0
Mobiel

MasterCards tokens bereiken de winkelstraat

maandag 9 maart 2015 | 16:13 CET | Achtergronden

Apple Pay en Samsung Pay werken op dezelfde technologie, MasterCard Digital Enablement Service (MDES). Het kaartnetwerk zegt dat mobiel betalen daarmee een groter publiek en een groter aantal apparaten kan bereiken, dan met mobiele technologie gebaseerd op een Secure Element. MDES is in de VS gelanceerd, maar komt in 2015 ook naar Europa. Visa en Visa Europe implementeren een eigen versie van de technologie, die kaartgegevens vervangt door tokens. Zowel Apple als Samsung heeft aangekondigd dat hun betaaldienst ook beschikbaar komt in andere markten, zoals Europa.

Tokens komen in de plaats van de nummers op een pinpas of credit card. MasterCards MDES valideert een betaling, controleert het token en koppelt dat weer aan de gegevens van de betaalrekening.

Alle betalingen via Apple of Samsung zijn gebaseerd op de EMV standaard voor chipbetalingen. De tokenization voegt daar een extra beveiliging aan toe, zegt MasterCard. Een token kan worden gekoppeld aan een specifiek apparaat, kanaal of transactie. Als een token in verkeerde handen valt, kan het geblokkeerd worden zonder dat de gegevens van de onderliggende pas daardoor worden geraakt.

MasterCard ondersteunt NFC-betalingen in winkels, en Digital Secure Remote Payment (DSRP), aankopen in of vanuit een app. De authenticatie gaat op dezelfde manier. De Apple iPhone 6/6 Plus en de meest recente iPads hebben een scanner voor de vingerafdruk, terwijl de Apple Watch de hartslag van de drager in de gaten houdt om te weten dat die de juiste persoon is.

Samsung gebruikt ook een vingerafdruk op de twee modellen waarop Samsung Pay wordt gelanceerd, de Galaxy S6 en S6 Edge. Daar komt nog een technologie bij: Samsung kan ook overweg met credit cards en andere passen waar nog alleen een magneetstrook op zit.  

De VS zijn wel al begonnen aan de grote overstap van magneetstrook naar EMV chip en pincode. Naar verwachting is eind dit jaar de helft van alle credit cards omgeruild en is 47 procent van alle kassa’s geschikt gemaakt voor de chip.

Dit betekent ook dat de Magnetic Secure Transmission (MST) technologie in de Samsung S6 een interim-oplossing is. In Europa is die magneetstrook al niet te gebruiken en de VS gaan snel die kant op. 

HCE zit in testfase

MDES wordt doorontwikkeld zodat het ook werkt met MasterCard Cloud Based Payment, waarop HCE diensten kunnen worden gebouwd. Host Card Emulation, HCE, is een andere benadering om betalen te ondersteunen op Android smartphones. Er lopen projecten in meer dan vijftien landen, maar HCE heeft meer tijd nodig voor commercieel gebruik dan andere mobiele betaaldiensten.

NFC groeit door in Europa

In de laatste drie maanden van 2014 is het aantal NFC betalingen met 174 procent op jaarbasis gegroeid. Het gemiddelde per gebruiker is met 20 procent gegroeid. In Nederland is het aantal contactloze betalingen verdubbeld van 1,5 miljoen in december naar 3,0 miljoen in januari.

De banken hebben meer dan 8,2 miljoen contactloze passen uitgegeven en een groot aantal kassa’s krijgt vervanging of een upgrade. NFC betalen met een smartphone heeft een bescheiden bereik, omdat alleen Vodafone Wallet en Rabobank (Rabo Wallet) het aanbieden. Dat verandert waarschijnlijk op het moment dat Apple en Samsung hun Pay lanceren.

Sentimentanalyse

Tijdens het Mobile World Congress heeft MasterCard de Mobile Payments Study gepresenteerd. Het onderzoek is voor de derde keer uitgevoerd, in samenwerking met Prime Research. Er zijn 19,1 miljoen berichten op sociale media geanalyseerd, via Twitter, Facebook, Instagram,  Weibo, Google+, YouTube en andere fora, tegen 85.000 in 2012.

De mening over mobiel betalen wordt positiever. In 2014 was 94 procent van de conversaties positief getint, tegen 70 procent in 2012 en 77 procent in 2013. Het positiefst werd geoordeeld over innovatie, beloningen/spaarprogramma’s en gemak (91% positief).

Van de conversaties over veiligheid en beveiliging was 91 procent positief, tegen 20 procent in 2012. Het gaat daarbij wel om kleine aantallen berichten. Gemak wordt het vaakst positief genoemd (94% positief) vooral in relatie tot aankopen van alledaagse artikelen.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe