0
Mobiel

MVNO Simpel kan sleutelrol spelen bij eventuele voorwaarden in fusie T-Mobile en Tele2

woensdag 17 januari 2018 | 12:34 CET | Achtergronden
De aangekondigde fusie tussen T-Mobile en Tele2 dient te worden goedgekeurd door de autoriteiten. Alhoewel het nu nog onduidelijk is of ACM of de EC over de fusie zal beslissen, zullen er waarschijnlijk voorwaarden of beperkingen (zogenaamde remedies) aan de overname worden opgelegd. Aangezien een vermindering van het aantal mobiele netwerk operators (MNO's) van vier naar drie indruist tegen de eerdere opinies van zowel de Nederlandse overheid als de EU, is het onwaarschijnlijk dat of de ACM of de EC de fusie zonder voorwaarden goedkeurt. Tenzij men een derde grote speler op de multiplay markt als belangrijkste aspect beschouwt. Een analyse van de mogelijke voorwaarden laat zien dat een oplossing mogelijk gevonden kan worden bij MVNO Simpel.

Vanuit de toezichthouder gezien kan een onderscheid gemaakt worden tussen twee markten:

  • Concurrentie op de markt retail mobiel neemt af van vier naar drie MNO's. Echter, concurrentie op retail multiplay/FMC markt neemt toe; er komt een sterkere derde partij bij. 
  • Concurrentie op de markt wholesale mobiel neemt af van vier naar drie MNO's, maar deze markt is niet gereguleerd. Als de retailmarkt afhankelijker zou worden van MVNO's (omdat er minder MNO's zijn), dan moet ook de wholesalemarkt gezond zijn (met genoeg concurrentie) opdat MVNO's kunnen shoppen (c.q. squeeze voorkomen). Hier kan de toezichthouder kiezen uit wholesale reguleren (MNO's moeten verplicht capaciteit aanbieden tegen gereguleerd tarief) of verplicht een bepaald deel van de netwerkcapaciteit veilig stellen voor MVNO's zoals in Duitsland gebeurd is.

Zoals we recentelijk beschreven, lijkt de situatie in Nederland het meest op de situatie in Duitsland in 2014. Omdat de kans groot is dat er voorwaarden aan de fusie zullen worden gehangen, kijken we in dit artikel naar welke voorwaarden dat kunnen zijn. Gebaseerd op genoemde twee markten ziet Telecompaper drie mogelijke voorwaarden, zoals in verschillende maten ook al eerder gehanteerd zijn door de EC:

  • Netwerk afstoten
  • Netwerk capaciteit veilig stellen voor MVNOs
  • Verplichting tot goede/betere voorwaarden in de mobiele wholesale contracten

Netwerk afstoten zodat nieuwe speler kan ontstaan

De keuze voor het afstoten van een netwerk zou gebaseerd zijn op het creëren van een nieuwe speler. Maar het is juist die nieuwste speler, Tele2, die het niet redt op de Nederlandse markt. Na vijf jaar actief te zijn als MNO is Tele2 er niet in geslaagd zijn mobiele activiteit break-even te laten draaien op EBITDA-niveau, laat staan op cashflowniveau. Deze optie ligt dus niet voor de hand.

Capaciteit voor MVNO's zodat speelruimte voor deze partijen onstaat

Netwerk capaciteit veilig stellen voor MVNO's is eerder door de EC gebruikt, bijvoorbeeld in België, Oostenrijk en Duitsland. In Duitsland werd de voorwaarde gesteld dat 20 procent of meer netwerkcapaciteit moest worden verkocht aan één of meerdere MVNO's. Dat geeft een MVNO de zekerheid dat hij een bepaald volume kan draaien en geeft de mogelijkheid eigen proposities in de markt te zetten, met een eigen prijsbeleid. Door een dergelijke voorwaarde te stellen, hoopt de regulator ervoor te zorgen dat er een goed alternatief blijft bestaan ten opzichte van de MNO's waardoor prijsstijgingen minder snel zullen voorkomen.

Net als in België en Duitsland is de MVNO-markt in Nederland een volle markt. In het derde kwartaal van 2017 waren er 44 spelers actief, waarvan er 35 onafhankelijk waren.  Echter een groot deel van deze spelers is te klein om als alternatief te gelden voor het vormen van een sterke vierde mobiele speler, zoals Medialaan in België of Drilisch in Duitsland. Slechts zes spelers hadden in Q3 2017 meer dan 100.000 klanten. Eén daarvan, AH Mobiel, heeft echter geen focus op mobiel maar biedt dit aan als een extra dienst voor hun supermarktklanten. Drie andere (Lebara, Lycamobile en Vectone) zijn prepaid spelers uit het etnische segment. Alhoewel Lebara en Lycamobile zich allebei de laatste tijd steeds more profileren als zijnde een aanbieder voor iedereen, verwacht Telecompaper niet dat een prepaid speler zich zal opwerpen als een partij die zich wil committeren aan de overnamevoorwaarden. Lebara is vorig jaar begonnen met het aanbieden van postpaid diensten, maar zal tijd nodig hebben dat te ontwikkelen, wil het meer een postpaid dan een prepaid speler worden.

Simpel best gepositioneerd voor MVNO-optie

Dan blijven Simpel en Youfone over als mogelijke kandidaten van de huidige spelers. Youfone heeft zijn aanbod vorig jaar uitgebreid met vaste diensten maar is een kleine speler in vergelijking met Simpel. Youfone zit op het netwerk van KPN maar zou met behulp van een private equity partij de optie tot voorwaardelijke partner kunnen onderzoeken.

Van alle virtuele spelers heeft Simpel de laatste jaren de grootste groei laten zien en volgens CEO Jasper de Rooij verwacht Simpel ook in 2018 gestaag door te groeien. Door pakketten aan te bieden die qua aantal MB's aantrekkelijk genoeg zijn voor gemiddelde klanten en qua prijs interessant zijn, heeft Simpel een groot klantenbestand kunnen opbouwen. Simpel gebruikt het netwerk van T-Mobile. Als onderdeel van de fusie kan T-Mobile Simpel bepaalde netwerkcapaciteit garanderen (of de contractvoorwaarden aanpassen), zodat Simpel door kan blijven groeien. Simpel zal dan de markt kunnen blijven bespelen met goede prijsaanbiedingen. Met Simpel als zogenaamde remedie optie, blijft er een speler in de markt die er voor kan zorgen dat een vermindering van vier naar drie partijen niet zal leiden tot prijsstijgingen.

Upgrade voorwaarden in de mobiele wholesale contracten

Het verplicht stellen van contracten met goede/betere voorwaarden zou voor veel MVNO's een positieverbetering betekenen en het zou mogelijke nieuwe spelers aan kunnen trekken. MVNO's hebben al vaker laten weten dat ze geen goede wholesale contracten (of niet goed genoeg) kunnen afsluiten voor MB's. Echter, in een ongereguleerde markt is dit een optie die waarschijnlijk moeilijker te bewerkstelligen is dan het zeker stellen van netwerkcapaciteit.

Vierde optie: Ben verkopen

Nog een andere mogelijkheid is dat T-Mobile zijn eigen merk Ben verkoopt aan een andere partij, bijvoorbeeld private equity fund EQT dat recentelijk Delta en Caiway gekocht heeft. Bij de verkoop zal een wholesale contract met de juiste voorwaarden moeten zitten, zodat er op die manier toch een sterke vierde speler kan ontstaan. Omdat Ben een eigen merk is van T-Mobile, is de hele organisatie van Ben echter ook veel meer geïntegreerd in de operationele structuur van T-Mobile en zal het minder makkelijk zijn dat af te stoten dan netwerkcapaciteit te bieden aan Simpel of een nieuw contract met Simpel af te sluiten.

Verder bestaat er natuurlijk de mogelijkheid dat een partij als EQT een MVNO opkoopt zodra er een verzekering van netwerkcapaciteit bestaat of een aanbod met goede wholesale contract voorwaarden. Ook kan een speler als M7 hierin een mogelijkheid zien om de FMC-markt beter te bedienen in Nederland.

Goedkeuring omdat de FMC-markt gebaat is bij fusie

Als de toezichthouder de focus legt op de FMC markt, dan kan dat leiden tot goedkeuring. Er is een duopolie ontstaan in Nederland en met deze fusie kan een sterke derde FMC speler ontstaan. Ook kan regulering van de wholesale markt voor mobiel het voortbestaan van MVNO's waarborgen en/of tot een sterke vierde mobiele speler leiden. Ook is een variant zoals in Duitsland mogelijk waar de partijen een 'favoured MVNO' aanwijzen om de rol van vierde mobiele speler op zich te nemen via gegarandeerde toegang tot bijvoorbeeld 20 percent van het spectrum van de fusiepartners.

Als de regulator de focus legt op de mobiele retail markt, dan zou dat kunnen leiden tot een verbod op de fusie, omdat Nederland zich voorheen sterk heeft gemaakt voor een vierde MNO. De prijzen zijn inderdaad gedaald, maar die vierde speler is na vijf jaar nog altijd niet winstgevend. Ook bij een focus op mobiel zou de regulator kunnen concluderen dat de fusie alleen door kan gaan door middel van voorwaardelijke opties.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe