0
Mobiel

MWC 2017: goed jaar voor mobile, VR

vrijdag 3 maart 2017 | 15:22 CET | Achtergronden

Het Mobile World Congress in Barcelona trok dit jaar 108,000 bezoekers, 7 procent meer dan de voorgaande editie. Vorig jaar werd nipt de mijlpaal van 100,000 bezoekers gepasseerd. De bezoekers waren afkomstig uit 208 landen en landsdelen en het evenement bood plek aan meer dan 2,300 exhibitors uit de mobiele sector, maar ook waren zij afkomstig uit sectoren als automotive, finance en healthcare. Doorgaans vormt het MWC het podium voor de nieuwste smartphones, maar sinds enkele jaren vindt een verschuiving plaats waarbij AR, VR, IoT en 5G de blikvangers zijn geworden. Vorig jaar stond VR overduidelijk in de schijnwerpers en ook dit jaar nam het een prominente plek in. 

Het Mobile World Congress (MWC) staat traditiegetrouw in het teken van de introductie van de nieuwste smartphone en ook dit jaar vonden enkele noemenswaardige lanceringen plaats die de concurrentie in 2017 weer op scherp moeten gaan zetten. Volgens IDC gaan smartphones in 2017, in tegenstelling tot het teleustellende 2016, een goed jaar tegemoet. Het smartphone-volume zal in 2017 sterker groeien dan in het afgelopen jaar. Was 2016 een dieptepunt met slechts 2,5 procent volumegroei, komend jaar zal de groei 4,2 procent bedragen. In 2018 al het aantal verscheepte smartphones met 4,4 procent stijgen. 

Huawei bijvoorbeeld, sinds enkele tijd ook wel de gedoodverfde opvolger van Samsung genoemd, presenteerde er zijn topmodellen P10 en P10 Plus terwijl in stilte ook nog de P10 Lite werd geïntroduceerd. In het high-end segment verschenen de eerste gigabit telefoons, van ZTE en Sony.  Ook deed LG een duit in het zakje met de lancering van de langverwachte G6, die de geflopte G5 opvolgt terwijl het kwakkelend Sony het dit jaar probeert met de mid-end Xperia XA1 en de Xperia X11 Ultra. 

En dan was er nog de veelbesproken officiële come-back van de Nokia 3310, die de voordelen van de oude Nokia 3310 uit 2000 met moderne gemakken en de hedendaagse stand van de techniek combineert, en de introductie van een nieuwe smartphone van BlackBerry, dat op de smartphonemarkt inmiddels zo goed als afwezig is. Marktleiders Samsung en Apple zullen hun nieuwe toestellen binnenkort presenteren, respectievelijk de Galaxy S8 en wellicht de iPhone 8, zo willen geruchten.

AI: nieuwe killer app

De voorbije jaren lag bij fabrikanten de nadruk op incrementele verbeteringen waaronder display, batterijduur en upgrades van camera’s. Verder doken Plus-modellen op van flagship devices om verder nog enige vorm van hardware-innovatie te kunnen etaleren.Dit jaar echter bieden nieuwe ontwikkelingen op het gebied van AI en machine learning onderscheidende features waarmee smart mobility een nieuwe fase ingaat. 

Met name digitale spraakassistenten voor smartphones zijn in opkomst, zo werd duidelijk tijdens het MWC. Huawei kondigde enkele maanden geleden al ondersteuning aan voor Amazon’s Alexa op zijn nieuwste phablet, de Mate 9, en recente geruchten willen dat het Chinese bedrijf momenteel werkt aan een eigen digitale spraakassistent. Tijdens het MWC kreeg Amazon een steuntje in de rug van Lenovo, dat Alexa integreert in de exclusievere Z-serie.

Amazon’s Alexa concurreert hoofdzakelijk met Siri (Apple) en Google Assistant (Alphabet).In Barcelona kondigde Google de grootschalige uitrol van Assistant aan. Alle Android smartphones die draaien op Android 6.0 Marshmallow of hoger worden middels een update voor de Google Play Services app klaargestoomd voor Google Assistant.

Sony introduceerde eind vorig jaar al Xperia Ear, een earplug waarmee via een draadloze verbinding spraakcommando’s aan Sony-smartphones kunnen worden gegeven. Ook kan informatie worden opgevraagd en assistentie worden ingeroepen. Xperia Ear is ontwikkeld op basis van Sony Agent Technology en sensoren waarmee het apparaat persoonlijke informatie kan onttrekken aan de smartphone en data over de omgeving van de gebruiker kan leveren.  

VR: van buzz naar realiteit

Zoals elk jaar is er een of zijn er meerdere thema’s die het MWC bepalen. Enkele jaren op rij zijn dat met name 5G, IoT en VR geweest en ook dit jaar weer kwam de noodzaak tot ‘digitale transformatie’ bij vrijwel elke keynote naar voren. Het grote verschil echter met vorig jaar is dat dit jaar de buzz plaatsmaakte voor concrete oplossingen, toepassingen en diensten.

Vooral het vorig jaar sterk gehypede AR/VR kreeg eindelijk gestalte in veelbelovende producten en diensten en aanbieders kwamen met sterkere use cases die de volgende grens in mobile computing moeten definiërenvoor dit jaar. Ondersteuning komt er dit jaar sowieso van Google en Samsung. Google greep het MWC aan voor een update en de promotie van zijn AR/VR-activiteiten terwijl Samsung een nieuwe versie van zijn virtualrealitybril Gear VR onthulde. De bril wordt geleverd met een controller waarmee gebruikers de bril met één hand kunnen bedienen.Ook HTC toonde zich tijdens het MWC prominent aanwezig op VR-gebeid met de introductie van de Vive Tracker voor een ‘full body’ VR-ervaring.

Qualcomm gaf een update aan zijn Snapdragon 835 processor door de toevoeging van ondersteuning voor Leap Motion’s embedded ‘Hand Tracking’ waarmee een betere interactie met virtuele objecten mogelijk is.

In navolging van de investering in in VR vorig jaar, zijn nieuwe vormen van entertainment, zoals gaming en video, ontwikkeld terwijl ook industriële en medische toepassingen volgens de sector snel realiteit zullen worden. Momenteel is vrijwel elke grote speler in de technologiesector actief met VR en samenwerking is hard nodig om het volledige potentieel te kunnen realiseren, klonk het op het MWC.

Volgens IDC zullen de uitgaven aan AR/VR dit jaar met ruim 130 procent stijgen ten opzichte van 2016. Volgens de marktonderzoekers zal de gemiddelde jaarlijkse groei van AR/VR in de periode 2015-2020 liggen op 198 procent om in 2020 een waarde te vertegenwoordigen van 143,3 miljard dollar. De groei zal met name worden gedreven door de consumentenmarkt waarin dit jaar 6,2 miljard dollar wordt gespendeerd aan hardware, software en diensten.

5G: vol in ontwikkeling

Alle grote makers van netwerkapparatuur hebben de blik vooruit gericht om de komende jaren 5G te ontwikkelen. Volgens de plannen van standaardisatieforum 3GPP verschijnt dit jaar nog een update van 4G (Release 14) en pas volgend jaar de eerste 5G -release. Een groep vendors en operators vindt dat niet snel genoeg gaan en heeft een officiële verklaring aangenomen. In het Statement for 5G Test And Trial kondigen ze aan de komende maanden doorbraken te willen forceren in de testfase die moet leiden tot het vastleggen van de standaard. 

De fases van ontwikkelen, testen, standaardiseren en lanceren willen deze bedrijven niet achter elkaar doorlopen, maar gelijktijdig. De Olympische Spelen van 2018 en 2020 vormen namelijk een onverbiddelijke deadline. De Spelen zullen voor een belangrijk deel in 8K en VR worden opgenomen. De wireless technologie van 5G moet klaar zijn voor onbemande camera's anders lukt dat niet.

Alle technologie die eerder klaar is, zal onder de niet-officiële naam 4.9G aan de man worden gebracht. Daarbij kijken alle grote vendors naar specifieke markten, zoals fixed-mobile replacement en naar enkele industriële sectoren. Naar verwachting kunnen daar de eerste toepassingen voor 5G worden ontwikkeld en verkocht. 

Huawei bijvoorbeeld hield tijdens het MWC 2017 zijn eerste, jaarlijkse X Labs roundtable waar Intel, GE, Bosch Connected Devices and Solutions, Toshiba, Philips Lighting, Noitom, Continental, DNP en CloudMinds op het open platform discussieerden over topics als connected drones, cloud VR/AR, wireless robotics en connected vehicles. In de toekomst, stelde Huawei, zullen al deze applicaties over mobiel worden geleverd en liggen de kansen momenteel op het gebied van video, huishoudens en verticale markten. 

Tijdens het MWC maakten ook BT en Nokia bekend te gaan samenwerken om 5G te ontwikkelen voor VR-applicaties. Via gezamenlijk onderzoek willen de bedrijven aantonen dat lage latency in combinatie met hoge bandbreedte de VR-ervaring optimaliseert. Alleen dan lukt het om een VR headset te maken die draadloos verbonden is met een krachtige game console. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe