0
Mobiel

KPN landelijk op voorsprong met IoT via LoRa

vrijdag 15 juli 2016 | 15:37 CET | Achtergronden

KPN heeft in juni de landelijke uitrol van zijn LoRa-netwerk afgerond. In april bereikte KPN al dekking in de hele Randstad. De opbouw van een eigen netwerk specifiek voor IoT-diensten begon in november 2015 in Rotterdam en Den Haag. KPN wil het netwerk aanbieden voor IoT-toepassingen met een laag energieverbruik en over lange afstand. Het lage energieverbruik is mogelijk doordat de data die wordt verzonden minimaal is en met een geringe regelmaat verzonden wordt.

De LoRa-standaard (Long Range Low Power) is een LPWAN (low power wide area network) -IoT-standaard die gebruik maakt van ongelicenseerd spectrum. In België werkt incumbent Proximus er onder meer mee. Het LoRa-netwerk van KPN is bijvoorbeeld bedoeld voor vuilnisbakken waarbij ingebouwde sensors aangeven dat ze vol zitten – zodat vuilnisophaaldiensten een optimale route kunnen berekenen, voor straat- en andere verlichting die op afstand aan- en uit gezet kan worden, of voor het openen en sluiten van deuren op afstand. Hierbij wordt dan via internet verbinding gelegd met het systeem dat het object uiteindelijk bedient of uitleest (smartphone, pc, etc.). Andere toepassingen zijn metingen van waterstanden en luchtverontreiniging, track & trace van objecten en smart metering.

Goedkoop alternatief voor gelicenseerd spectrum

KPN stelt dat het met zijn landelijk dekkend netwerk iedereen de mogelijkheid wil geven om gebruik te maken van IoT via LoRa. Bovendien is de prijs geen beperkende factor. Per gekoppelde module betaalt een afnemer ongeveer 4 euro per jaar. Voor enkele euro’s meer kan eventueel de frequentie van de dataoverdracht worden verhoogd. Zoals eerder gezegd kost een LoRa-gebaseerde IoT-applicatie weinig energie. Een enkele module (zoals de sensor in een lantaarnpaal of vuilnisbak) loopt op een of twee penlite batterijen en gaan dan ongeveer 15 jaar mee. Dat is mogelijk omdat een dergelijke sensor slechts af en toe een kort datasignaal doorgeeft en dan weer in de ‘ slaapstand’ gaat. Kortom, voor de eindgebruiker is het geen kostbare zaak.

KPN heeft ook minder kapitaalsinvesteringen hoeven te doen om het LoRa-netwerk uit te rollen, zeker in vergelijking met de landelijke uitrol van het 4G/LTE-netwerk. Het LoRa-netwerk maakt gebruik van bestaande opstelpunten (mobiele masten) en het netwerk waarop het werkt, is licentievrij (868 MHz). Dat heeft KPN geholpen bij een snelle ‘ time-to-market’.

Daarbij was dit spectrum nog vrij schoon, waardoor vrij snel een netwerk op deze frequentie kon worden opgetuigd, aldus KPN. De keuze voor LoRa was ook vrij snel gemaakt. Een belangrijke factor bij dit besluit is dat de data van eindgebruikers voornamelijk via KPN’s eigen datacenters en netwerk loopt. Naar Sigfox (een al langer bestaand IoT-netwerk, in Nederland onder meer via Tele2 vertegenwoordigd) is bijvoorbeeld ook gekeken, maar dataverkeer loopt dan via de datacenters van Sigfox in Frankrijk en bovendien wordt het dan hier gedecrypted.

Voor wat betreft de frequentie kan nog de vraag worden gesteld of deze niet vol begint te raken na verloop van tijd en daardoor interferentie gaat veroorzaken. Volgens KPN zelf zal dit in 2016 nog zeker niet het geval zijn. Voor de langere termijn is er wel het besef dat grootschalig gebruik van LoRa-netwerken problemen zou kunnen veroorzaken. Daarom wordt ook al gekeken naar alternatieve frequenties. Maar wanneer dit begint te spelen, zal ook el afhangen van het succes van LoRa.

Geen kant-en-klare oplossingen, wel betrokken bij eindgebruiker

Zoals eerder gezegd, is LoRa geschikt voor toepassingen die weinig dataverkeer genereren en daardoor weinig energie nodig hebben. Afhankelijk van de instelling hoeft de module maar een klein signaal af te geven. Deze toepassing is niet geschikt voor kritische applicaties, zoals in de zorg waar nou juist vaak en veel data bij de eindgebruiker terecht moet komen. Denk daarbij aan met internet verbonden medische devices zoals een hartslagmonitor, waarvan de gegevens terecht komen in een patiëntendossier.

Hoewel door middel van LoRa verlichting, vuilnisbakken of smart meters kunnen worden verbonden met internet, is het niet zo dat KPN zelf deze objecten aan het verbinden is. De operator stelt alleen de dienst beschikbaar en demonstreert eventueel de (zakelijke) eindgebruiker via workshops hoe het principe van IoT werkt. De bedoeling is vervolgens dat de eindgebruiker zelf zijn objecten aansluit.

Deze workshops worden in samenwerking met RDM Makerspace gegeven (IoT Academy). Hier wordt aan ondernemers geleerd hoe het principe van IoT/LoRa werkt. Het gaat vaak om simpele toepassingen (bijvoorbeeld een deurbel) om schematisch aan te geven hoe het systeem functioneert. KPN heeft aangegeven niet met kant-en-klare oplossingen te komen (de eindgebruiker moet het immers zelf uitvoeren), tijdens deze sessies willen ze wel weten van bezoekers wat mogelijke toepassingen zouden kunnen zijn of waarvoor ze denken het te willen gebruiken.

LoRa complementair

LoRa moet geen vervanger worden van het de bestaande M2M-technologie, die werkt met behulp van een simkaart. M2M werkt via het reguliere mobiele netwerk en is voor meer data-intensieve toepassingen, zoals een smart car of een smart meter voor het regelmatig doorgeven van elektriciteitsafname van huishoudens. M2M heeft ook meer energie nodig, deze objecten genereren dan ook meestal zelf al stroom.

Het aantal mobiele M2M-abonnementen is in 2015 met 23 procent toegenomen tot 265,2 miljoen. In 2022 zal het aantal mobiele M2M-abonnementen de één miljard overstijgen. Dat verwacht marktonderzoeksbureau Berg. De groei van de markt voor M2M-abonnementen begint voor substantiële omzet te zorgen bij grotere operators. Verizon en Vodafone rapporteerden elk over de eerste helft van 2015 kwartaalomzetten van 150-200 miljoen dollar. In de komende jaren kunnen zij een M2M/IoT-omzet realiseren van elk 1 miljard dollar op jaarbasis.

Voor KPN gaat het dus om dus twee verschillende technologieën, en dus markten. LoRa moet complementair zijn, zodat KPN een breed palet aan diensten kan aanbieden voor IoT. Het bedrijf is dus volop bezig om met IoT - ook wel de vierde industriële revolutie genoemd – een nieuwe omzetbron te genereren. Het bedrijf heeft in ieder geval wel een voorsprong op de concurrentie. Vodafone is nog in een opbouwende fase met de alternatieve IoT-technologie Narrowband IoT (NB IoT). T-Mobile heeft een proof-of-concept gelanceerd met Huawei en Tele2 is met Sigfox in de weer. Het wordt dus interessant om te zien wat dit voor effect op KPN’s LoRa-netwerk gaat hebben over een paar jaar. Maar voorlopig staat KPN op voorsprong.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe