0
Mobiel

MWC 2018: eerste resultaten, grote ambities met 5G

maandag 19 februari 2018 | 09:00 CET | Achtergronden

Het Mobile World Congress begint op 26 februari. De mondiale mobiele industrie komt in Barcelona bijeen voor dé jaarlijkse update. MWC leunt van oudsher sterk op de leveranciers en mobiele operators. Kenmerkend voor deze twee is dat ze enkele jaren vooruit kijken. Het is te verwachten dat in Barcelona veel proof-of-concepts worden getoond voor de eerste 5G-diensten. De grote operators willen werkelijk dit jaar al met 5G beginnen, of anders in 2019. Deze planning is ambitieus, omdat het bieden van 5G veel meer is dan een nieuwe radiotechnologie. De voorlopers op 5G zijn dan wel bijna klaar, de volledige visie van 5G is zeer ambitieus.  

5G wordt in fasen gelanceerd

In 2016 heeft een grote coalitie van vendors en Tier One mobiele operators alles op alles gezet om de standaardisatie te versnellen. De standaardisatieclub 3GPP wilde eigenlijk pas rond 2020 een grote release uitbrengen voor 5G, maar de branche heeft die planning opengebroken. Ze hebben een onderdeel van 5G New Radio eruit gepakt en zijn daarmee gaan testen in een zeer ambitieus schema van multi-vendor interoperabiliteit-testen.

Het resultaat is dat 5G veel eerder klaar is dan eerst gedacht. Het wordt niet één of twee jaar ná 2020, maar ervóór. Al is 5G in deze fase nog wat beperkt inzetbaar. Er is alleen een NSA (Non-stand alone) versie. Dat wil zeggen dat 5G alleen kan worden gebruikt op mobiele sites waar al een volledig actueel 4G-netwerk staat te draaien. De (nogal) optimistische boodschap is dat je alleen maar een software update hoeft uit te voeren om van 4G naar 5G te gaan. 

Veel proof-of-concepts

Alle leveranciers gaan op MWC hun 5G antennes en baseband apparatuur presenteren. De apparatuur voor een experimenteel 5G netwerk is nu compact genoeg dat je er vier wieltjes onder kan zetten en het zo bij een klant naar binnen kan rollen voor een demo. Dat maakt het al mogelijk om te lonken naar toepassingen, zoals M2M, IoT en drones. 

De realiteit is dat er voor 5G veel moet gebeuren in het netwerk, met flinke aanpassingen onder de grond en in de datacenters. Daarom zullen de leveranciers veel nadruk leggen op de noodzaak om het 4G-netwerk ‘5G-ready’ te maken. De grote operators zijn al twee jaar bezig met die klus en presenteren hun vooruitgang. 

Amerika en Azie lopen voor op EU

Alle investeringen in het netwerk zijn echter alleen op te brengen als er klanten zijn. Noord-Amerika, China, Japan en Azië lopen in een aantal opzichten voor op Europa. 

De beschikbaarheid van spectrum is beter in Noord-Amerika. De Amerikaanse overheid heeft de CBRS-band beschikbaar gemaakt, het spectrum tussen 3,55 GHz en 3,7 GHz. De Amerikaanse Marine is de grootste gebruiker, maar wat dieper landinwaarts mogen mobiele operators het inzetten. 

Verder heeft de FCC al hoog spectrum uitgegeven tussen 28 GHz en 39 GHz. Ook hiervoor is het potentieel al bekend. Op heel veel plekken in de VS kan alleen de kabel snel internet leveren, doordat het ADSL-netwerk niet is gemoderniseerd. De mobiele operators kunnen het bijna-monopolie van de kabel doorbreken met 5G Fixed Wireless Access (FWA) in dat hoge spectrum. En omdat alle draden via palen lopen, is er ook al een plek voor de antennes. 

In Japan en Korea maken de mobiele operators hun ARPU niet met bellen of mobiel internet, maar met contentdiensten, zoals streaming van muziek, video en gaming. Om die reden investeren ze enorm in bandbreedte. Gebruikers zijn ook veel sneller met het vervangen van hun smartphone. In China groeit de koopkracht van de bevolking sterk. De overheid investeert veel, onder meer met als doel om de megasteden bereikbaar, leefbaar en veilig te houden. 

EU lanceert 5G later, maar met grote ambitie

In Europa ligt dat weer anders. De EU was er vroeg bij met 3G, maar enigszins laat met het vrijmaken van spectrum voor 4G. Daarom zijn veel operators nog volop aan het investeren in meer 4G. Het vrijmaken van 5G-frequenties gaat ook weer wat tijd kosten. Bovendien is de markt anders dan in Noord-Amerika en Azië. De eerste golf van toepassingen wordt niet verwacht bij consumenten, maar in bedrijfsleven en overheid. Dit zijn echter uitdagende toepassingen, zoals beveiligde communicatie en industriële controlesystemen – denk aan robots en zelfrijdende auto’s. Het is uitdagend om die betrouwbaarheid te bieden en te garanderen en dat werk is nog lang niet af. 

Dit getuigt van grote ambitie en vereist een nauwe samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. Deze fase van 5G maakt het nodig dat alle partijen in de waardeketen investeren in de toekomst. De overheid moet zorgen voor spectrum en wetgeving - zonder vertraging. Mobiele operators moeten hun netwerken al gaan upgraden, terwijl de technologie nog niet klaar is. De vendors moeten hun beloften waar zien te maken. In Barcelona zullen ze die belofte herhalen en zo veel mogelijk onderbouwen. De vroege lancering van 5G is nog maar de eerste stap. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe