0
Breedband

KPN biedt met KPN Things startklare IoT-oplossing

donderdag 5 oktober 2017 | 13:23 CET | Achtergronden

KPN maakte onlangs de lancering bekend van KPN Things. Het gaat om een geïntegreerd aanbod van hardware, connectiviteit, data services en professional services. KPN Things biedt modules en organiseert de volledige integratie van deze modules voor de meest voorkomende gebruikersscenario’s waarvan asset management volgens KPN momenteel een veel voorkomende toepassing is. 

KPN IoT wordt sinds mei van dit jaar geleid door Carolien Nijhuis. Voordat ze managing director IoT werd was ze verantwoordelijk voor  Security Operations binnen KPN. Verder prijken op haar cv nog diverse andere managementfuncties binnen KPN. Met de aanstelling van Nijhuis wil KPN zijn activiteiten rondom het Internet of Things meer zichtbaar maken en versneld te laten groeien. 

New Business

IoT valt binnen KPN onder New Business en telt in totaal zo’n 70 medewerkers waaronder ook een eigen development team. KPN rekent o.a. de maakindustrie, de agri-sector, de nutsbedrijven en smart city en smart health tot de IoT-groeimarkten. Zo nam KPN de afgelopen jaren deel aan succesvolle smart city-projecten in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Voor de ontwikkeling van smart cities zoekt KPN naast gemeentes ook de samenwerking op met met technische universiteiten en onderzoeksinstituten. 

Ook in de zorg liggen legio kansen, ziet KPN. Vanuit zijn ZorgCloud-platform biedt KPN diverse diensten waaronder Zorg Messenger, een dienst waarmee medisch specialisten met elkaar en met patiënten kunnen communiceren en op een veilige en betrouwbare manier informatie kunnen uitwisselen. Via KPN ZorgCloud worden dagelijks 1 miljoen berichten uitgewisseld tussen 43.000 locaties. Op de KPN ZorgCloud waren eind vorig jaar zo’n 4.300 zorginstellingen aangesloten, net als zo’n 50.000 verschillende systemen en ruim 90 zorgapplicaties.

Dan is er nog Smart Industry: door samenwerking in productie-¬ecosystemen en de integratie van data uit sensoren, machines en traditionele ICT-systemen, verschuift de sturing van deelprocessen naar sturing op integrale processen in het gehele productienetwerk. De moderne fabriek maakt binnen die verschuiving slim gebruik van de mogelijkheden van de cloud. De belangrijkste voordelen: schaalbaarheid, betalen naar gebruik, een hoge beschikbaarheid en altijd up-to-date, stelt KPN. 

KPN maakt slimme industriële toepassingen mogelijk via onder andere LoRa en M2M-connectiviteit en nu dus met een integrale propositie, KPN Things. Volgens Nijhuis levert IoT KPN al ‘significante’ omzet. In totaal telt KPN 3,1 miljoen M2M-verbindingen en nam dit aantal het voorbije jaar toe met een miljoen. KPN maakt met KPN Things geen onderscheid tussen LoRa- en M2M-verbindingen.

KPN Things: vier onderdelen

KPN Things is een horizontaal platform dat is ontworpen om bedrijven en organisaties te helpen bij het implementeren en opschalen van IoT-toepassingen. De oplossing is geschikt voor verschillende typen connected devices en is daardoor schaalbaar. De integratie in ICT-omgevingen is opgelost door het aanbieden van slimme API’s en de security  wordt geoptimaliseerd door versleuteling van data  en door data-opslag in Nederlandse KPN-datacenter, maar ook kan worden gekozen voor een public cloud. 

Hardware. KPN biedt via partners een breed pallet aan devices met sensoren voor verschillende toepassingen. De sensoren zijn afkomstig van meerdere aanbieders, vooralsnog hoofdzakelijk Europese.

Connectiviteit. Afhankelijk van de hoeveelheid data, het energieverbruik en de locatie zal gebruik worden gemaakt van LoRa- of M2M-connectiviteit en eind 2017 LTE-M. KPN maakt in tegenstelling tot Vodafone en T-Mobile, die beiden NB-IoT inzetten, gebruik van LoRa. Eind vorig jaar rondde KPN succesvol tests af met de relatief nieuwe technologie LTE-M. In Q4 zal worden gestart met de uitrol van LTE-M/CAT-M. 

Naast KPN hebben zich ook AT&T (VS/ Mexico), KDDI (Japan), NTT Docomo (Japan), Orange (29 landen in EMEA), Telefonica (Europa), Telstra (Australië), Telus (Canada) and Verizon (VS) gemeld als ondersteunende partij voor LTE-M. Ook Vodafone Nederland meldde afgelopen zomer succesvolle tests met LTE-M.

Data Services. De data afkomstig uit sensoren wordt via het netwerk naar een device & management-platform gestuurd en indien gewenst verwerkt en verrijkt. KPN vervult hierin de rol van trusted broker en maakt hierbij gebruik van zijn Data Services Hub, een generieke informatie-infrastructuur die zich concentreert op het invullen van functionele en technische randvoorwaarden om informatie-uitwisseling tussen mensen, machines en organisaties mogelijk te maken. De Data Services Hub maakt gebruik van de Managed Hybrid Cloud-infrastructuur van KPN en is flexibel en schaalbaar. 

Tot de diensten van de Data Services Hub behoren het beheren van toegang tot al dan niet geaggregeerde datasets, het monitoren van en rapporteren op het gebruik van de data om facturatie te faciliteren, het koppelen en ontsluiten van databronnen. Tevens kan gefaciliteerd worden om data via het IoT- netwerk van KPN end-to-end beschikbaar te maken en het ontsluiten van toepassingen en data-bronnen via API-standaarden.

Professional Services. Als onderdeel van Professional Services biedt KPN consulting en advies en eventuele aanvullende IoT-diensten op basis van klantspecifieke wensen zoals het inrichten van een dashboard en applicatie.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe