit (RDK) is een softwareplatform en gemeenschappelijk framework voor de ontwikkeling van set-top boxen. De softwarestack wordt gratis in licentie gegeven aan makers van boxen en chipsets, softwareontwikkelaars, system integrators en aanbieders van tv-diensten.
Het platform wordt op basis van open standaarden ontwikkeld en RDK wordt een hybride box, die zowel QAM als IP aan kan. RDK belooft open-source, regelmatige updates en patches en een technologie die geschikt is voor nieuwe en legacy apparatuur.

Open applicaties en diensten zijn in meer landen in. Com Hem zegt dat alle dienstenaanbieders welkom zijn  in de TiVo.  

Geen Connected TV

Liberty Global heeft Connected TV echter in de ijskast gezet. Nair vertelde dat UPC een app had ontwikkeld voor LG Smart TV’s. Het jaar erna veranderde LG de browser en moest de app opnieuw gebouwd worden. Het jaar daarna verdween UPC van pagina 1 in het overzicht van apps naar pagina 2, wat nogal ingrijpend is.

Kabel Deutschland had een werkend platform voor Smart TV, maar heeft het niet gelanceerd. Het onderhoud is te veel werk in vergelijking met de opbrengst. Volgens de CTO’s blijft dat ook zo, totdat makers van connected TV’s hun browser standaardiseren en in het algemeen gaan inzien dat een kabelbedrijf niet eenmalig incasseert, maar elke maand. Ook met Smart Home is nog afwachten op goede standaarden en diensten.

Ultra HD of 4K televisie is wel een blijvende ontwikkeling, ook al gaat het een tijd duren voordat de televisiewereld alles in 4K opneemt. Nair adviseerde om te wachten met het kopen van zo'n en televisie, omdat de standaardisering nog niet helemaal is afgerond.  “Als je hem nog terug kan brengen, doe dat dan.”tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe