0
Mobiel

MWC 2015: van smartphone naar IoT

vrijdag 6 maart 2015 | 15:13 CET | Achtergronden

Hoewel het Mobile World Congress (MWC) traditioneel het podium is voor de laatste smartphones, tablets en sinds kort ook wearables, groeit de focus van het evenement in toenemende mate toe naar het bredere connected ecosysteem. Het Internet of Things (IoT) was één van de meest in het oog springende thema's in Barcelona. Uiteraard, volgens de GSMA, ligt in dit ecosysteem een belangrijke rol weggelegd voor mobiele providers om de connected society aan elkaar te knopen.

De verwachting is vooral dat de uitrol van 5G IoT de capaciteit zal leveren die nodig is om het ecosysteem te ondersteunen. Volgens een tijdens het MWC gepubliceerd white paper van de Next Generation Mobile Networks (NGMN) Alliance, een samenwerkingsverband van CTO's van onder meer AT&T, T-Mobile, KPN en Tele2, moet het basisontwerp van de 5G-architectuur daarom een hoge graad van flexibiliteit en schaalbaarheid hebben, zo stelt het white paper. Daarnaast moet er een fundamentele verandering plaatsvinden in de kosten die gepaard gaan met afdoende netwerkcapaciteit en energie-efficiency.

Connected home als startpunt

De GSMA publiceerde tijdens het MWC het rapport The Impact of the Internet of Things: The Connected Home. Het onderzoek uitgevoerd in Duitsland, Japan, de VS en het VK, geeft in 20 pagina's een overview van de status van de connected citizen waarbij de connected home volgens onderzoekers 25 procent van de omvang van het IoT vertegenwoordigt. Daarmee is het segment de grootste belofte binnen het bredere ecosysteem van communicerende apparaten.

Hoewel de eerste commerciële 5G-netwerken mogelijk pas in 2020 live zullen gaan, bieden diverse global providers bieden al enkele interessante cases voor bijvoorbeeld smart homes. ATT& bijvoorbeeld lanceerde vorig jaar zijn connected home-dienst Digital Life, dat inmiddels samenwerkt met zijn connected car-platform Drive, en voegde daar tijdens het MWC ForHealth aan toe, een connected service die zich primair richt op health en activity.

TeliaSonera zei tijdens het MWC te verwachten dat de Scandinavische markt voor IoT de komende drie jaar een gemiddelde jaarlijkse groei zal laten zien van 23 procent, waardoor de waarde van deze markt in die regio zo'n 9,1 miljard euro zal bedragen. Volgens de Zweedse provider wordt de markt vooral gedreven door connected cars, smart homes en digital health en beschikt de gemiddelde inwoner van Scandinavië in 2018 vier connected objects, variërend van smartphones en wearables tot auto's en thermostaten.

Deutsche Telekom maakte op zijn beurt in Barcelona bekend dat zijn suite van connected home services op basis van het Qivicon platform dit jaar ook in Nederland zal worden uitgebracht. Hoewel DT deze diensten in Duitsland wel via zijn eigen mobiele dochter verkoopt, zal dit in Nederland in eerste instantie niet het geval zijn. Verdere details over de Nederlandse lancering zullen voor juni bekend worden gemaakt. Overigens is Qivicon ook te gebruiken door andere operators en OTT-spelers. Verder kondigde DT in Barcelona een samenwerkingsverband aan met Cisco en Intel. Challenge Up! Aan is een gezamenlijke Internet of Things (IoT) accelerator voor start-ups in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Alleskunner 5G

Carriers presenteerden zich tijdens het MWC vooral als primus inter pares binnen het IoT-ecosysteem waarbij 5G veelvuldig werd opgevoerd als ultieme lesser van de dorst naar connectiviteit. Dat neemt niet weg dat er voorlopig nog voldoende uitdagingen liggen om het jonge ecosysteem uit te bouwen tot een robuust systeem. Niet alleen ligt technologische fragmentatie op de loer, maar ook leven er nog voldoende vragen omtrent regulering, privacy en security. Het zal interessant zijn om te zien hoe de sector deze uitdagingen de komende jaren tegemoet zal gaan.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe